icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Dresden
Routes

De Elberadweg in Duitsland

  • 11 maart 2020
  • Door: Erik Van de Perre

De Elberadweg is jarenlang door de ADFC (de Duitse fietsersbond) verkozen tot populairste fietsroute, en dat is niet zonder reden. De tocht langs de Elbe voert door zeven Duitse deelstaten en biedt een grote landschappelijke diversiteit. De voorkeursrichting wordt bij deze vlakke route voornamelijk bepaald door de wind en omdat die meestal uit noordwestelijke richting waait, raden wij aan de Elberadweg stroomopwaarts te fietsen.

Korte feiten

Over de Elbe Radweg

  • Lengte: 840 km (1.220 km vanaf Cuxhaven tot Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte).
  • Route: Cuxhaven – Hamburg – Maagdenburg – Meißen – Dresden – Bad Schandau
  • Navigatie: gemarkeerd en beschreven in gidsen.
  • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig. De route is quasi volledig vlak, grotendeels geasfalteerd en bijna overal autovrij. De geringe moeilijkheidsgraad maakt haar bijzonder geschikt voor beginners, recreatieve fietsers en gezinnen met kinderen vanaf 12 jaar.
  • Beste seizoen: eind mei of juni.
  • Vervoer naar: ideale bestemming om met de fiets in de trein heen te reizen.

Van Cuxhaven naar Hamburg

De route begint in Cuxhaven aan de Waddenzee en leidt langs het machtige estuarium van de Elbe het binnenland in. Met uitzicht op de voorbijglijdende oceaanreuzen rol je door het Alte Land, het grootste fruitteeltgebied van Duitsland, richting Hamburg.

Hamburg

De oude Hanzemetropool, een van de toonaangevende Europese havensteden, is op zich al een reis waard. In deze maritieme wereldstad liggen geschiedenis en toekomst dicht bij elkaar. Van de historische Speicherstad, een enorm complex bakstenen pakhuizen dat op duizenden palen rust en dat tot UNESCO-Werelderfgoed is benoemd, wandel je zo naar het hypermoderne HafenCity waar het Hamburg van vandaag en morgen zich bevindt. Breng hier vooral een bezoek aan het nieuwe landmark van de stad, de schitterende Elbphilharmonie. 

 

Image
Elbphilharmonie - Hamburg
De Elbphilharmonie in Hamburg

Ooievaarsdorp van Europa

Schilderachtige stadjes, zoals Lauenburg, Boizenburg en Hitzacker, getuigen van een lange verbondenheid met de scheepvaart. In de uiterwaarden van de Elbe wemelt het hier van de ooievaars, die op vele plaatsen nesten. Rühstädt wordt zelfs het ‘ooievaarsdorp van Europa’ genoemd. In het Biosfeerreservaat ‘Mittelelbe’ (Saksen-Anhalt) is de Elbebever thuis en vind je de grootste aaneengesloten ooibossen van Midden-Europa. Überhaupt zijn de Elbe-oevers over een afstand van 400 km als UNESCO-biosfeerreservaat erkend.

Van historische Hanzesteden naar Bauhaus

Onderweg naar het zuiden kom je langs de hanzestadjes Werben, Havelberg en Tangermünde, die herinneren aan het rijke verleden van de regio Altmark. Ook Maagdenburg, de hoofdstad van Saksen-Anhalt, en Schönebeck, het oudste Duitse kuuroord met zoutwaterbronnen, zijn een tussenstop waard. Het Bauhaus in Dessau en de Lutherstadt Wittenberg staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wijn en bizarre rotsformaties

De wijnliefhebber zal het graag horen: verder stroomopwaarts duikt de Elberadweg de wijnbergen van het Sächsisches Elbland in. Al sinds de 12de eeuw wordt hier wijn geproduceerd. Op je tocht door het kleinste en meest noordoostelijke wijnbouwgebied van Duitsland kom je ook door Meißen, dat natuurlijk bij porseleinliefhebbers een belletje doet rinkelen, want hier komt het wereldberoemde porselein vandaan.

Dresden

Meteen daarna het volgende hoogtepunt: Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen en ook wel het Florence van het noorden genoemd wegens de vele barokke gebouwen. De stad is tijdens het bombardement in 1944 grotendeels verwoest, maar inmiddels uit zijn ruïnes herrezen. Een bezoek aan de 'grote drie', de Zwinger, Semperoper en Frauenkirche, mag je eigenlijk niet missen. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Residenzschloss en vanaf de Brühlsche Terrasse, het 'balkon van Europa', heb je een fantastisch uitzicht over de Elbe en de 'Neustadt', het nieuwere deel van de stad dat aan de andere kant van de rivier ligt.

Nationaal park Sächsische Schweiz

En het wordt nog beter, want terwijl de paleizen en musea van Dresden nog aan de horizon vervagen, duikt de route het nationaal park Sächsische Schweiz in, een ongerept landschap met majestueuze tafelbergen, diepe kloven en grootse uitzichten. Stap even af voor een bezoek aan de beroemde brug de Bastei en de vesting Königstein. 

 

Image
Basteibrucke, Kees Lucassen, Duitsland, Elberadweg, bergen, rotsen, bos
Nationaal park Sächsische Schweiz

Fiets door in Tsjechië

De Elberadweg loopt in Tsjechië nog een heel eind verder. Heb je de smaak te pakken? Fiets dan gewoon lekker door tot Praag of helemaal tot aan de bron van de Elbe in het Reuzengebergte.

Meer over deze route? Lees dan het sfeerverslag over de fietstocht van Praag naar Dresden. 

Praktische informatie

Vervoer naar

Trein: de fiets kan mee in CityNightLine-treinen. Die zijn goedkoop, hebben een fietswagon (met beperkte capaciteit) en sporen vanuit Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar o.m. Dresden en Praag. Reisduur: circa 14,5 uur.
Auto: van Utrecht naar Dresden is 870 kilometer, daar kun je met de fiets de trein naar Praag nemen en dan fietsend terug.

Zwaarte

Wie thuis met enige bepakking vijftig kilometer per dag kan fietsen, kan dat langs de Elbe ook. Behoudens een enkel ­heuveltje in het Tjechische deel zijn de hoogteverschillen ­gering. De plekken waar je kunt slapen zijn ­talrijk, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel kilometer je per dag rijdt. Althans, ­buiten het hoogseizoen. Een treinstation is nooit ver weg.

Overnachten

In de gids Elberadweg (zie Gidsen & Boeken hieronder) vind je tientallen adressen voor de nacht, van hotels t/m Zimmer frei en campings.

Gidsen en boeken

Elberadweg, Teil 1: Von Prag nach Magdeburg, Bikeline, uitg. Esterbauer, € 12. Uitstekende, Duitstalige gids met prima (75.000) kaartjes.Alles wat je nodig hebt voor dit traject. Deel 2 gaat van Magdeburg tot de Noordzee.
ANWB Taalgids Tjechisch. Leuk maar niet noodzakelijk, met Duits kom je er ook.
Josef Skvorecky, Scherzo Capriccioso (1984). Fantasierijke roman over het leven van de componist Dvorˇák in de 19e eeuw.
Josef Bor, Requiem Theresienstadt (2006). Over een koor en orkest levend in dit voorportaal van de dood.
Harry Mulisch, Het Stenen Bruidsbed (1959). Beklemmend verhaal over een Amerikaanse tandarts die in de jaren ‘50 Dresden bezoekt, de stad die hij eerder bombardeerde.

SNP Natuurreizen

Fietsen in Duitsland met SNP Natuurreizen

Wil je graag op fietsvakantie in Duitsland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Duitsland Fietsen