icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Onderhoud slaapzakken
How-to

Zo onderhoud je een slaapzak

  • 17 augustus 2016
  • Door: Gijs Loning & Tjeerd Visser
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Het onderhoud van een slaapzak neemt, omdat het niet bij de voorbereiding voor een tocht hoort, geen belangrijke plaats in bij menig buitensporter. Je rolt hem uit, slaapt erin, rolt hem weer op en daarna belandt hij veelal rechtstreeks in de schuur of kast. Voor een lang slaapzakleven is dat funest. Hoe moet het dan wel?

Laat de slaapzak zo kort mogelijk in de pakzak

Een slaapzak vindt het niet fijn om telkens in een kleine pakzak gepropt te worden en hij kan er kapot van gaan. Beperk het verblijf in de pakzak daarom tot het hoognodige, en als je hem in de pakzak propt, doe dit dan met de rits geopend. Dit voorkomt dat de rits kapot gaat bij het proppen en bovendien maakt dat de slaapzak compacter. Zet na een fijne buitensportdag op je uiteindelijke kampplek eerst de tent op en pak dan meteen de slaapzak uit. Zo geef je de slaapzak de tijd om zijn volledige isolerende vermogen terug te krijgen. Schudt een donzen slaapzak altijd lekker op zodat de veertjes hun volume – dus isolatie – herpakken.

Image
Laat je slaapzak nooit lang in de pakzak
Laat je slaapzak nooit lang in de pakzak

Lucht je slaapzak regelmatig

Het belangrijkste onderhoud voor elke slaapzak bestaat vervolgens uit regelmatig luchten, zodat de vulling (welke dan ook) droog blijft. Dat is vooral belangrijk voor de levensduur van dons maar ook synthetische slaapzakken kunnen er uiteindelijk niet tegen om lang vochtig in de pakzak te zitten. Hang slaapzakken echter niet langdurig in de felle zon. Dons zelf kan daar prima tegen maar zonlicht (UV-straling) verzwakt de nylon tijken. Veel kunstvezelvullingen kunnen zelf ook slecht tegen hitte, want dat kan de kroes uit de kunstvezels halen (en daarmee de loft). Een dag in de pakzak opgerold op de hoedenplank van de auto, waar temperaturen fors op kunnen lopen, kan daarom al funest zijn voor het isolatievermogen.

Image
Schud of klop je slaapzak lekker op
Schud of klop je slaapzak lekker op

Door te wassen hoeft de slaapzak later bijgevuld te worden

Na een tocht van enkele weken verdient iedere slaapzak het om gewassen te worden. Wassen van dons hoeft geen probleem te zijn, en wordt voor het in stand houden van de natuurlijke loft zelfs aangeraden. Bij regelmatig wassen hoef je de slaapzak dan zeker de eerste 20 jaar niet bij te laten vullen.

Wassen in machine of met de hand? Het kan beide (de trommel moet wel een capaciteit hebben van minimaal 5 kg), maar volg voor de zekerheid altijd het advies op het waslabel in de slaapzak. Was je de slaapzak op de hand, doe dit dan bij voorkeur in bad, op 30o C. Laat donzen slaapzakken even staan zodat al het dons ook echt nat wordt. Trek nooit aan de tijk want daardoor kunnen de schotjes beschadigen. Gebruik altijd een speciaal donswasmiddel (bijvoorbeeld van Nikwax, te koop bij de buitensportwinkel) en nooit een wasverzachter. Na het wassen meerdere malen goed uitspoelen. Het water er zoveel mogelijk met de hand uitdrukken. Was je in de machine, centrifugeer dan alleen als het waslabel dit toestaat en altijd op een laag toerental. Een natte slaapzak ook altijd met je handen onder de zak optillen, nooit aan de tijk naar boven trekken!

Image
Je slaapzak regelmatig luchten is belangrijk
Je slaapzak regelmatig luchten is belangrijk

Let op of de slaapzak in de wasdroger mag

Drogen met de wasdroger kan alleen als het waslabel dit vermeldt. Een tennisbal in de wasdroger is ideaal om de slaapzak tijdens het trommelen lekker luchtig op te kloppen. Als de slaapzak niet in de wasdroger mag dan moet lucht het werk doen. Droog een slaapzak bij voorkeur liggend op een groot rek. Dit voorkomt druk op de schotten in de slaapzak en dat de vulling op elkaar drukt. Draai de slaapzak regelmatig om en klop hem vaak op. Droog dons verspreid zichzelf vrijwel altijd gelijkmatig.

Image
Spoel een slaapzak altijd goed uit
Spoel een slaapzak altijd goed uit

Je slaapzak laten wassen kan ook

Zelf je donzen slaapzak wassen is dus best een klus. In de praktijk betekent dit dat vrijwel iedereen z’n donzen slaapzak daarom inlevert bij de buitensportwinkel om hem daar voor ongeveer € 25,- te laten wassen. Die winkel doet dat overigens niet zelf, maar levert hem op zijn beurt weer in bij een speciale donswasserij.

Voor het wassen van kunstvezel slaapzakken geldt grotendeels hetzelfde als voor donzen slaapzakken, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Kunstvezels zijn voor een goede souplesse vaak met siliconen behandeld en die was je bij elke wasbeurt een klein beetje weg. Vandaar dat je kunstvezels niet al te vaak moet wassen en je er het beste een mild dons- of fijnwasmiddel voor kan gebruiken. Chemisch reinigen is uit den boze (ook bij dons trouwens). Het wassen gebeurt, als het waslabel dat uiteraard toestaat, in de wasmachine (30 of 40 graden, centrifugeren bij laag toerental) maar het drogen kun je beter aan de lijn doen (en niet in de droogtrommel).

Image
Een tennisbal in de wasdroger klopt je slaapzak lekker op
Een tennisbal in de wasdroger klopt je slaapzak lekker op

Tip: berg je slaapzak thuis nóóit op in de pakzak

Eenmaal thuis/na het wassen berg je een slaapzak nooit op in z’n pakzak, want een slaapzak moet kunnen ‘ademen’. Het best hang je hem daarom op in een ruime foedraal van katoen (een donzen slaapzak voelt zich het best thuis in een ruime netzak). Hang of leg de ruime foedraal op een donkere, droge plek.