Op Pad test lichte outdoor GPS-apparaten. Je leest hier de testresultaten van de Test Teasi One2.
Voordelen:
Nadelen:
Conclusie Teasi One2 GPS
Het zal duidelijk zijn: het sterkste punt van de Teasi One2 is zijn prijs want net geen € 150 doet niemand na. Voor dat geld krijg je een op zich goede gps met kaartmateriaal waar de meeste mensen voldoende aan hebben. Wil je echte topo-kaarten? Dan kan dat met wat inspanning via Open Street Map ook. Dat de Teasi One2 niet waterdicht en minder schokbestendig is dan de concurrenten is iets wat je voor lief moet nemen. Dat geldt ook voor de niet helemaal up-to-date zijnde software. Dat hij geen verwisselbare batterijen heeft, maakt de Teasi One2 vooral een gps voor dagjes mensen. Maar nogmaals: de prijs/kwaliteit verhouding is zonder meer zijn sterkste punt.
Prijs: € 149,95 (2016)
Gewicht: 139 gr
Afmeting: 6,4 x 11,1 x 2,1 cm
Batterij: Interne accu 2300 mAh
Scherm: Kleurenscherm 480 x 800 pixels, 4,5 x 7,1 cm.
Topografie: Open Streetmap Europa 27 landen
Intern geheugen: 8 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja
Aan boord: hoogtemeter, elektronisch kompas.
Waterdicht: Nee, spatwaterdicht IPX5
Ontvangst: ●●●●
Batterijverbruik: ●●●
Snelheid fix: ●●●●
Aantal functies: ●●●●
Bediening: ●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●
Handleiding: ●●●●
(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)
De Teasi One2 is nog een van de weinige andere gps-sen die in Nederland te koop is. Hij heeft een touchscreen, werkt op een accu en maakt gebruik van Open Street Map kaarten.
Met een maat van 6,4 x 11,1 x 2,1 cm en een gewicht van 139 gram is de Teasi One2 een van de lichtste gps-sen op markt. Zijn stroeve huis ligt lekker in de hand. Opvallend is wel dat hij niet zo rugged is als de gps-sen van dat andere merk. Zo ligt het scherm niet verzonken waardoor hij bij een val onderste boven op het scherm landt. Ook de waterdichtheid is minder: IPX5 ofwel spatwaterdicht. Iets om rekening mee te houden als je onder echt natte omstandigheden gaat wandelen of fietsen.
De Teasi One2 schakel je aan met een drukknop aan de rechter bovenzijde. Daarna duurt het even voordat hij is opgestart en ook het vinden van de satellieten duurt even. Maar hij als hij eenmaal zijn plek op aarde gevonden heeft dan is de Teasi One2 snel en nauwkeurig. Naast de aan/uit knop heeft de Teasi One2 nog een tweede knop boven de aan/uit knop. Deze gebruik je om vanuit elk willekeurig scherm terug te komen in het basisscherm. Irritant is op den duur dat als je vanuit de kaart naar een ander menu gaat, je niet en ‘terug’ knop hebt naar de kaart. Er zit altijd een nodeloze stap tussen.
Het touchscreen van de Teasi One2 is niet de modernste: hij is niet capacitief en dus kan je hem maar met een vinger bedienen. Op de kaart in- en uitzoomen moet dan ook met de plus en min op het beeldscherm. Dit werkt overigens wel goed. Ook kan je met een vinger makkelijk de kaart verslepen en dan blijkt dat de Teasi One2 best snel is: het opbouwen van een nieuw stuk kaart gaat gezwind. Ook heeft het scherm bovenin een ‘swipe-knop’ waarmee je het hoofdmenu als een rolgordijn omlaag trekt. Makkelijk omhoog swipen gaat dan weer niet. Bedenk bij koude dagen dat als je warme handen wilt houden, gewone handschoenen niet te gebruiken zijn om het scherm te bedienen. Dan heb je speciale touchscreen vingertoppen voor nodig. Het scherm is groot genoeg en doorgaans prima afleesbaar. Zelfs in fel zonlicht. Ook kan je de verlichting van het scherm makkelijk aan passen.
De menu structuur van de Teasi One2 is eenvoudig. Via het hoofdscherm kom je in alle submenu’s en die spreken doorgaans voor zich. Mooi overzichtelijk is de tripcomputer met de grote display die de snelheid laat zien en het grote en duidelijke kompasscherm. Leuk is de mogelijkheid om ook nog aan je gezondheid te werken. In het conditie menu voer je een aantal gegevens in over je gesteldheid en de Teasi One2 rekent vervolgens aan de hand van de gps uit hoeveel calorieën je verstookt hebt of hoever je nog moet lopen om een vastgesteld aantal calorieën te verbranden.
De Teasi One2 werkt op een interne accu en die laad je op middels een USB-snoertje naar de computer of met de bijgeleverde adapter. De levensduur varieert een beetje naar gebruik maar zit rond de 9 tot 11 uur. Daarmee is de Teasi One2 wel geschikt voor dagtochten maar niet voor langere trips zonder dat je stroom tot je beschikking hebt. Ok, niet helemaal waar want je kan de Teasi One2 natuurlijk ook onderweg opladen met een zonnepaneeltje of een powerbank. Maar verwisselbare batterijen zijn outdoors toch echt handiger.
De Teasi One2 wordt geleverd met Open Street Map kaartmateriaal van 27 landen. Beperken we ons even tot Nederland dan ziet de kaart er compleet en verzorgd uit. Er staan genoeg details op zodat je de gps redelijk goed als vervanging van een papieren kaart kan gebruiken. Bij OSM kaarten moet je echter wel weten dat ze worden gemaakt door vrijwilligers overal ter wereld. De kaart-informatie is dus ook afhankelijk van die vrijwilligers en lang niet overal wordt alles op een zelfde gedetailleerde manier in kaart gebracht. Het voordeel van deze openbare kaarten is dat ze gratis zijn en dat verklaart voor een deel de lekker lage prijs van de Teasi One2.
Routes maken gaat natuurlijk niet het handigst op de gps zelfs en daarom is het goed dat Teasi ook een software pakket levert voor Windows en Mac. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn voor Mac-gebruikers. Een half jaar na de overstap naar het besturingssysteem El Capitan is deze bij Teasi nog steeds in de Beta fase en herkent de Mac de Teasi One2 niet. Ook bij Windows heeft Teasi het nog steeds over Vista... Dat is inmiddels een tijdje geleden. Toch werkt de software wel redelijk en kan je routes van bijvoorbeeld je RouteYou account redelijk makkelijk van en naar de Teasi One2 overbrengen.