icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Mercantour Frankrijk
Reisverhaal

Huttentocht Mercantour

  • 08 maart 2017
  • Door: Ronald Naar
  • Fotografie: Ronald Naar

Wijlen Ronald Naar stelde in 2008 een overzicht samen van de mooiste, eenzaamste, zonnigste huttentochten die hij in de Alpen maakte. De huttentocht door de Franse Mercantour in het grensgebied met Italië karakteriseerde hij als de zonnigste. Een trektocht van vijf dagen voor beginners door een groen en ruig gebergte met het klimaat van de Middellandse Zee in de buurt. 

(dit artikel uit 2008 is in maart 2017 gecontroleerd en waar mogelijk geactualiseerd). 

De keuze voor de Mercantour viel toen ik op zoek was naar de ideale huttentocht op beginnerniveau. Ik wilde hoge bergen in een lieflijke omgeving. Er moesten goede, duidelijke paden doorheen leiden. Bovendien wilde ik naar een deel van de Alpen met een zo groot mogelijke kans op goed weer. Zo kwam ik uit op de Alpes Maritimes, de zuidelijkste uitloper van de Franse Alpen. Een minihooggebergte dat op geringe afstand van de Middellandse Zee ligt. Een groot deel ervan valt binnen het Parc National du Mercantour. Een beschermd gebied waar de kans groot is om gemzen en steenbokken te zien, met toppen die tot zo’n drie kilometer hoogte reiken en een aangenaam mediterraan klimaat. Ook de paden en de markering zijn uitstekend; de Grande Randonnée 52, een variant op de beroemde GR5, de langeafstandswandeling van Nederland naar Nice, loopt er dwars doorheen. De Club Alpin Francais heeft er op redelijke afstand van elkaar hutten gebouwd. De parel van het Parc National du Mercantour is de Vallée des Merveilles – het Dal van de Wonderen. In de oksel van deze vallei liggen drie kunstmatig gevormde bergmeren die als gevolg van wiervorming smaragdgroen en azuurblauw zijn gekleurd. Het gesteente is hier rood, deels roestbruin. De hellingen zijn grotendeels met bossen bedekt. De kleurenpracht is uitzinnig.

Image
Mercantour-Lac-de-Trécouples-paarden-grazen-bergen-600x398.jpg
Lac de Trécouples.

De huttentocht globaal van dag-tot-dag

Dag 1:

Aankomst in St.-Martin-de-Vesubie. Acclimatiseren, inwandelen en inkopen doen. In het dorp is een Office du Tourisme, diverse supermarkten, een buitensportwinkel, restaurants en hotels.

Dag 2:

Met de taxi naar Le Boreon (1519 m) waar de huttentrektocht begint. Via het wan­del­pad van de GR 52 in ongeveer 3,5 uur via Pas de Ladres (2448 m) naar de schitterend gelegen gezellige Refuge de la Madonna de Fenestre (1903 m, FFCAM). Na ongeveer twee uur lopen bereik je een berg­meer, een ideale lunchplaats.

Alternatief: De Refuge de la Madonna de Fenestre is ook over de weg te bereiken en derhalve is het mogelijk om dit traject te omzeilen door een bus of een taxi te nemen.

Overnachten: Refuge de la Madonna de Fenestre

Dag 3 :

Vanaf de Refuge de la Madonna de Fenestre (1903 m) via GR 52-route over de Pas du Mont Colomb (2548 m) naar de Refuge de Nice (2232 m, FFCAM). Dit is on­ge­veer 3 à 4 uur lopen via een steil, maar goed pad. Onder de hut is een bergmeer.

Overnachten: Refuge de Nice

Dag 4:

Vanaf de Refuge de Nice (2232 m) in ongeveer 3 à 4 uur lopen over de Pas de la Fous (2828 m) naar de Refuge de Val­mas­que (2221 m, FFCAM); dit is geen GR-route meer, het pad is vager en de markering minder goed dan op andere dagen. Vanaf de pas is zelfs voor de kinderen een klein topje te beklimmen. Bij de afda­ling naar de hut goed opletten op de roodwitte verfstrepen.

Alternatief: deze etappe kan worden vermeden door van de Refuge de Nice (2232 m) eerst de GR-route over minder directe en minder mooie Baisse du Basto (2693 m) en vervolgens in de afdaling van de pas naar de Refuge de Val­mas­que af te slaan.

Overnachten: Refuge de Val­mas­que

Dag 5:

Vanuit de Refuge de Val­mas­que (2221 m) terug naar de GR 52 en vervolgens over de Baisse de Val­mas­que (2549 m) in 4 uur naar de Refuge des Merveilles (2111 m, FFCAM). Dit is de makkelijkste etappe. On­derweg passeer je fraaie bergmeren en zijn er be­roemde rotsetsen te bezichtigen. Voor bergwandelaars zonder hoog­tevrees is de beklimming van de Mont Bégo (2.873 meter) via een wandelpad aan te raden.

Overnachten: Refuge des Merveilles

Dag 6:

Vanuit de de Refuge des Merveilles (2111 m) eerst via de GR 5, vervolgens via drie lage passen – Pas du Diable (2450 m), Baisse Ca­­valine (2107 m) en Col de Raus (1999 m), in 5 à 6 uur omlaag naar het dorpje Belvedere (800 m). Met de taxi terug naar St.-Martin-de-Vesubie. 

Karakter van de streek Mercantour

Deze huttentrektocht voor beginners loopt door een groen, ruig gebergte dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Mercantour, gelegen nabij de Middellandse Zee met over het algemeen zeer goed weer. Goede paden die (soms nog) met de Franse slag zijn gemarkeerd, maar inmiddels een uitstekend niveau hebben bereikt.

Karakter van de huttentocht

De vijfdaagse trektocht door het zuidelijkste gedeelte van het Parc National de Mer­cantour is in principe geschikt voor beginnende huttenwandelaars en kinderen van acht jaar en ouder. In onze groep zat ook een meisje van zeven en een jaar later liepen vrien­den de tocht met een jongentje van zes, maar of een kind het ook daadwerkelijk aankan, kunnen alleen de ouders beoordelen.
De paden en de markering van de beschreven route zijn goed, aangezien dat traject deel uitmaakt van de Grande Ran­donnée 52. Uitzondering hierop vormt het traject van de Refuge de Nice over de Pas de la Fous naar de Refuge de Val­mas­que waarbij vooral tijdens de afdaling de markering minder is. Dit traject is ech­ter te omzeilen via de een­voudiger, beter gemarkeerde en slechts 2.693 meter hoge, maar minder directe en minder mooie Baisse du Basto.
Het te overwinnen hoogteverschil is gedurende de vijf etappes van deze trektocht nooit meer dan 650 meter. Op de laatste dag moet je wel een geweldig stuk afdalen. Maar, zo zeggen ervaren bergwandelaars: ‘Omlaag word je door de engeltjes gedragen!’
Begin- en eindpunt: St.-Martin-de-Vésubie in de zuidelijke Franse Alpen, op anderhalf uur rijden van Nice.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

Vijfdaagse trektocht. Dagelijks 3 tot 5 uur lopen; de laatste dag 6 uur (voornamelijk dalen). De eerste dag 900 meter hoogteverschil, daarna elke dag iets minder.
Licht tot middelzwaar.

Georganiseerde huttentochten
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Frankrijk van SNP Natuurreizen.

Overnachten

Berghutten. In juli en augustus kan het in de Mercantour zeer druk zijn en is tijdig reserveren van de hutten gewenst. Vergeet onderweg niet de rotsschilderingen in de Vallée des Merveilles te bezoeken.

In het Op Pad achtergrondartikel De berghut; wat en hoe? kun je veel meer lezen over het huttenleven, de boeking van een overnachting, het lidmaatschap van een bergsportvereniging etc. 

Kamperen

In het dal van de Vésubie is slechts een handvol kleine campings. Verwacht geen luxe; het maximum niveau is twee sterren. Alle campings zijn gedurende de zomer tamelijk vol. Bespreken is in die periode gewenst. Bij het Office du Tourisme in Saint-Martin-Vésubie is een overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden beschikbaar.

Beste tijd

Half juni - half september. Bij gunstige weersomstandigheden (hoe dichter bij de Middellandse Zee, hoe beter) is eind september en zelfs begin oktober nog mogelijk. Bijkomend probleem is dat hutten vanaf half september gaan sluiten en dat passen al dicht kunnen sneeuwen.

Er naartoe

Auto:

De Haute Vésubie en de Vallée des Merveilles kun je het beste bereiken via Nice. Vanaf de Autoroute langs de Cote d’Azur volg je eerst het dal van de Var in noor­delijke richting. Vervolgens sla je de Georges de la Vésubie (schitterend!) in en bereik je via een geleidelijk aan breder wordend dal het dorpje St.-Martin-Vé­subie, het uit­gangs­punt voor deze trek­tocht.
Een alternatieve route, bijvoorbeeld vanuit Zwitserland of Noord-Italië, leidt via Turijn, de tunnel van de Col de Tende, het stadje Sospel en de schilderachtige Col de Turini. Dit is een korte en mooie route die echter wel zo’n uur of vier, vijf consumeert.

Trein: Met de trein naar Nice en vanaf daar verder met een bus. Voor prijzen en treintijden; neem contact op met de Treinreiswinkel: Breestraat 57, 2311 CJ Leiden; Singel 393, 1012 WN Amsterdam, (071) 513 70 08, www.treinreiswinkel.nl, info@treinreiswinkel.nl of kijk op www.nsinternationaal.nl of bel (0900) 9296.

Vliegen:

Met een charter vliegen op Nice, bijvoorbeeld Transavia, Easy Jet e.a. Zie o.a. www.cheaptickets.nl voor een overzicht. Vanaf het vliegveld gaan er dagelijks bussen naar de Mercantour!
Lees voor meer informatie over busvervoer ook het artikel over de GR52; hier wordt vanuit het vliegveld van Nice de bus genomen naar de Mercantour.

Klimaat

De Alpes-Martimes hebben, zoals de naam al zegt, een mediterraan klimaat. Het weer is er over het algemeen veel beter dan elders in de Alpen. Houd er echter rekening mee dat de botsing tussen zwoele zeelucht en hete berglucht er af en toe leidt dat er dit gebied regelmatig zeer hef­tige, maar gelukkig korte onweers­buien voorkomen. Deze buien kunnen ook in no-time ontstaan en even zo snel weer verdwijnen.

Kaarten en gidsen

  • 07 Mercantour & Alpi Marittime, Ed. Didier & Richard, Blad 9, 1:50.000. Dit is een overzichtskaart van de hele Mercantour. Van de­ze serie zijn ook 1:25.000 bladen verkrijgbaar.
  • 10 Mercantour, IGN, 1:75.000. Goede overzichts-wandelkaart. Van IGN zijn ook in de Top Blue 25 serie ook 1:25.000 verkrijgbaar.

Literatuur

  • Topo-guide des Sentiers de Grande Randonee, GR 52 Tinee-Vesubie, Vallee des Merveilles.
  • Rando Haut Pays (uitstekende gids met dagwandeltochten, uitgegeven door de Conseil General des Alpes Maritimes, 2000).
  • Tinée-Vésubie Vallée des Merveilles - GR 52 (uitgave in de serie Topo-guide des Sentiers de Grande Randonee, FFRP, Paris. Een uitstekende wandelgids met de in dit artikel beschreven route, waarin ook noodzakelijke uitsneden van de 1:50.000 IGN-kaart zijn opgenomen).

Adressen en websites