In Feit of Fabel onderzoeken we geruchten en verhalen uit de reiswereld en buitensport waarvan niemand weet of ze nu eigenlijk wel of niet waar zijn. Dit keer: zijn goede wandelsokken nog belangrijker voor wandelcomfort dan goede wandelschoenen?
Dat een perfect passende wandelschoen in hoge mate bepalend is voor louter hoogtepunten of juist diepe dalen is genoegzaam bekend. Maar het gerucht dat ‘de wandelsok’ minstens net zo belangrijk (of zelfs belangrijker!) is dan een wandelschoen, deed ons bij de redactie van Feit of Fabel wel even uit de sokken blazen. Het kan toch niet waar zijn?
Om het naadje van de kous te weten, legden we het sokkenverhaal voor aan twee experts: Quint van Houtum van Schneider Outdoor in Rosmalen en Casper van Lier van Bever Houten. Beide buitensportspecialisten zijn helder in hun antwoord. “Het begint bij de schoen. Punt. Die moet perfect zitten. Wie op pad gaat met een slecht passende of ongeschikte wandelschoenen vraagt om problemen.”
“Maar”, zegt Van Houtum, “de sok is wél vaak een ondergeschoven kindje bij de aankoop van nieuwe schoenen. Klanten kiezen voor een dure schoen en zeggen dan: ik heb thuis in een lade nog wel wat sokken liggen. Dat regel ik zelf wel. Wat ze dan vergeten, is dat je met een passende sok nóg meer winst kunt behalen.”
Vergeet daarbij ook de binnenzool niet, vult Van Lier van Bever aan. “Je kunt veel meer comfort uit je schoen halen als óók de binnenzool goed past. Schoenen, zolen, sokken; het is een drie-eenheid die moet kloppen. Schoenen en binnenzolen zijn specifieker per persoon, de sok is universeler. Daarom maken we altijd een 3D scan als klanten schoenen komen passen. Een scan zegt veel over de maat en vorm van de voet en over de voetboog. Heb je een ‘normale’ voet. Of juist een platvoet of holvoet? Daar zoeken we dan een passende schoen én een passende zool bij. Vervolgens kijken we naar de sokken.”
Maar wat is nu een geschikte wandelsok? Van Houtum: “Een sok mag nooit van katoen zijn. Katoen neemt veel vocht op en vocht zorgt weer voor blaren. Prima voor dagelijks gebruik, maar niet om mee te wandelen. Een goede wandelsok is van polypropyleen, een kunststofvezel, of van merinowol. Die laatste ook altijd in combinatie met polypropyleen, want merinowol is kwetsbaar en verliest snel aan pasvorm als je het niet versterkt met een kunststofvezel.”
Van Lier: “Een goede sok is verder naadloos, want naden geven ook weer blaren. Of je dan een dikke of wat dunnere sok neemt, is enerzijds een persoonlijke kwestie, maar anderzijds ook een kwestie van de omstandigheden. Bij kouder weer kies je eerder voor een dikkere sok dan bij warm weer.
Een synthetische sok voert het vocht wel beter af. Daardoor is deze geschikter is voor een hogere, kortere inspanning, terwijl een wollen sok beter blijft isoleren wanneer deze vochtig wordt. Bovendien gaat een wollen sok veel minder snel ruiken bij langer gebruik. Een nadeel van een wollen sok is echter wél dat deze slijtgevoeliger is. Tot slot. Als je blaargevoelig bent, is een dikkere sok ook een betere keuze omdat je dan minder wrijving ondervindt. Sommige mensen zweren ook bij twee paar sokken. Een hele dunne sok, een liner, en een wat dikkere.”