In Frankrijk liggen twee van de grootste bergketens van Europa: de Alpen en de Pyreneeën. In beide berggebieden én op het eiland Corsica kun je uitdagende huttentochten maken. Maar ook in middelgebergten als de Vogezen, Jura en Centraal Massief vind je berghutten. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden. Allez, dans les montagnes!
Het is onbekend hoeveel berghutten er in totaal op Frans grondgebied liggen. Een voorzichtige schatting zegt dat het er ongeveer 350 moeten zijn. Wat in ieder geval zeker is, is dat een derde daarvan (123 hutten om precies te zijn) in bezit is van de Fédéraction Française des clubs et des montagne (FFCAM); de Franse zustervereniging van de Nederlandse Koninklijke Alpenvereniging NKBV.
De Queyras is samen met de Écrins, Vanoise en het Mont Blancmassief nog zo’n machtig wandeleldorado voor een meerdaagse huttentocht. Hoewel het een relatief klein gebied is, vind je bijna nergens in de Alpen zulke makkelijke wandelbergen als in de Queyras. Bovendien zijn veel paden en routes ook geschikt voor kinderen. Warm aanbevolen: een nacht bivakkeren onder de sterren. Dat is toegestaan buiten het park, mits je de tent (of de bivakzak) pas aan het eind van de dag opzet, al je afval meeneemt en ’s morgens vroeg weer vertrekt.
Het Parc Naturel Régional du Queyras vormt het dal waaruit de Queyras grotendeels bestaat. Door dit dal stroomt de rivier de Guil die weer uitmondt in de grotere Durance. Het is een van de meest geïsoleerde berggebieden van Frankrijk.
Een prachtige ronde door het gebied vormt de Grande Randonnée du Queyras (GR58). Op deze route liggen zo’n twaalf hutten waardoor het makkelijk is de tocht langer of korter te maken. Snelle lopers doen hem in zeven dagen, maar tien dagen is ook prima mogelijk. Voor wie een mooie top wil beklimmen, vormt de Mont Viso (Monviso) die in Italië ligt een uitdagende dagtocht. Een andere tocht, ook voor gezinnen met kinderen, is de Pic de Caramantran (3.025 m); de makkelijkste drieduizender van de Queyras.
De Beaufortain ligt in de Savoie, in het noordelijke deel van de Franse Alpen. Het bestaat niet uit één keten van aaneengesloten toppen, maar uit een gebied met verspreid liggende bergen. De opvallendste is de Pierra Menta (2.714 m) die als een massieve rotsklomp oprijst uit de aarde en de omgeving van alle kanten domineert. De Aiguille de la Nova (2.893 m) echter maakt de meeste indruk met zijn gekartelde graten en rotstorens. Het wandelen is hier absoluut niet saai, want groene weiden en stenige bergflanken wisselen elkaar voortdurend af.
De Beaufortain is een prima inloopgebied voor mensen die niet meteen grote hoogteverschillen willen overwinnen. Maar het gebergte is ook uitdagend en mooi genoeg om er een hele vakantie door te brengen. De paden zijn over het algemeen niet al te moeilijk. Voor wie tijd heeft is de Tour du Beaufortain van zo’n zeven dagen een prachtige mogelijkheid om dit onbekende gebied beter te leren kennen. Een klein deel van de route kent een overlap met de beroemde en druk belopen Tour du Mont Blanc.
Verscholen achter de kalkplateaus van de Vercors en de bergen van de Diois, in een van de droogste en zonnigste delen van de zuidelijke Alpen, liggen de Provençaalse Alpen. In de naamgeving ligt het karakter van het gebied al besloten: hier treffen de mediterrane sfeer van de Provence en het koele hooggebergte van de Dauphiné elkaar. Met meer dan 1250 plantensoorten en 100 vogelsoorten waaronder steenarenden, oehoes en het auerhoen, behoort dit gebied tot een van de rijkste natuurgebieden van Frankrijk. Eind 19e eeuw werd deze landstreek getroffen door grootschalige aardverschuivingen als gevolg van ontbossing en overbeweiding. Sindsdien heeft het ONF (het Franse Staatsbosbeheer) een zeer doordacht herbebossingsprogramma uitgevoerd met oog voor resultaat op lange termijn. Alleen dankzij de herbebossing en het zorgvuldige bos- en natuurbeheer in dit gebied heeft de natuur zich zo fantastisch kunnen herstellen. In het gebied liggen prachtig gerestaureerde boswachtershuizen die destijds dienst deden als onderkomen voor de bosarbeiders. De beklimming van de 2709 meter Pic de Bure wordt gezien als hoogtepunt van een tocht door dit gebied.
Wil je meer weten over de berghutten in Frankrijk en op Corsica? We hebben ook een artikel dat meer algemene informatie geeft over het maken van een huttentocht in Frankrijk. In dit artikel vind je meer over de berghutten en over het reserveren van deze hutten.
Aan dit artikel verleenden Noes Lautier, Ton Joosten en Erik van der Perre hun medewerking. Noes schreef enkele wandelgidsen over de Franse Alpen. Erik Van der Perre schreef een gids over de GR-20 (komt uit in april 2021). Ton Joosten schreef een groot aantal wandelgidsen over de Pyreneeën en bezit daar een eigen chambres d’hôtes