Op Pad test outdoor GPS apparaten. Lees hier de testresultaten van de Garmin Etrex 30x.
Voordelen:
Nadelen:
Conclusie Garmin Etrex 30x GPS
De Garmin Etrex 30x is een uitstekende gps voor iedereen die niet zit te wachten op een gps met touchscreen. Hij heeft voldoende geheugen en een goed afleesbaar scherm, ook in zonlicht. De knoppen en de Garmin joystick werken prima, de menu-structuur is logisch en instellingen zijn makkelijk te vinden. De Garmin Etrex 30x vindt snel zijn plek op aarde en de TopoActive kaart zal voor de meeste wandelaars meer dan voldoende zijn. Zijn kleine maatje en lage prijs maken de Garmin Etrex 30x een gps om nooit thuis te laten. Klein minpunt is dat hij niet de snelste is.
Prijs: € 249 (2016)
Gewicht: 142 gr
Afmeting: 10,3 x 5,4 x 3,3 cm
Batterij: 2 x AA
Scherm: Transflectief TFT, 65K kleuren, 240 x 320 pixels, 3,5 x 4,4 cm.
Topografie: Basiskaart & TopoActive West-Europa
Intern geheugen: 4 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routerin: Ja
Aan boord: Barometrische hoogtemeter, 3-assig elektronisch kompas
Waterdicht: Ja, IPX7
Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik: ●●●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●●
Bediening: ●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●
(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)
De Etrex is een van de langst lopende modellen van Garmin. De Garmin Etrex 30x is de meest up-to-date Etrex die nog gebruik maakt van dat typische kleine Garmin joystickje.
De Garmin Etrex 30x is een gps voor mensen die knoppen prefereren boven een touchscreen. En daar is wat voor te zeggen want een touchscreen doet niet altijd zijn werk zonder protesten; denk aan de bediening met handschoenen of als het regent. De kleine Etrex 30x ligt lekker in de hand en zijn rubberen huis is lekker stroef. De knoppen zijn prima te gebruiken, ook met dikke handschoenen aan. De kleine Garmin werkt op 2 AA batterijen en als je niet alle toeters en bellen aan hebt staan, gaan deze dik twintig uur mee. De Garmin is waterdicht volgens de IPX7 (30 min/ 1 meter). Prima voor outdoor gebruik dus.
De Etrex 30x start snel op en heeft binnen een mum van tijd zijn plek op aarde gevonden en is erg nauwkeurig. Met het joystickje beweeg je soepel door de menu’s heen. De menustructuur is logisch en instellingen zijn makkelijk te veranderen. De Etrex is met zijn maatje van 10,3 x 5,4 x 3,3 cm lekker klein en past gemakkelijk in een broekzak. Een kleine gps dus ook een klein scherm: 3,5 x 4,4 cm met een resolutie van 240 bij 320 pixels. Het scherm is transflectief waardoor hij ook in fel zonlicht goed afleesbaar is. En bij schemer of in het donker werkt de achtergrond verlichting (1 knop) prima.
De TopoActive West-Europa kaart waarmee de Garmin Etrex 30x is uitgerust is in feite een Open Street Map (OSM) kaart met een Garmin sausje. Weet dan dat OSM gemaakt wordt door enthousiaste vrijwilligers en de kaart-informatie dus ook afhankelijk is van die vrijwilligers. Niet alle gebieden zijn daardoor op een zelfde gedetailleerde manier in kaart gebracht. De kaart werkt doorgaans goed en biedt redelijk veel details, maar een echte topografische kaart is het niet. Wil je echt de top, dan ben je toch aangewezen op de dure Garmin Topokaarten. Bij het gebruiken van de kaart valt wel op dat de Garmin Etrex 30x niet de snelste is. Vooral tijdens in- en uitzoomen of scrollen - wordt op den duur de traagheid – het laden van een nieuw stuk kaart - irritant. Een mooie oplossing voor gedetailleerde kaarten is ook Garmin BirdsEye.
BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin Etrex 30x te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!