icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Veluwe Fietsroute
Routes

Veluwe à Vélo: de ultieme fietsroute over de Veluwe

  • 01 augustus 2023
  • Door: Matthijs van Laar
  • Fotografie: Jan Mark Moquette & Matthijs van Laar

Uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen die je doen wegdromen naar de Sahara, paars oplichtende heuvels, kronkelende paden door knalgroene bossen en hier en daar een hert of zwijn dat brutaal z'n snuit door het struikgewas steekt. Met de splinternieuwe fietsroute Veluwe à Vélo van Op Pad schuif je vier dagen lang door dit schitterende decor. Van Kasteel Doorwerth in het zuiden, naar de Zwolse Oude Vismarkt in het noorden, en van het Veluwemeer in het westen tot Paleis het Loo aan de oostkant.

Op de fiets over de Veluwe

Het duurt niet lang. Middenin Kroondomein Het Loo slaan we een gravelweg in en laten daarmee het gros van de dagjesmensen en toerfietsers achter ons. Vijf minuten later horen we, tussen het gezoem van onze banden door, het geritsel van struiken. "Kijk daar!", roep ik naar Jan Mark, mijn metgezel voor deze dag. Een snuit verschijnt en het silhouet van een dier wordt langzaam zichtbaar. Iets te langzaam naar mijn smaak. Het zal toch niet? Nu al? Mijn hart begint sneller te kloppen en allerlei gedachtes schieten door het hoofd.  

Maar dan verschijnt vanachter een kluitje op elkaar gepakte bomen en struiken een onschuldig reekalfje, misschien wel op zoek naar zijn moeder. Het jonge dier kijkt ons een paar seconden aan met een blik die het midden houdt tussen interesse en waakzaamheid, en we kunnen zijn gedachtegang bijna lezen: stoïcijns blijven staan met m'n pokerface, of vluchten? Het wordt het laatste. 

Stilte en rust

Het kalfje zet even goed aan en leidt ons de eerste paar honderd meter van de schitterende Niersenseweg op. Een breed zandpad dat allengs stiller wordt en waar de begroeiing aan beide zijden steeds dichter wordt - alsof je door een felgroene Gotthardtunnel fietst. Het reekalf zijn we snel kwijt en als de stilte definitief indaalt, beseffen we dat we hier, ergens middenin deze Efteling voor natuurliefhebbers, overgeleverd zijn aan de grillen van de natuur.

Oké, we weten heus wel dat gedropt worden in het hart van het Amazonegebied een nét iets avontuurlijkere ervaring is, maar toch. "Wat nou als we hier een roedel wolven tegenkomen", werpt Jan Mark op, deels voor de grap. "Dan rijden we ze omver. Er zit niks anders op", kaats ik terug. Zo verdwijnt ook dat potentiële probleem als sneeuw voor de zon, die vandaag overigens toch al zo uitbundig schijnt en alle kleuren op de Veluwe nog nét even wat intenser maakt. 

Hoogtepunten turven

Roedels wolven zien we niet - kleine kans ook - en zelfs één exemplaar van dit veelbesproken dier blijkt te veel van het goede. Maar wat geeft het? We worden hier links en rechts, voor en achter, getrakteerd op zó veel moois. Van het gravelpad draaien we een heide op, van de heide rollen we door een zandverstuiving en dan weer langs open weilanden, prachtige oude boerderijen, begroet door vriendelijke schaapsherders, om dan weer begeleid te worden door een beekje dat idyllisch kabbelt en ons steeds verder, steeds dieper dit immense natuurgebied in lokt.

En dan mogen we nog 3 dagen... 

Image
Route veluwe a velo Op Pad
De 4 etappes van Veluwe à Vélo
Het fietsgebied

De Veluwe: Nederlands grootste beschermde natuurgebied

De Veluwe is het grootste landelijke Natura 2000-gebied, met een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante kilometer. En dat niet alleen: in noordwest Europa vind je geen groter beschermd natuurgebied. Het is niet enkel de oppervlakte die indruk maakt, ook de diversiteit in landschappen en de historie maken dit tot een van de mooiste, zo niet het mooiste fietsgebied van Nederland. 

Ontstaansgeschiedenis

Grote delen van de Veluwe zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd (het Saalien), zo'n 150.000 jaar geleden, toen enorme gletsjers het land vormden. Overblijfselen van deze historie zijn nog steeds zichtbaar, in de vorm van zwerfkeien en het glooiende landschap. Denk aan de Veluwezoom en Signaal Imbosch, met 110 meter boven NAP het hoogste punt van de Veluwe. Het gebied kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan landschappen, waarin ook de mens in de loop der jaren zijn rol heeft gespeeld. Van uitgestrekte zandverstuivingen, zoals het Kootwijkerzand, tot de golvende heidevelden van de Renderklippen en de dichte bossen van Kroondomein Het Loo.

Biodiversiteit

De Veluwe is een gebied met een bijzondere verscheidenheid aan flora en fauna. Het fungeert als thuis voor talrijke diersoorten zoals reeën, edelherten, wilde zwijnen en dassen. Vogelliefhebbers zullen genieten van de vele vogelsoorten, waaronder unieke soorten zoals de zwarte specht en de nachtzwaluw. In het voorjaar kun je je vergapen aan de bloeiende rododendrons en in de herfst sieren felgekleurde paddenstoelen het bos. Plantenliefhebbers kunnen zeldzame soorten als jeneverbes en de wilde corydalis bewonderen.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

5.400 hectare op de Veluwe zijn gereserveerd voor het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Naast een uitgebreid netwerk van goede fietspaden (zo’n 40 kilometer) door de prachtige natuur, biedt het nationaal park onderdak aan het wereldberoemde Kröller-Müller Museum, met een unieke Van Gogh-collectie. Buiten het museum strekt zich een van de grootste beeldentuinen van Europa uit. 

Overnachten op de Veluwe

Overnachten kan op de Veluwe op diverse manieren. Van rustieke campings en caravanparken tot luxueuze lodges en B&B's: er is voor iedere smaak en budget een passende optie. Bovendien biedt de Veluwe de zeldzame kans om ware duisternis te ervaren en te genieten van een sterrenhemel vrij van lichtvervuiling.

Meer informatie over het gebied:

Image
Veluwe Fietsroute
Het fietsgebied voor de komende 4 dagen
Image
Veluwe Fietsroute
Met iets dikkere bandjes is de route ook op de racefiets te rijden
Image
Veluwe Fietsroute
(Licht) bepakt en bezakt de heide over

Een meerdaagse fietstocht, hoeveel dagen?

Bij het uitzetten van de route zijn we uitgegaan van 60 tot maximaal 80 kilometer fietsen per dag. Je kunt de route ook naar eigen inzicht opdelen en opsplitsen, en zo etappes inkorten of juist verlengen. Kies een leuke overnachtingsplek, in het groen bijvoorbeeld, en voilà: je hebt je eigen Veluwe à Vélo, met een beetje hulp van ons. De standaard route is echter als volgt.  

Ee 4-daagse tocht, zoals we aanbieden in de app

Dan komen we op deze route: Ede (station Ede-Wageningen) - Harderwijk - Zwolle - Apeldoorn - Ede. Naast dat deze steden goed bereikbaar zijn met OV, bieden ze ook meer dan voldoende opties om te overnachten. In de dagbeschrijvingen noemen we per stad een aantal leuke plekken.

Starten in andere plaatsen

Je hoeft niet in Ede te beginnen, maar kunt bij ieder NS-station opstappen. Beter nog: tussen sommige beginpunten liggen meerdere (kleine) NS-stations, waar je doorheen komt als je de route helemaal rijdt. Bijvoorbeeld: etappe 2 van Harderwijk naar Zwolle voert onder meer door 't Harde en Wezep, waar je eveneens met de trein kunt komen.

Auto parkeren

In de buurt van alle startplaatsen is een P+R-terrein, waar de auto zorgeloos kan worden geparkeerd. Soms betaal je daarvoor, soms niet. Ben je van plan om de etappes afzonderlijk van elkaar te rijden, houd er dan rekening mee dat terugkeren bij de startplaats soms de nodige tijd kan vergen. 

App: SNP Routes

Zelf de Veluwe à Vélo rijden?

Wil je zelf de Veluwe à Vélo fietsen? Dat kan met de SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel iOS als Android). De code voor alle vier dagetappes is voor €7 te koop via onze webshop. Je ontvangt ook de losse GPX-bestanden.

Image
Veluwe Fietsroute
Image
Veluwe Fietsroute
Rare jongens, die Romeinen bij Ermelo
Image
Ve
Radio Kootwijk
Image
Veluwe Fietsroute
Een waarschuwingsbord op de route tussen Ede en Harderwijk

Vier dagetappes, bijna 280 kilometer op de fiets

Etappe 1:  Ede - Harderwijk / 77,3 km

Let op: vanwege omvangrijke werkzaamheden rondom station Ede-Wageningen, kan het startpunt van de route niet (goed) bereikbaar zijn. Omdat de situatie snel verandert, kunnen we geen vaste omleiding geven. We raden aan om zelf een stukje te navigeren naar een punt op de route waar geen werkzaamheden plaatsvinden. Dat zou kunnen bij de start van de Driebergweg/Genieweg, op ruim 3 kilometer in de route. Zie hier

Etappe 1 start vanaf station Ede-Wageningen. Na wat draaien en keren fiets je binnen een paar minuten de Eder Heide op, en dan is het meteen gedaan met het geronk van het verkeer en de onrust van de stad. Over de heide en langs kleine zandverstuivingen zet je langzaam koers in de richting van Otterlo, territorium van wat in de lokale volksmond de 'Grote 5 van Otterlo' is gaan heten: de moeflon, de wolf, de buizerd, het wildzwijn en het edelhert. Ogen open houden dus!

Otterlo is ook het eerste splitspunt van onze route. Je kunt ervoor kiezen om de standaard route aan te houden, door Nationaal Park Hoge Veluwe met het interessante bezoekerscentrum, fraaie fietspaden én het Kröller-Müller Museum, of de omleiding te kiezen via de drukke Apeldoornseweg. Dat is zeker niet 's lands lelijkste fietspad - het is en blijft immers de Veluwe -, maar het is dan wel even gedaan met de rust. Kies dit alternatieve traject alleen als je niet wilt betalen voor het nationaal park.

  • Klik hier voor de actuele entreeprijzen van het NP.

De route komt iets buiten Hoenderloo weer samen, als je het Dabbelosepad in slaat. Dit is de Veluwe op z'n allermooist: een fraai fietspad dat als een slang door het groene bos en later een licht geaccidenteerde zandverstuiving kronkelt, in de richting van Radio Kootwijk. Dit in art-deco-stijl opgetrokken bouwwerk is een ietwat vreemde eend in de bijt, zo middenin de natuur, maar juist daarom een bezoek waard. Even stoppen, desnoods met ravitaillering bij De Garage, en hup: voort op de trappers!

Hierna is het bos, bos, bos en heide wat de klok slaat. Als het houtwerk langzaam maar zeker plaatsmaakt voor open ruimte en de wind aantrekt, kun je het Veluwemeer bijna ruiken. Je rolt het fraaie ommuurde centrum van hanzestadje Harderwijk binnen, met zijn gezellige pleintjes, prachtige geveltjes en stadsstrandjes. Een fijne plek om de benen een beetje rust te gunnen. 

Bezienswaardigheden:

Horeca onderweg: 

  • Boerderij Mossel en het tegenovergelegen theehuis

  • Even verderop vind je restaurant De Houtzagerij, dat deel uitmaakt van EuroParcs-vakantiepark ‘de Wije Werelt'.

In Nationaal Park De Hoge Veluwe heb je meerdere opties. Het Kröller-Müller Museum biedt onderdak aan binnen- en buitenrestaurant Monsieur Jacques. Ook het Park Paviljoen beschikt over een restaurant, maar dit ligt iets van de hoofdroute. Je zal dan dus even zelf moeten navigeren.  

Na het verlaten van het nationaal park scheert de route langs het toeristische Hoenderloo, waar de eettentjes voor het uitkiezen liggen. Je komt bijvoorbeeld langs Brasserie Délicat, dat tegenover de uitgang van het NP ligt.

  • Een paar honderd meter van het imposante gebouw van Radio Kootwijk, vind je De Garage. De appeltaart hier is niet te versmaden, maar let op: alleen geopend in het weekend! 

  • In klein maar fijn Stroe, na pakweg 50 km, vind je ook een aantal eet- en drinkgelegenheden. 

  • Op recreatiepark De Paalberg bij Ermelo, iets van de route af, zit Italiaans restaurant La Foresta.

Overnachten:

In en rondom Harderwijk vind je tal van opties voor een lekkere nacht slaap. We noemen er een paar: 

Image
Veluwe Fietsroute
Uitzichten over het woestijnachtige Beekhuizerzand
Image
Veluwe Fietsroute
Fraai aangelegde fietspaden die recht over het Beekhuizerzand lopen
Image
Veluwe Fietsroute
En nog maar eens: uitzicht!

Etappe 2:  Harderwijk - Zwolle / 60,3 km

De kortste van de 4 etappes over de Veluwe begint spectaculair en we raden je alvast aan: houd die camera/smartphone in de aanslag! Het Beekhuizerzand behoort namelijk tot de mooiste gebieden die je tegen gaat komen tijdens je tocht. In 2004 zijn hier grootschalige herstelwerkzaamheden verricht, waardoor het verstuifbare zand weer vrij is komen te liggen. De natuur heeft in de jaren daarop de rest gedaan: je rijdt er door een ruig zandlandschap van zo'n 200 hectare met links en rechts stuifduinen en bijzondere, markante bomen.

Wie niet beter weet, vermoedt ergens middenin de woestijn terecht te zijn gekomen. Zeker als de zon volop schijnt, de lucht straalblauw kleurt en het zweet al na 10 pedaalomwentelingen van het voorhoofd parelt. Het kwik kan hier dan ook flink oplopen: tot 50 graden op de warmste dagen van het jaar. De aanzienlijke hoogteverschillen maken dat je op sommige plekken ver kunt kijken en de fraai aangelegde fietspaden her en der opgeslokt ziet worden door plukjes bos.  

Gaandeweg de route wordt de begroeiing dunner, tot het bos voor even ophoudt te bestaan. Het heet hier nog steeds de Veluwe, maar met de beschutting van bast en loof is het gedaan. Via rustige landweggetjes kronkelt de route verder in de richting van weer zo'n fijn hanzestadje, Hattem dit keer. Het sfeervolle centrale plein leent zich uitstekend voor een stop, alvorens je de laatste 7 kilometer richting Zwolle aflegt.

Bezienswaardigheden:

  • Beekhuizerzand
  • Wildkijkscherm Schapendrift
  • De Stakenberg
  • Boerderijmuseum De Bovenstreek
  • Pinetum ’t Vinkennest
  • Historische binnenstad Hattem
    • Anton Pieck Museum
    • Voerman Stadsmuseum
  • De Hanzeboog – karakteristieke spoor/fietsbrug over de IJssel naar Zwolle

Horeca onderweg:

Overnachten:

Overnachten kan zowel rond Hattem als in Zwolle, een aantal opties per stad:

Image
Veluwe Fietsroute
Het eerste deel na Zwolle gaat nog door open velden
Image
Veluwe Fietsroute
Fietsen door Kroondomein Het Loo
Image
Veluwe Fietsroute
Kroondomein: gesloten vanaf half september tot eind december
Smeer de keel

Gratis water tappen op straat

Wie de Veluwe à Vélo in de warme zomermaanden fietst, moet er rekening mee houden dat niet overal op de route waterpunten beschikbaar zijn. Zorg er dus voor dat je op tijd bijvult, zodat je niet met een gortdroge keel op je bestemming arriveert.

Op de website drinkwaterkaart.nl vind je een handig overzicht van alle openbare watertappunten door heel Nederland. Ook de app DrinkWaterSpots (iOS en Android) vertelt je precies waar je deze gemeentetaps kunt vinden.

Etappe 3:  Zwolle - Apeldoorn / 60,8 km

Gravelavonturiers weten: wie écht even off the beaten track wil in Nederland, moet op Kroondomein Het Loo zijn. Lange, gele, stoffige wegen leiden hier door het groene woud, dat tjokvol zit met wild en bijzondere plantensoorten. Er kleeft alleen één nadeel aan het gebied: tijdens een groot deel van het fietsseizoen is het afgesloten voor publiek. Tussen 15 september en 25 december is het namelijk enkel en alleen voorbehouden aan de koning en zijn gevolg om hier te vertoeven. Officieel heet dat: ‘vanwege rust voor de edelherten tijdens de bronsttijd en het effectief en optimaal kunnen uitoefenen van de aantalsregulatie.’

Het noopte ons tot het plotten van een omleiding, omdat de eigenlijke route over een aantal wegen voert dat in het najaar dichtgaat. Jammer, maar tot 2027 kunnen we daar niks aan veranderen - dan wordt de functie van het gebied opnieuw tegen het licht gehouden. Ga je de Veluwe à Vélo tussen 15 september en 25 december rijden, kies dan voor de alternatieve etappe die je ontvangt bij je bestelling. Zo voorkom je een boete én dat je op de vlucht moet voor rondvliegende kogels, bedoeld voor herten en zwijnen.

Gelukkig is deze prachtige etappe veel meer dan alleen het Kroondomein rond Apeldoorn. Net voor je dat gebied uit noordelijke richting binnenrijdt, gaat het bijvoorbeeld kilometerslang over de Elburgerweg. Alsof een overenthousiaste toerist een strookje van de Australische outback in de rugzak mee naar huis heeft genomen en hier met de grootste zorgvuldigheid heeft uitgerold. Alleen rondhupsende kangoeroes ontbreken nog, al zou het ons niet verbazen als die hier eerdaags óók gesignaleerd worden. Crikey

Let op: deze route bevat een overtocht met veerpont, tussen Zwolle en Hattem. In de wintermaanden is deze gesloten (kijk voor actuele vaartijden op de website). Omrijden kan dan via de de spoor/fietsbrug tussen beide steden. Bij de kruising tussen het Hertog Willem-Pad en de Hoenwaardseweg (klik voor locatie) kan de route weer worden opgepakt. 

Bezienswaardigheden:

Horeca onderweg:

De eerste 10 kilometer van deze etappe gaan grotendeels door (buitenwijken van) Zwolle en Hattem, met genoeg horecaopties. De gelegenheden hieronder zitten daarom al wat verder op de route, vanaf pakweg 12 kilometer. 

Op Kroondomein Het Loo zijn vrijwel geen eet- en drinktentjes te vinden. Neem dus voldoende proviand mee voor onderweg. 

Overnachten:

Image
Veluwe Fietsroute
Prachtige weg door het Worth-Rheder Zand
Image
Veluwe Fietsroute
Afdaling van de Zijpenberg
Image
Fietsroute Veluwe
De iconische Italiaanseweg bij Doorwerth

Etappe 4:  Apeldoorn - Ede / 72,8 km

17 kilometer aan onverharde wegen, het hoogste punt van de Veluwe, de schilderachtige Burgemeester Bloemersweg, de fantastische afdaling van de Zijpenberg én de betoverend mooie Posbank. En dat allemaal in één etappe van ruim 70 kilometer. We zullen niet beweren dat we het mooist tot het laatst hebben bewaard, maar we hoeven er ook niet omheen te draaien: dag 4 van de Veluwe à Vélo is genieten met een hele grote G. Het is ook de etappe met de meeste hoogtemeters, die je vooral maakt in NP Veluwezoom, ten noordoosten van Arnhem. Een gebied ook, dat vanwege de prachtige natuur het hele jaar door drommen toeristen trekt uit binnen- en buitenland.

De meesten van hen is het te doen om het uitzicht dat je hebt vanaf de Posbank. Een stenen bankje, dat in 1921 aan de rand van het Herikhuizerveld is geplaatst en de naam draagt van voormalig ANWB-bestuurder G.A. Pos. Zo hoog mogelijk natuurlijk, zodat de omliggende heuvels (of liever: heuveltjes) in vol ornaat konden worden bewonderd. Dat gebeurt nog steeds massaal, zeker als de heide in bloei staat en het bultige, bijna buitenaardse landschap fel paars oplicht. 

De hoogtepunten rijgen zich moeiteloos aaneen in deze etappe door de zuidoostelijke Veluwe. Nog zo'n parel dan: de met klinkers bezaaide Italiaanseweg bij Doorwerth, die als een achtbaan door het woud naar beneden slingert en uiteindelijk uitkomt voor de poort van Kasteel Doorwerth. Het is het voormalige optrekje van baron Van Brakell, ook de man die de Italiaanseweg in 1848 liet aanleggen. Het gebied, en de kenmerkende haarspeldbocht, deden hem denken aan zijn geliefde vakantieland. Over de naam hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Che bello!

De laatste kilometers over de Veluwe voeren langs de golfclub van Heelsum en de Parallelweg, waar je nog wat onverharde bonuskilometers voor de wielen geworpen krijgt. Langzaam maar zeker neemt de bebouwing hier weer toe en komt Ede in zicht; het eindpunt van je vierdaagse ontdekkingstocht door het grootste beschermde natuurgebied van noordwest Europa. 

Bezienswaardigheden:

Horeca onderweg:

De meeste plekken om iets te eten en te drinken zijn te vinden in het populaire Nationaal Park Veluwezoom, waarvan ook De Posbank onderdeel uitmaakt. Mocht het daar te druk zijn, dan is het ook mogelijk om af te dalen naar dorpjes als Rheden, De Steeg, Ellecom of Velp. Daar vind je nog veel meer opties.

De volgende selectie ligt aan de route:

Overnachten:

Image
Veluwezoom Posbank
Het magnifieke uitzicht vanaf de Posbank, met name in de late zomer als de heide in volle bloei staat (foto: Fokke Baarssen/Shutterstock)
Praktische info

Op Pad Fietsroute: Veluwe à Vélo

  • Gebied: de Veluwe van noord naar zuid tussen Zwolle en Arnhem en van west naar oost tussen Harderwijk en Apeldoorn
  • Afstand: de gehele fietsroute is 271.2 kilometer lang, verdeeld over 4 etappes. 39.1 kilometer hiervan gaat over onverhard terrein. In totaal maak je 1.734 hoogtemeters. 
  • De afzonderlijke etappes: de afstand per dag/etappe varieert van minimaal 60 tot maximaal 78 kilometer. De 4 etappes lopen van Ede naar Harderwijk, van Harderwijk naar Zwolle, van Zwolle naar Apeldoorn en van Apeldoorn naar Ede. 
  • Opstappunten: de Veluwe à Vélo-fietsroute is zo ontworpen dat je iedere etappe ook afzonderlijk kunt rijden. De routes lopen van NS-station naar NS-station.
  • Zwaarte/moeilijkheidsgraad: het grootste gedeelte van de route is verhard en goed te fietsen. Een beetje conditie kan natuurlijk geen kwaad. Het stukje rond Arnhem (Posbank/Veluwezoom) vergt wat meer klimwerk. 
  • Begaanbaarheid: ook de onverharde delen zijn prima te doen, maar gebruik bij voorkeur een fiets met dikkere banden.
  • Navigatie: met de SNP Reis App. De code voor de 4 etappes én de gpx-bestanden bestel je hier
  • Beste tijd: wil je zonder beperkingen door Kroondomein Het Loo fietsen, dan is het raadzaam om de route vóór 15 september of na 25 december te rijden. In de tussenliggende periode is het gebied gesloten en heeft alleen de koninklijke familie toegang. 
  • Eten en drinken: op sommige delen van de route kom je weinig tegen, maar iedere 15 tot 20 kilometer is er wel een mogelijkheid om te stoppen voor koffie en iets te eten. We raden je wel aan om genoeg eigen eten en drinken mee te nemen.

De Veluwe à Vélo-fietsroute is te bestellen in de webshop van Op Pad. Daarvoor klik je hier

Georganiseerd over de Veluwe fietsen

Wil je iets meer off-road en vind je het prettig als de accommodaties onderweg en eventueel bagagevervoer geregeld worden? In plaats van de Veluwe à Vélo-fietsroute, kun je ook georganiseerd op pad. SNP Natuurreizen biedt de Veluwe Traverse aan, een avontuurlijke fietstocht die je in  4 of 5 dagen door Nederlands grootste natuurgebied leidt. 

Niet om zo hard mogelijk te gaan, niet technisch, maar vooral om in alle rust te genieten. Sportief en pittig, dat wel, maar de natuurbeleving staat voorop. Je doet dit natuurlijk niet op een gewone tourfiets, maar op een fiets die geschikt is om van de verharde weg af te gaan: een mountainbike of gravelbike. 

Die prachtige, georganiseerde reis over de Veluwe kun je hier bekijken. Of lees eerst hier het verslag dat SNP-productmanager Frank Maas maakte over zijn tocht. 

Image
Veluwe Fietsroute
De Veluwe à Vélo: eindeloze paden door eindeloze natuur