icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Meije.
Gebiedsinformatie

Wandelen Massif des Écrins

  • 22 mei 2016
  • Door: Noes Lautier en Robert Eckhardt
  • Fotografie: Robert Eckhardt

Het Massif des Écrins is een van de mooiste gebergten van West-Europa. In dit artikel laten we je kennis maken met alle delen van de Écrins en geven we veel wandelroutetips, van dagtochten tot meerdaags.

Image
Meije.
Grand Pic de la Meije (3.982 m).

Midden in het Massif des Écrins liggen de twee zuidelijkste vierduizenders van de Alpen, de Barre des Écrins (4.102 m) en de Dôme de Neige des Écrins (4.015 m). De toppen rondom halen de vierduizend-meter-grens weliswaar niet, maar zijn qua dimensies en ruigheid bijna ongeëvenaard in de Alpen. Zoals de Ailefroide (3.954 m), de Mont Pelvoux (3.946 m) en de Grand Pic de la Meije (3.982 m). De Meije (3.982 m) is de beroemdste berg van de Hautes-Alpes; hij wordt ook wel de ‘koningin van de Oisans’ genoemd. De Meije is een architectonisch meesterwerk zonder weerga: de noord- en de zuidwand zijn als het ware tegen elkaar geplakt, waardoor een west- en een oostwand nagenoeg ontbreken. Het resultaat is een extreem luchtige bergkam, waarover een van de fraaiste overschrijdingen van de Alpen loopt. De zuidwand is dé wand van de Hautes-Alpes!

Image
Vallouise.
Vallouise.

De oostelijke Écrins is het allermooiste deel van het Massif des Écrins, mede omdat je daar als wandelaar heel dicht bij de grote bergen komt. Bovendien valt er minder neerslag dan in het westen. Het grootste deel van de Écrins behoort tot het Parc National des Écrins, dat met 91.800 hectare het meest uitgestrekte nationale park van de Franse Alpen is. Van noord naar zuid kun je de oostelijke Écrins indelen in vier gebieden die zeer van elkaar verschillen: Briançonnais west, Vallouise met Entre les Aygues, Vallée de Freissinières, en Durance west.

De westelijke Écrins bestaat van noord naar zuid eveneens uit vier gebieden: Oisans, Valjouffrey, Valgaudemar en Champsaur.

Image
Col Vallonpiere, Champsaur.
Col Vallonpiere, Champsaur.

Standplaatsen

  • Briançonnais west: Briançon, Le Monêtier-les-Bains en Vallouise. In het dal van Vallouise zijn veel prima overnachtingsmogelijkheden. Camping Le Courounba in Les Vigneaux. In Les Vigneaux is ook Terre et Ciel, 2 vakantie-appartementen van de Nederlandse mountain leader Anne van Galen.
  • Vallouise met Entre les Aygues: Vallouise, Puy-St-Vincent, Les Vigneaux en Ailefroide. Zelfde campings etc. als bij Briançonnais. Aan het einde van het dal ligt Camping Ailefroide. Camping Croque Loisirs en Chalet Alpe Lune, beide in Puy-St-Vincent, worden gerund door Nederlanders.
  • Vallée de Freissinières: Freissinières, Camping des Allouviers.
  • Durance west: Champcella, Guillestre. In Champcella is Gîte La Bergerie, gerund door Nederlanders.
  • Oisans: Bourg d’Oisans, St Christophe-en-Oisans, La Bérarde, La Grave, Venosc. De Camping Municipal de la Bérarde is een perfect uitgangspunt. In La Grave zijn twee campings, maar Camping de la Meije ligt het rustigst.
  • Valjouffrey: Le Désert en Valsenestre.
  • Valgaudemar: La Chapelle-en-Valgaudemar.
  • Champsaur: Pont du Fossé en Orcières.
Image
Croix d'Aquila, Brianconnais.
Croix d'Aquila, Brianconnais.

Beste tijd in de Écrins

In de lagere gebieden vanaf begin juni, maar in het grootste deel van de Écrins vanaf half of eind juni, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er in het voorjaar gevallen is. Tot half of eind september kun je in het hooggebergte bijna altijd terecht, maar als je pech hebt, valt er eind september al een dik pak sneeuw.

Image
Biayesse, Freisinnieres.
Biayesse, Freisinnières.
SNP Natuurreizen

Naar de Franse Alpen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in de Franse Alpen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen in de Franse Alpen

Waarom zou je in de Écrins gaan wandelen?

  • De Briançonnais west is het gebied ten zuiden van het riviertje de Guisane tot La Grave. Kenmerken zijn de prima paden en de uitstekende bereikbaarheid vanuit Briançon en Vallouise.
  • Vallouise is de belangrijkste vakantiebestemming in de Hautes-Alpes. Voor Vallouise gelden louter superlatieven: ruige dalen, uitzichten op ongekend wilde bergen, eeuwige sneeuw en ijs, en spannende toppentochten. Samen met Entre les Aygues is dit het enige gebied in de oostelijke Écrins met gletsjers. Ook al kun je die gletsjers niet aanraken, op enkele tochten, die ook prima te doen zijn met kinderen, kom je er heel dichtbij.
  • Vallée de Freissinières: Deze vallei is zeer bekend bij Nederlanders. In dit gebied kun je een paar prachtige toppentochten maken. Verder staat de vallei bekend om het dorpje Dormillouse dat slechts te voet te bereiken is, en de mooie watervallen.
  • Durance west: In Durance west komt ook in de zomer bijna niemand omdat het grotendeels buiten het PN des Écrins ligt, maar het woeste landschap is er zeker zo fraai. Avontuur is gegarandeerd omdat de tocht steevast begint met een rit op een hobbelige jeepweg. Er is weinig markering; een duidelijke routebeschrijving is dus een must. Net als in de Vallée de Freissinières, kun je hier de transhumance meemaken, de massale verplaatsing van de schapen naar de hoge weidegronden in het voorjaar en in de herfst terug naar het dal.
  • Oisans: Het grootste deel van deze regio ligt buiten het PN des Écrins. De Oisans is het gebied van Alpe d’Huez en de Grand Pic de la Meije, dus landschappelijk spektakel en sportieve uitdagingen genoeg. De mooiste vallei is de Vallée du Vénéon met aan het einde van het dal het plaatsje La Bérarde (1.727 m). Het bij Nederlanders onbekende Plateau d’Emparis is een kleinood vol kleine meren, recht tegenover de Meije.
  • Valjouffrey: Dit dunbevolkte dal ligt grotendeels binnen het nationale park. Het is er rustig, hier zijn geen grote skioorden en daardoor is het berglandschap ongerept en wild. Vanuit het dal heb je zicht op een paar prachtige drieduizenders waaronder de Roche de la Muzelle (3.465 m) en de Aiguille des Arias (3.402 m).
  • Valgaudemar: De Olan (3.564 m) is de absolute blikvanger van dit wildromantische dal. Karakteristiek voor deze vallei zijn de prachtig gelegen berghutten, waaronder Refuge du Pigeonnier en Refuge de Vallonpierre.
  • Champsaur: Dit gebied ligt grotendeels buiten het nationale park, maar is wel degelijk zeer interessant. Het woord ‘contrast’ is hier van toepassing. Lieflijke groene dalen, meanderende rivieren en fijne wandelpaden vind je in het noordelijke deel. In het zuidelijke zijn de glooiende valleien, de brede dalen en de uitgestrekte alpenweiden met hun schaapskuddes. Hier worden ontelbare schapen en koeien gefokt voor het vlees, de melk en de kaas.
Image
Sirac, Valgaudemar.
Sirac, Valgaudemar.

Dagtochten oostelijke Écrins

Briançonnais

  • La Croix d’Aquila (2.466 m) is de leukste kindertop: T2, 4 uur, 625 m stijgen/dalen.
  • De Tête des Lauzières (2.928 m) is een van de mooiste wandel-uitzichtsbergen van het hele Massif des Écrins, T3, 6 uur, 1.100 m stijgen/dalen.

Lees ook: uitleg T-moeilijkheidswaarding.

Image
Tetes de Lauzieres, Brianconnais.
Tetes de Lauzieres, Brianconnais.

Vallouise

  • Vallouise met Entre les Aygues is het enige gebied in de oostelijke Écrins met gletsjers. Op de tochten naar de Glacier Blanc en de Glacier Noir, die prima te doen zijn met kinderen vanaf een jaar of tien, kom je er heel dicht bij. Let op: de wandeling naar de Glacier Blanc is de drukste van het hele Massif des Écrins en dat betekent dat het er extreem druk is. Naar de Glacier Noir wandelt bijna niemand en daarom is die bij mij favoriet (T2, 3 uur, 640 m stijgen/dalen), ook vanwege het fantastische uitzicht op de bergen en de gemzen.
  • De Pointe du Rascrouset (3.082 m) is een zeer avontuurlijke tocht waarbij je zelfs even heel makkelijk moet rotsklimmen (1+): T5, 1.15 uur, 285 m klimmen/dalen vanaf de Collet du Rascrouset (2.799 m). Die col is vanaf Ailefroide te bereiken: T3, 6 uur (heen-en-weer), 1.300 m stijgen/dalen.
  • De Bosse de Clapouse (2.179 m) is een kindertocht vanuit Ailefroide die bijna garant staat voor gemzen: T1, 3 uur, 675 m stijgen/dalen.
Image
Pre de M, Vallouise.
Pre de M, Vallouise.

Vallée de Freissinières

  • Hier mag de beroemde wandeling naar het Lac Palluel en het Lac Faravel niet ontbreken (T2, 5.35 uur, 1.200 m stijgen/dalen), maar dan wél via het rustige winterpad naar Dormillouse, een dorpje dat permanent bewoond is, maar alleen te voet bereikbaar. Wie van een uitdaging houdt, kan vanaf het Lac Palluel de Grand Pinier (3.117 m) beklimmen, een prachtige toppentocht: T4, 9.20 uur, 1.750 m stijgen/dalen (inclusief de tocht naar het Lac Palluel).
  • Een van de eenzame tochten in het Massif des Écrins is Le Tuba (3.008 m), nog een uitdaging, want deze wandeling is zeer lang. Je kunt een klein tentje of een bivakzak meenemen en er 2 dagen over doen: T3, 1680 m stijgen/dalen.
  • Naar het mooie Lac du Fangeas wandel je in 1.40 uur, T2, 550 m stijgen/dalen.
Image
Faravel, Freisinnières.
Faravel, Freisinnières.

Durance west

  • Het Lac Trouble is waarschijnlijk een van de stilste wandelingen in dit gebied. De paden zijn niet moeilijk, maar bij gebrek aan goede markering heb je wel kaart en kompas nodig: T2, 3.35 uur, 525 m stijgen/dalen.
  • De Tour des cinq cabanes kun je combineren met een magnifieke wandelgraat: La Gueste (2724 m). Op de Tour wandel je langs vijf schaapherdershutten door een landschap met beken, een waterval en prachtig horizontaal gelaagde rotswanden (T2, 5 uur, 1000 m stijgen/dalen). Als je onderweg La Gueste beklimt, wordt dat T3, 8 uur, 1410 m stijgen/dalen.Het Lac Trouble is waarschijnlijk een van de stilste wandelingen in dit gebied. De paden zijn niet moeilijk, maar bij gebrek aan goede markering heb je wel kaart en kompas nodig: T2, 3.35 uur, 525 m stijgen/dalen.
Image
La Gueste, Durance west.
La Gueste, Durance west.

Gids:

  • Met uitzicht op de Écrins, bergwandelingen in de Franse Alpen, Cerces, Écrins, Queyras, Noes Lautier en Robert Eckhardt, uitg. Robert Weijdert (www.noeslautier.nl).

Kaarten dagtochten oostelijke Écrins

  • IGN 1:25.000, 3536 OT Briançon; 3436 ET Meije/Pelvoux; 3437 Orcières-Merlette.
Image
Brianconnais-Tenailles

Dagtochten westelijke Écrins

Oisans

  • In La Bérarde kun je via Refuge de Chatelleret (2.252 m) richting de zuidwand van de Meije wandelen: T2, ca. 500 m stijgen naar de hut.
  • Vanuit La Bérarde kun je een makkelijke wandeling maken aan weerszijden van de Torrent Vénéon naar Châlet Refuge du Carrelet (1.909 m), T2, 3 uur, 450 m stijgen/dalen.
  • Lager in de Vallée du Vénéon – op weg naar La Bérarde – ligt Saint Christophe-en-Oisans. Het is een regelrechte aanrader om daar het kerkhof te bezoeken. Op deze intieme plek strijden gevoelens van ontroering en bewondering met elkaar: al die graven van beroemde klimmers uit de alpiene historie!
  • Vanuit Venosc (parking de l’Alleau (934m)) kun je in 4 uur naar Refuge de la Muzelle (2.130 m) lopen: 1.200 m stijgen.
  • Een heel fraai gebied om te wandelen is het Plateau d’Emparis (nu alleen vanuit het oosten te bereiken vanwege de afsluiting van de doorgaande weg). Een wandeling vanuit Le Chazelet (1.736 m, boven La Grave) naar het Lac Noir (2.458 m) en over de Col du Souchet (2.362 m): T2, 4.30 uur, 850 m stijgen/dalen.
  • Een mooie wandel-drieduizender is de Pic du Mas de la Grave (3020 m), die je via de Gros Tet (2613 m) kunt doen, T2/3, alleen het allerlaatste graatje is wat smal. Mooi uitzicht op de noordwand van de Meije.

Voor meer wandelingen:

Valjouffrey

  • Een makkelijke wandeling vanuit Le Désert is die naar Refuge de Font Turbat (2170 m): 3 uur, 900 m stijgen/dalen. Bijzonder woeste omgeving en gletsjers, met als hoogtepunt uitzicht op de Olan (3564 m).
  • Vanuit Valsenestre kun je de Vallon de Valsenestre in (http://rando.ecrins-parcnational.fr/fr/le-vallon-de-valsenestre).
  • Vanuit La Chapelle: Le vallon de la Chapelle en de Col de Pré Clos, T3, ca. 5.30 uur, 1000 m stijgen/dalen.
  • Vanuit La Chalp: La cascade des Roberts en de vallon de la Chalp, ca. 4.30 uur, T3, 970 m stijgen/dalen. Ruige omgeving, de wandeling wordt niet vaak gedaan (http://www.valjouffrey.fr/index.php?page=les-activites).
  • Valgaudemar: In dit dal ligt een aantal zeer fraai gelegen berghutten waar je naartoe kunt wandelen.
  • Refuge du Pigeonnier (2430 m) bereik je vanuit Muande Bellone (780 m stijgen/dalen), of vanuit Le Vaccivier, 800 m stijgen/dalen (http://www.le-valgaudemar.fr/fr/ete/randonnees/refuges.html). Refuge du Chabournéou (1998 m) ligt op 2 uur lopen vanaf Chalet-Hôtel du Gioberney (http://www.chabourneou.fr/).
  • Refuge de Vallonpierre (2271 m) ligt aan een prachtig meer, omringd door rotsbergen (http://www.vallonpierre.com/). De hut ligt aan de GR 54.

http://valgaudemar.free.fr.

Champsaur

  • De beroemdste wandeldrieduizender is Le Vieux Chaillol (3163 m). Uitgangspunt is Station de Chaillol (1600 m), 8 uur, 1600 m stijgen/dalen (http://www.chaillol.fr/fr/ete/randonnee.html). Je kunt de wandeling ook doen via Refuge du Tourond (1712 m), in een uur te bereiken vanuit Hameau des Fermons (1330 m).
  • Vanuit Orcières-Merlette: Itinéraire des Lacs d’Orcières, 3.30 uur, 800 m stijgen/dalen. Route langs een aantal mooie meren (http://www.champsaur-valgaudemar.com/fr/ete/randonnee/randonnee.html).
  • Vanuit Saint-Laurent-du-Cros: Het Sentier des Sagnes, 2.30 uur, 185 m stijgen/dalen. Over het bijzondere Plateau Bayard met zijn enorme plantenrijkdom, waaronder meerdere orchideeënsoorten. Hier meer info.

Kaarten dagtochten westelijke Écrins

  • Lokale kaart 1:25.000, Valjoufrrey, Promenades et randonnées dans le pays du Valbonnais, te koop bij toeristenbureau van Valbonnais.
  • IGN 1:25000, 3335 ET Le Bourg d’Oisans/L’Alpe d’Huez; 3336 ET Les Deux Alpes/Olan/Muzelle; 3435 ETR Valloire/Aiguille d’Arves/Col du Galibier; 3437 ET Orcières-Merlette; 3437 OT Champsaur/Vieux Chaillol.
Image
Ref. Vallonpierre, Champsaur.
Ref. Vallonpierre, Champsaur.

Trektochten westelijke Écrins

  • De driedaagse trektocht in de Briançonnais, de Tour de Montbrison, is een echte primeur, ontwikkeld door Noes Lautier en Robert Eckhardt: T2, drie dagen, max. 5.30 uur p.d., max. 1.140 m stijgen p.d. De route staat garant voor optimaal wandelplezier vol afwisseling, weergaloos uitzicht en een overnachting in een gîte met een gigantische sterrenkijker. Gids: Met uitzicht op de Écrins, bergwandelingen in de Franse Alpen, Cerces, Écrins, Queyras, Noes Lautier en Robert Eckhardt, uitg. Robert Weijdert (www.noeslautier.nl). Kaart: IGN 1:25.000, 3536 OT Briançon.
  • DE GR 54, de Tour de l'Oisans et des Écrins, loopt om het hele Massif des Écrins en de Oisans heen, 176 km, 12.000 m stijgen/dalen, 11-13 dagen. Gids: Tour de l'Oisans et des Écrins, uitg. FFRP. Overzichtskaart: Didier & Richard 1:60.000, 05 Écrins.
  • GRP Tour du Vieux Chaillol: door Valgaudemar en de Champsaur, ca. 5 dagen. Deze GRP raakt op twee punten de GR 54: bij de Refuge Pré de la Chaumette (1.805 m) en in het dorpje Villar-Loubière in Valgaudemar: Tour du Vieux Chaillol. Kaart: IGN 1:25.000, 3437 OT Champsaur/Vieux Chaillol.
  • Een prachtige tweedaagse wandeling vanuit de Champsaur is die naar Refuge de Vallonpierre (2.271 m). De hut ligt in Valgaudemar, maar je kunt er ook vanuit de Champsaur heen. Uitgangspunt is de vallei met het dorpje Champoléon: de wandeling begint in Les Auberts aan het einde van de weg en loopt via Refuge Pré de la Chaumette (1.805 m) – Col de la Vallette (2.668 m) – Col de Gouiran (2.597 m) – Col de Vallonpierre (2.607 m) – Refuge de Vallonpierre, T3, 1.505 m stijgen, 700 m dalen. Er is geen beschrijving van deze tocht, we hebben hem zelf bedacht. De volgende dag: Refuge de Vallonpierre (2.271 m) – Col de Vallonpierre (2.607 m) en door de Vallon d’Isora terug naar Les Auberts, T4, 470 m stijgen, 1.271 m dalen. Kaarten: IGN 1:25.000, 3437 ET Orcières-Merlette en 3437 OT Champsaur/Vieux Chaillol.
Image
Les Terasses, Oisans.
Les Terasses, Oisans.

Bereikbaarheid Écrins

De weg tussen Grenoble en Briançon is d.d. 5-2016 ter hoogte van het Lac de Chambon, tussen Mizoën en La Grave, afgesloten wegens gevaar voor aardverschuivingen en daarom kun je vanuit Nederland niet via de kortste weg naar het gebied reizen (meer informatie). Vanuit het westen is Le Freney-d’Oisans nog te bereiken. En vanuit het oosten zijn de Col du Lautaret en de Col du Galibier en het dorpje La Grave te bereiken.

Voor het gebied ten oosten van La Grave zijn er 2 opties: via de Col du Galibier en vervolgens de Col du Lautaret, of via de Tunnel du Fréjus. Op de site van het skioord Serre-Chevalier kun je tickets voor de tunnel kopen tegen gereduceerd tarief. Houd er rekening mee dat je het kaartje niet direct kunt downloaden, maar dat ze het je toesturen en dat kan enkele dagen duren: Serre-Chevalier tunnel.