De fietsroute langs de Wezer, de Weser Radweg, volgt de loop van de gelijknamige rivier en voert door zes regio’s van het Weserbergland tot aan de Noordzee. Talloze veerpontjes laten toe om regelmatig van oever te wisselen. Om op adem te komen kun je bovendien een of meer deelstukken afleggen met een van de rondvaartboten van de ‘Flotte Weser’.
Lengte: 515 km
Route: Hann. Münden – Höxter – Hameln – Bad Oeynhausen – Porta Westfalica – Minden – Bremen – Bremerhaven – Cuxhaven
Karakter: De Wezerradweg heeft weinig of geen stijgingen en bezit een meestal geasfalteerd of met steenslag verhard wegdek. Het verkeersluwe traject beschikt over een zeer goede infrastructuur en is bijgevolg ook voor beginners en gezinnen met kinderen geschikt. Het grootste deel kan met aanhangers worden gefietst. ADFC ****
In het Weserbergland rijgen historische steden, burchten en kloosters zich als parels aan een snoer aaneen. De abdij van Corvey staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook sprookjesfiguren zoals de Rattenvanger van Hamelen en Assepoester begeleiden de fietser op zijn weg naar het noorden. In Porta Westfalica rol je de Noord-Duitse Laagvlakte in: het landschapsbeeld wordt voortaan bepaald door uitgestrekte veengebieden, gezoomd door kleine dorpen, boerderijen en windmolens. In de Hanzestad Bremen is een ommetje naar het raadhuis met het standbeeld van Roland en de historische stadskern aan te bevelen. De Wezer muteert nu snel tot een machtige stroom. Op weg naar de kust lokt een bezoekje aan Bremerhaven, bekend om het Duitse scheepvaartmuseum en het Auswandererhaus (‘Emigrantenhuis’). De tocht eindigt in de buurt van Cuxhaven in de duinen van de Waddenzee, die door de UNESCO als natuurlijk werelderfgoed is erkend.