In vier dagen door vier landen fietsen: dat kan nog in onze eigen Benelux. Op Pad doet een ‘wereld-fietstocht’ vanuit Maastricht door België, Nederland, Luxemburg én Duitsland en maakt er daarmee een tocht door de BeNeDuiLux van. Voor iedereen die nog kriebels in de buik krijgt bij het passeren van een grenspaal!
Landen: Nederland, België, Luxemburg en Duitsland
Gebieden: Het Zuid-Limburgse heuvelland, het Land van Herve, de Belgische- en Luxemburgse Ardennen, de Hoge Venen, de Eifel, de Voerstreek; deze tocht voert door een groot aantal bekende landschappen die dicht bij Nederland liggen. Iedere dag is anders!
Startpunt: station Maastricht CS.
De fietsroute: ca. 90 km gemiddeld per dag. Dat maakt het zwaar maar iedereen is vrij om 'm anders in te delen. Onze uitdaging was: vier dagen in vier landen, iedere dag overnachten in ander land.
Zwaarte/ moeilijkheidsgraad: pittige ronde, geschikt voor getrainde fietsers. Veel klimmen en dalen, vrij lange dagtochten. Meestal over asfalt, soms over slechtere wegen. Wij reden op een bepakte vakantiefiets met brede banden.
Navigeren: via de SNP Reis App.
Overnachten: zelf organiseren, maar wij laten de dagetappes steeds eindigen bij een camping.
Eten en inkopen doen onderweg: Dagelijks kom je door grotere of kleine plaatsen en lunchen onderweg is geen groot probleem. Op toeristische plekken zijn restaurants zeven dagen in de week open. Winkels zijn op zaterdagmiddag zowel in Duitsland als Luxemburg al vroeg dicht, houd daar rekening mee! Op zondag zijn in België de bakkerijen in de ochtenduren open.
Onderstaande indeling van onze vierlanden fietstocht is zoals wij 'm voorstellen. Iedereen kan de route uiteraard indelen zoals gewenst, maar onze uitdaging was: vier dagen fietsen, elke overnachting in ander land.
Dag 1: Maastricht – Comblain-la-Tour, ca. 75 km
Start vanaf Maastricht CS via het Vrijthof en via de zuidkant de stad uit. Door het geweldige Jekerdal naar Kanne en daar de grens over. De Côte de Hallembaye is de eerste col van formaat. Afdalen richting de Maas en bij Visé de rivier over. Na Visé, bij Bombaye, begint de Waalse natuur, maar pas na Herve beginnen de Ardennen. Net na Fraipont, de Rue sur Steppes, ligt de volgende zeer pittige kuitenbijter. Daarna daal je af naar Comblain-au-Point aan de Ourthe en verder naar Comblain-la-Tour. Héél Waals.
Dag 2: Comblain-la-Tour – Kautenbach, ca. 100 km
Stukje de rivier volgen, maar na Hamoir wederom fors omhoog richting Ferrières. Vervolgens de beklimming van de Col de Roche à Frêne, maar dan van de korte kant. Dan afdalen en heel lang geleidelijk klimmen naar Manhay. Langs de Baraque de Fraiture door een verlaten en nat landschap en via Wibrin en Noville bij Longvilly de Luxemburgse grens over. Daar veranderen de Ardennen en wordt het wat lieflijker. Via een heerlijk nieuw en vlak fietspad (voormalige spoorweg) naar Wiltz en dan over een schitterend laatste stuk meest afdalend naar Camping Kautenbach.
Dag 3: Kautenbach – Bleialf, ca. 70 km
Zeer afwisselende dag met een prachtig begin naar het Naturpark Our in de buurt van Hosingen. Geweldige afdaling na Stolzembourg en vervolgens langs de Our om bij Dasburg de grens met Duitsland over te teken. Daarna wordt het landschap duidelijk saaier. Via wat bredere wegen door het Duitse platteland, op het einde naar Bleialf gelukkig weer over rustige paden. De camping van Bleialf ligt aan de rand van het dorp.
Dag 4: Bleialf – Maastricht, ca. 105 km
Lange dag met meteen een prachtig begin naar Schönberg en de grens over naar België. Door het stille en uitgestrekte Forstamt St. Vith naar Meyerode en Amel. Langs het Lac de Robertville en dan klimmen naar Signal de Botrange en Baraque Michel; het hoogste punt van België. Dan een heerlijke lange afdaling naar Jalhay en langdurig over schitterende ‘bergrug’ door Waalse dorpen als Limbourg en Welkenraedt naar de Voerstreek. Laatste stuk langs de Maas naar Maastricht.
Zelf de BeNeDuiLux vierlanden fietsroute doen? Dat kan met de gratis SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de vier dagetappes met de shortcode. Deze code én gpx-bestanden zijn voor €4 te koop via onze webshop.
Met een goede voorbereiding en een goede kaart kun je onderweg overal terecht. Campings in de Belgische Ardennen zijn echter niet dik gezaaid, in Luxemburg is dat iets beter geregeld. Een hotelletje is op veel plaatsen onderweg altijd wel beschikbaar, maar dat maakt de tocht ook duur. Kamperen is een goedkoper alternatief, maar betekent ook weer zwaardere fietstassen.
De indeling van deze route houdt rekening met kamperen, iedere dagetappe stopt bij een camping:
In Maastricht overnachten wij in in het Townhouse Designhotel. En in de de oorspronkelijke versie uit 2011 overnachtten wij overigens de eerste dag voorbij Ferrières in B&B Domaine La Source de Harre. Maar als eerste dag was dat een flinke uitdaging.