icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietserpad fietsroute
Routes

Het Fietserpad traject 4: Nederrijn - Zuid-Limburg

  • 20 mei 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Traject 4 van het Fietserpad voert van Wageningen via Gorinchem, Oisterwijk, Steensel en Thorn naar Withuis, waar het traject eindigt op de plek waar etappe 1 van traject 1 begint. Traject 4 kruist meerdere rivieren, check vooraf de ponttijden. Je fietst vanaf Wageningen en de Gelderse Vallei over slingerende dijkjes door de fruitgaarden van de Betuwe, langs vestingstad Gorinchem met Slot Loevestein, op de plek waar de Maas, Merwede en Waal samenvallen. Een prachtig rustpunt voordat je doorfietst naar Oisterwijk, een traject waarop je de Loonse en Drunense Duinen doorkruist, een van de hoogtepunten onderweg. Dan volgen wonderschone kilometers door Brabant, langs het riviertje de Dommel, door het natte kleinschalige natuurgebied De Mortelen, over landgoed Baest en door twee van de Acht Zaligheden, fraaie Brabantse kempendorpen. Het slot van traject 4 is pittig: dwars door het Limburgse Heuvelland met steile hellingbossen fiets je door dorpen en boerengehuchten met carréhoeves en vakwerkhuizen naar eindpunt Withuis.

SNP Reis App

Zelf fietsen? Gebruik de app!

Zelf het Fietserpad rijden? Dat kan met de gratis SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de vijf etappes van het traject Nederrijn - Zuid-Limburg met de snelkoppeling. Deze code én de gpx-bestanden zijn voor €7 te koop via onze webshop.

Image
SNP App op fietsstuur

Fietsen met smartphone: stuurhouder & powerbank

Fietsen met een telefoon in je hand is gevaarlijk, onhandig en dus onwenselijk. Koop daarom een waterdichte smartphonehouder voor op je stuur, zodat je de app continu goed in beeld hebt. De broodnodige powerbank die je tijdens een lange tocht zeker nodig hebt om de batterij van de smartphone tijdens het rijden op te laden, kun je het beste opbergen in je stuurtas of een kleine frametas. Dankzij het fenomeen bikepacking is het aanbod aan handige tasjes groot.

Image
Fietserpad fietsroute traject 4

Etappe 15: Wageningen - Gorinchem

Afstand 83,9 km, 238 m stijgen/dalen.

Vanaf Wageningen voert het Fietserpad via de Wageningse uiterwaarden en de Gelderse Vallei - het vroegere dal van de Maas - naar natuurgebied de Blauwe Kamer. Wilde Konikpaarden voorkomen met hun geknabbel dat de nieuwe ooibossen hier dichtgroeien. Aan de zuidzijde van de Nederrijn voert het Fietserpad door de Betuwe, een landschap van vlechtende rivieren met vruchtbare oeverwallen waarop fruitbomen prima gedijen (bloesem meestal in april) en fraaie fruitdorpen als Lienden, Ingen en Maurik. Een van de mooiste Betuwe-stadjes is Buren met oude stadsmuren en huizen, de Sint Lambertuskerk met rode bakstenen toren en de achttiende-eeuwse korenmolen. Die is vernoemd naar Willem van Oranje, onze 'vader des vaderlands' die met gravin Anna van Buren trouwde, een prominent inwoonster van het stadje. Voorbij Tricht en het fraaie landgoed Mariënwaard fiets je totaan Beesd over een dijk met aan weerszijden walnootbomen. Dan volgen Rhenoy en Acquoy en even verderop, langs de Linge, Tricht en Asperen met fort Asperen. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en 's zomers wordt er kunst geëxposeerd. Ook Vuren heeft een fort, plus een pontje dat tussen eind april en oktober over de Waal naar Slot Loevestein (alleen o.l.v. gids te bezoeken) vaart. Wie op de noordoever van de Waal het Fietserpad vervolgt bereikt de oude zalm- en vestingstad Gorinchem, gelegen op het punt waar de drie provincies (Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland) samenkomen en drie rivieren in elkaar stromen: Maas, Merwede en Waal. Een prachtig eindpunt van deze etappe.

Etappe 16, Gorinchem - Oisterwijk

Afstand 57,3 km, 147 m stijgen/dalen

Vanaf Gorinchem steek je met de pont over naar Woudrichem. Voorbij slot Loevestein en glastuinbouwdorpen Poederoijen en Aalst fiets je kilometerslang over de slingerende dijk langs de Afgedamde Maas. Na de pont over een dode Maasarm (vaart niet op zondag!) komt het Fietserpad uit bij de ruïnes van Kasteel Nederhemert. Tussen de bomen zijn nog net de omtrekken te ontwaren, de bodem rondom in het voorjaar bedekt met een zee aan bloeiende akonietjes. Na het gehucht Bern steek je per veerpont over de Bergsche Maas de provincie Noord-Brabant binnen.

Na het toeristische rode-dakpannen-dorp Heusden en Oud-Heusden volgt de rust van de bossen van Hooibroeken. Tussen Waalwijk en Tilburg liggen de indrukwekkend Loonse en Drunense Duinen, een oud stuifzandgebied, dat - ondanks de beplanting - nog weleens met de Sahara wordt vergeleken. Even de dorst lessen bij De Rustende Jager? Het Fietserpad vervolgt over de Oude Bosse Baan die een scheiding vormt tussen droog/zanderig links en vochtig rechts: natte-heidegebied De Brand en het dal van de gekanaliseerde Zandley met maïsakkers, boom- en gazonkwekerijen en bossen. In de Oude Tiend overheersen eikenbossen met hazelaar en meidoorn. In het voorjaar kan het er wit zien van de bosanemoontjes. Op de vruchtbare leembodem zijn boomkwekerijen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Een optioneel ommetje via landgoed Nemelaer en eindpunt Oisterwijk komt in zicht, meubelstad en 'Parel van Brabant'. Het raadhuis uit 1899 is extra bezienswaardig door de oude Marialinde ernaast plus de brink met honderden leilinden.

Etappe 17: Oisterwijk - Steensel

Afstand 46,3 km, 172 m stijgen/dalen

Vanaf Oisterwijk voert het Fietserpad via de Oisterwijkse vennen - sommige omringd door dennenbossen en omzoomd met gagel - naar De Kampina, een bosgebied rond een enorm heideveld met tientallen vennen. Langs de randen van De Kampina slingeren de Beerze en de Rosep, twee Kempense beekjes, op weg naar de Dommel. Onderlangs Boxtel fiets je door De Mortelen, een wonderschoon, kleinschalig beekdallandschap van bosjes en vochtige weilandjes omsloten door rechte lanen en blubberpaadjes, hier en daar een half overgroeide langgevelboerderij. Het Fietserpad slingert zuidwaarts naar Oirschot, op de noordoever van het Wilhelminakanaal. Een prachtig traject voert vervolgens over Landgoed Baest. Het bestaat uit bossen en akkers waardoor wild de Beerze kronkelt, jit Huis te Baast, een wit kapelletje 'De Heilige Eik', plus een natuurstenen grotje met een Mariabeeld. Voorbij Kempendorp Oostelbeers voert het Fietserpad langs drie grafheuvels naar Zandoerle, een prachtig dorp met een brink waarlangs een schuilkerk, linden en oude boerderijen staan. Zandoerle is een kempendorp, verwijzend naar het typisch Brabantse kampenlandschap van verspreide boerderijen met akkertjes, drassige graslanden en heidevelden waarop vroeger Kempische heideschapen graasden. Op weg naar Zaligheid Steensel, het eindpunt van deze etappe, komt het Fietserpad door Knegsel, eveneens een van de Acht Zaligheden, net als Eersel, Duizel, Reusel, Hulsel, Netersel en Wintelre. Nu zijn het idyllische dorpen, vroeger nederzettingen met kleine boerderijen en grote gezinnen waar het leven op de schrale zandgrond armoe troef betekende.

 

  • Met de trein? Station Oisterwijk en station Eindhoven (13 km van Steensel).
  • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Steensel.

Etappe 18: Steensel - Thorn

Afstand 66,8 km, 214 m stijgen/dalen

Via de beekdalen van de Run en de Keersop bereikt het  Fietserpad bij de Venbergse Molen ten zuiden van Valkenswaard het mooie dal van de Dommel. Stroomopwaarts langs oude beddingen en vennen fiets je langs het plateau van de Malpie, een natteheide-gebied. Langs de Dommel liggen natte hooilanden, broekbosjes met koningsvaren en rietruigten, broedstek van blauwborstjes. Op de westelijke oever van de Dommel ligt het rustige gehucht Borkel, op een steenworp afstand van Schaft, op de oostoever. Schaft, met nog enkele fraaie oude langgevelboerderijen, ligt op drie kilometer van de Achelse Kluis. De akkers van dit klooster op Belgisch grondgebied worden ecologisch beheerd door Staatsbosbeheer. De akkers zijn onderdeel van het grensoverschrijdende natuurontwikkelingsproject De Achelse Kluis dat één geheel vormt met De Groote Heide en het Leenderbos. Na Budel fiets je Brabant uit en bereik je het Limburgse Neeritter, geboortedorp van Gerard Krekelberg, dichter van het Limburgs Volkslied. Na Ittervoort is het niet ver meer naar Thorn, eindpunt van deze etappe, dat al van verre de aandacht trekt met haar hoge kerktoren, ontworpen door de beroemde architect Cuypers (die van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam). Beroemd is Thorn om haar witte huizen, minder bekend is dat Thorn acht eeuwen lang de hoofdstad van een minivorstendom was waar gevluchte adellijke vrouwen, bekeerd tot non, de scepter zwaaiden.

  • Met de trein? Station Eindhoven (13 km van Steensel) en station Roermond of Weert (resp 14 en 16 km van Thorn).
  • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Thorn.

Etappe 19: Thorn - Withuis

Afstand: 76,1 km, 463 m stijgen/dalen

Deze laatste etappe van het Fietserpad voert vanaf Thorn langs de Maasplassen naar het Belgische gehucht Kessenich. Voorbij Geisingen steek je met de pont de Grensmaas over waar kasteel Ohé opdoemt. Je steekt het Julianakanaal over naar Susteren en passeert voorbij Mariavel de 'Taille van Limburg', het smalste punt van Limburg én van Nederland. Met een prachtig uitzicht op Sittard begint het Fietserpad aan de kilometers door het Limburgse Heuvelland met behalve heuvels ook grubben, holle wegen, graften én bokkenrijders ...
Op weg naar Schinnen zie je hier en daar nog fraaie hoeven die soms ogen als vestingen, zoals Stammenhof bij Sweikhuizen. Het Fietserpad doorkruist hier een oud hellingbos met flink steile paden, maar ook met zeldzame bloemen en kruiden zoals slanke sleutelbloem, muskuskruid, mannetjesorchis, soldaatje en vliegenophrys. Opvallend mooi aan Schinnen en Terstraten zijn de vakwerkhuizen en aan Meerssen de enorme basiliek, jaarlijks het doel van vele pelgrims om het bloedwonder te herdenken.

Via Rothem en Gronsveld fiets je naar Rade, een naam die verwijst naar het machtige loofwoud (rade) dat hier ooit de hellingen bedekte. Een van de mooiste voorbeelden van een hellingbos is het Savelsbos bij Gronsveld dat in het voorjaar geurt naar daslook (ui). Net als in het aangrenzende Eysderbos zijn de steile flanken doorsneden door diepe grubben. Voorbij Gronsveld komt de gehavende Sint Pietersberg in beeld waarna het nog maar even doortrappen is naar Withuis. Omringd door witte huizen eindigt hier het Fietserpad. Na 570 kilometer (trajecten 1 en 2) plus 620 kilometer (trajecten 3 en 4) fietsen is het volbracht en kun je het Fietserpad afvinken.

  • Met de trein? Station Roermond of Weert (resp 14 en 16 km van Thorn)en station Maastricht of Eijsden (resp 10 en 2 km van Withuis. Station Eijsden ligt dus dichterbij de route maar is lastiger aanreisbaar (stoptrein NMBS vanaf Maastricht).
  • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Withuis.

Georganiseerd?

Geen zin om alles zelf te regelen? De eerste twee trajecten van het Fietserpad zijn te boeken bij SNP Natuurreizen.