Het Massif des Écrins is een van de mooiste gebergten van West-Europa. In dit artikel laten we je kennis maken met alle delen van de Écrins en geven we veel wandelroutetips, van dagtochten tot meerdaags.
Midden in het Massif des Écrins liggen de twee zuidelijkste vierduizenders van de Alpen, de Barre des Écrins (4.102 m) en de Dôme de Neige des Écrins (4.015 m). De toppen rondom halen de vierduizend-meter-grens weliswaar niet, maar zijn qua dimensies en ruigheid bijna ongeëvenaard in de Alpen. Zoals de Ailefroide (3.954 m), de Mont Pelvoux (3.946 m) en de Grand Pic de la Meije (3.982 m). De Meije (3.982 m) is de beroemdste berg van de Hautes-Alpes; hij wordt ook wel de ‘koningin van de Oisans’ genoemd. De Meije is een architectonisch meesterwerk zonder weerga: de noord- en de zuidwand zijn als het ware tegen elkaar geplakt, waardoor een west- en een oostwand nagenoeg ontbreken. Het resultaat is een extreem luchtige bergkam, waarover een van de fraaiste overschrijdingen van de Alpen loopt. De zuidwand is dé wand van de Hautes-Alpes!
De oostelijke Écrins is het allermooiste deel van het Massif des Écrins, mede omdat je daar als wandelaar heel dicht bij de grote bergen komt. Bovendien valt er minder neerslag dan in het westen. Het grootste deel van de Écrins behoort tot het Parc National des Écrins, dat met 91.800 hectare het meest uitgestrekte nationale park van de Franse Alpen is. Van noord naar zuid kun je de oostelijke Écrins indelen in vier gebieden die zeer van elkaar verschillen: Briançonnais west, Vallouise met Entre les Aygues, Vallée de Freissinières, en Durance west.
De westelijke Écrins bestaat van noord naar zuid eveneens uit vier gebieden: Oisans, Valjouffrey, Valgaudemar en Champsaur.
In de lagere gebieden vanaf begin juni, maar in het grootste deel van de Écrins vanaf half of eind juni, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er in het voorjaar gevallen is. Tot half of eind september kun je in het hooggebergte bijna altijd terecht, maar als je pech hebt, valt er eind september al een dik pak sneeuw.
Wil je graag wandelen in de Franse Alpen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.
Lees ook: uitleg T-moeilijkheidswaarding.
Voor meer wandelingen:
De weg tussen Grenoble en Briançon is d.d. 5-2016 ter hoogte van het Lac de Chambon, tussen Mizoën en La Grave, afgesloten wegens gevaar voor aardverschuivingen en daarom kun je vanuit Nederland niet via de kortste weg naar het gebied reizen (meer informatie). Vanuit het westen is Le Freney-d’Oisans nog te bereiken. En vanuit het oosten zijn de Col du Lautaret en de Col du Galibier en het dorpje La Grave te bereiken.
Voor het gebied ten oosten van La Grave zijn er 2 opties: via de Col du Galibier en vervolgens de Col du Lautaret, of via de Tunnel du Fréjus. Op de site van het skioord Serre-Chevalier kun je tickets voor de tunnel kopen tegen gereduceerd tarief. Houd er rekening mee dat je het kaartje niet direct kunt downloaden, maar dat ze het je toesturen en dat kan enkele dagen duren: Serre-Chevalier tunnel.