'Gletsjers, watervallen, lieflijke alpenweides, verticaal Dolomiet… Bijna nergens anders vind je op zo'n korte afstand zo een veelvoud aan berglandschappen als tijdens deze tocht,' beschrijft Frits Meyst, die de tocht liep voor Op Pad, bijna niets dan lovend. Ooit schreef Ronald Naar in zijn selectie van de tien mooiste tochten in de Alpen het volgende: ‘Als er prijs zou bestaan voor de meest veelzijdige rondtocht van de Alpen, dan zou de Stubaier Höhenweg hoog scoren. Negen dagen lang voert hij in een grote lus door het hart van Tirol.’
Het gebied: Oostenrijk, Stubaier Alpen.
De tocht: Zevendaagse alpiene huttentocht, de Stubaier Höhenweg. De route start en eindigt in Neustift im Stubaital.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Het is zeker een wandeling voor gevorderden met ervaring in hoogalpien terrein.
Navigatie: Markering en wandelkaart.
Beste tijd: Eind juni - half september.
Vervoer naar: Utrecht - Neustift im Stubaital is 977 km. Neustift is met de bus vanuit Innsbruck bereikbaar. In Innsbruck kom je met de trein of per vliegtuig.
Overnachten: In Neustift im Stubaital zijn kamers, hotels, appartementen en een camping.
Stubaier Alpen op de grens in Tirol, Oostenrijk. De tocht gaat door drie verschillende gesteentes: graniet met bergen die aan de west-Alpen doen denken, door gneis met bergen die iets minder grillig zijn en door kalk met spitse bergtoppen en steile rotswanden.
Een 7-daagse alpiene huttentocht over de Stubaier Höhenweg. Na vier dagen vroegtijdig afgebroken door slecht weer. De route vormt een hoefijzer op de grens van de Alpen en de Dolomieten en voert door een veelvoud van berglandschappen en gesteenten: dolomieten, graniet, groene bergweides, gletsjers, etc. Er zijn stukken die met staalkabels beveiligd zijn.
Regelmatig volg je relatief vlakke paden die de hoogtelijnen volgen, afgewisseld met steile klims naar de passen. Bereid je voor op een pittige tocht: in totaal overbrug je 8670 hoogtemeters. Het is zeker een wandeling voor gevorderden met ervaring in hoogalpien terrein. De stukken met staalkabels zijn technisch niet moeilijk, maar je moet geen last hebben van hoogtevrees.
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.
Het pad goed is gemarkeerd met gele bordjes met daarop de afstanden naar de hutten en rood/witte markeringen. Zorg daarnaast voor een goede wandelkaart.
De beste tijd voor de Stubaier Höhenweg is tussen eind juni en half september. Slecht weer terzijde, zijn de passen dan sneeuwvrij. De tocht is zeer populair. Zeker in het hoogseizoen raken de hutten snel vol.
Auto: De afstand Utrecht - Neustift im Stubaital bedraagt 977 km. Neustift is met de bus vanuit Innsbruck bereikbaar.
Trein/vliegen: In Innsbruck kom je met de spoorwegen of door de lucht met Lufthansa of Austrian Airlines. Bij het Tourismusverband Neustift ligt een schema van de bussen die door het hele dal gaan.
Camping Stubai
Berghutten
Het is aan te raden om de hutten vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bezet. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren. Sommige hutten vragen tegenwoordig ook om een kleine aanbetaling.De netspanning in de berghutten is dezelfde als in Nederland. Het is slechts sporadisch mogelijk om gebruik te maken van stopcontacten.
Gebruikte kaarten:
Gebruikte gids:
Dag 1: Neustift - Starkenburger Hütte (2229 m), 1200 m stijgen in 3,5 uur.
Door bos en later over de alm klimt de route uit het dal omhoog naar de hut.
Dag 2: Starkenburger Hütte – Franz Senn Hütte, ongeveer 6 uur.
Tijdens deze etappe worden weinig hoogtemeters gemaakt. Gedurende de gehele route kan men het indrukwekkende panorama van de Stubaier bergen bewonderen. Vaak gaat de route door almweiden.
Dag 3: Franz Senn Hütte – Neue Regensburger Hütte, ongeveer 4 uur.
Deze weg met de overgang via het Schrimmennieder is een van de kortste en gemakkelijkste etappes. Een omweg via het Basslerjoch met een schitterend uitzicht is de moeite waard.
Dag 4: Afdaling naar Volderau. 2,5 uur, wegens slecht weer.
Een steil pad leidt omlaag naar de alm om vervolgens via een zig-zag paadje door het bos weer in het dal bij Volderau uit te komen.
Niet gelopen door slecht weer:
Dresdner Hütte – Sulzenau Hütte met ongeveer 2,5 uur.
Op dit vaak belopen bergpad heeft men een buitengewoon schitterend uitzicht op de Sulzenau gletsjer. Voor geoefende wandelaars is de omweg via de Trögler met 2902 m de moeite waard.
Sulzenau Hütte – Nürnberger Hütte met ongeveer 3,5 uur.
Deze etappe is landschappelijk een van de mooiste. Groene bergmatten, kleine bergmeertjes en reusachtige gletsjers ziet u langs deze route.
Nürnberger Hütte – Bremer Hütte ongeveer 4 uur.
Geologisch gezien een interessante etappe via een overgang die vroeger al gebruikt is met schitterende uitzichten op de Stubaier bergen. Een omweg naar een klein meertje waar een gletsjer uitmondt is de moeite waard.
Bremer Hütte – Innsbrucker Hütte ongeveer 7 uur.
Niet alleen de natuur maar ook de duur en de lengte van de tour laten de polsslag stijgen. Gedurende de tour moeten 1100 hoogtemeters afgelegd worden.
Geen zin om alles zelf te organiseren? Je kunt bij ons een driedaagse variant van de Stubaier Höhenweg boeken. Kijk hieronder voor alle details.
Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.