Fietsen in de Walliser Alpen is één groot avontuur, maar verwacht niet te veel cadeautjes. Klimmen zul je, én met een noodgang naar beneden, met overal om je heen dan wel weer gletsjers, kloven, kammen, toppen, meren, beekjes, rivieren en een stortvloed aan gezellige balkonnetjes. De volgende vijf fietsroutes bieden voor elk-wat-wils.
Wandelen langs de grootste gletsjer van de Alpen, fabelachtig berglandschap, uitdagende huttentochten en mountainbiken door de ongerepte natuur - in het Zwitserse Wallis kan het allemaal. Wij dompelden onszelf onder in de couleur locale en hebben de mooiste tips en beschrijvingen voor jou verzameld in 5 artikelen:
30,99 kilometer
3 uur
Wanneer je de gordijnen van je hotelkamer opentrekt, ligt de Aletsch Arena waarschijnlijk al te sudderen in het zonlicht. Met 300 zonnige dagen per jaar is het kanton Wallis een van de meest zonnige regio’s van Zwitserland. De bergdorpjes op het plateau en het stroomgebied van de Rhône in het dal beneden, verken je met de Family Aletsch Tour. Die mountainbiketocht voor het hele gezin start in het meest linkse van de drie dorpen in de Aletsch Arena: Riederalp. Vanaf hier fiets je over een verharde weg door de straten met chalets, bakkerijtjes, balkonnetjes met geraniums, puntige kerkjes en opvallend vaak buitensportwinkels met skilatten in de aanbieding.
Volg de Aletsch Promenade die de dorpen op de zonnige flank aan elkaar rijgt, totdat je na het middelste dorp Bettmeralp aan de rand van het bos zigzaggend naar beneden duikelt. Via het ene gehucht (Martisberg) rijd je het volgende gehucht met de puntige daken binnen (Lax), waarna je een tijdje onbekommerd stroomopwaarts de Rhône volgt, dwars door het zonovergoten dal. Ook wel lekker: bij het dalstation in Fiesch ga je met de kabelbaan weer omhoog de Arena op – tóch nog een cadeautje - en fiets je via de Herrenweg en de Aletsch Promenade terug naar Riederalp. Goed om te weten, bijna aan het einde zit nog wel een klein, maar pittig klimmetje.
127 kilometer
Als je de Aletsch Arena met de mountainbike wilt verkennen en oog in oog wilt staan met de machtigste gletsjer van de Alpen, die aan de andere kant van de bergtoppen wacht, waarom dan niet meteen beginnen aan de Stoneman-Glaciara Trail? Een magnum opus van 127 kilometer lang, 4.700 hoogtemeters en als toeschouwers meer dan 40 toppen van vierduizend meter plus. De trail bestaat grofweg uit drie verschillende delen: de beklimming van de Aletsch Arena – mét onvergetelijk uitzicht op de Aletschgletsjer – de beklimming van de Breithornpas over een oude militaire weg en de afdaling naar de Binnvalei met aansluitend een verkenning van het Rhônedal.
Je kunt de Stoneman-Glaciara Trail in 3 dagen doen (Brons), in 2 dagen (Zilver) of in 1 dag (Goud) en hebt daarbij ook nog de keuze uit verschillende etappes. De trails over gravelpaden, singletracks, onverharde wegen, kinderkopjes en asfalt zijn goed bewegwijzerd, maar bij het aanschaffen van je pakket (meest verkocht is Starterpack Classic) krijg je voor de zekerheid ook handige GPS-tracks mee.
44,1 kilometer
3 uur
Voor de liefhebber van het Rhônedal: ook in Nendaz kun je dit groene vruchtbare stroomgebied aan de voet van de Walliser Alpen met de fiets verkennen. Een circulaire tocht die goed te doen is met de toer- of racefiets en nabij de Tracouet-kabelbaan in het skioord Haute-Nendaz begint, én weer eindigt. Het eerste deel van de drie uur durende tocht volgt de flanken hoog boven het dal, met de slingerende Rhône altijd onder je.
Het plaatsje met de prachtige naam Isérables, een gehucht van puntdaken dat van een afstandje net een uitgerold Perzisch tapijt lijkt, is een mooie plek om het bosrijke berglandschap rustig te bewonderen. Daarna begint de afdaling, richting het dal, op weg naar de hoofdrolspeler van deze fietstocht: de Rhône. Wanneer je het plaatsje Riddes doorkruist hebt, volg je de oevers van de rivier net zo lang totdat je aankomt in Aproz. Daar draai je de Route de Fey op, kronkelend omhoog de berg weer op, richting Haute-Nendaz.
50,1 kilometer
5 uur
Na de Tour of the Printse ken je Nendaz als je broekzak. De 50 kilometer lange rondtocht verbindt de skioorden van Nendaz en Veysonnaz en gaat zo’n beetje alle flanken over. In tegenstelling tot de versie voor gevorderden, maak je bij de Easy Rider gebruik van skiliften, zodat je ook de volgende dag nog iets aan je benen hebt. Dat gaat zo: Vanaf de top van de Tracouet – je eerste ritje met de gondola – fiets je langs Lac Noir naar de alpenweides van Siviez. Ook daar ga je met de lift omhoog naar Combatseline, waarna je het grindpad op de flank naar La Meina volgt, helemaal naar beneden tot aan Veysonnaz.
Ook daar is de lift je beste kameraad, want het volgende punt is het hoger gelegen skioord van Thyon. Volg dezelfde weg over de bergflank terug naar Combatseline, maar in plaats van dat je de lift naar Siviez pakt, roetsj je naar beneden. Eenmaal beneden hoef je eigenlijk alleen nog maar het natuurlijke verloop van het dal te volgen, totdat je weer terug bent in Haute-Nendaz.
70,5 kilometer
10 uur
In tegenstelling tot de Easy Rider hierboven, zal niet iedereen staan te springen om de Tour du Mont Fort te doen. Want van een plezierig ritje is hier echt geen sprake: 70,5 kilometer en 10 uur lang, met bijna 3.500 hoogtemeters.
Deze tocht is bedoeld voor mountainbikers met een allergie voor verharde, vlakke paden, met stalen kuiten en ingebouwde schokdempers. Het doel van deze missie? De hoogste berg van Nendaz, de Mont Fort, met z’n flanken van aan diggelen geslagen rotsblokken. Een klein rustmomentje is er trouwens wel: omdat er geen andere manier is om aan de andere kant van de berg te komen, pak je tussen Tortin en Col des Gentianes de kabelbaan. Vanaf daar kun je voor het uitzicht met een andere lift omhoog naar de top van de Mont Fort (3.329) of je gaat gelijk, met gevaar voor traanogen en vliegjes in je keelgat, downhill naar Verbier. Voordat je door het dal terugfietst naar Haute-Nendaz, is er nog één noemenswaardige beklimming: naar het bergstation van Savoleyres.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zwitserland Toerisme.