Je wilt naar de Azoren en je wilt daar wandelen maar óók ontspannen? Dan is de nieuwe SNP-reis naar het eiland São Miguel perfect voor jou! SNP’s Arianne Veenstra verkende het eiland en zet de mooiste wandelingen op een rij.
Op blote voeten staan we aan het strand van Fogo, bij Ribeira Quente aan de zuidkust van het eiland São Miguel. Hier zouden onder de grond warme bronnen moeten zitten, maar waar? Aan de temperatuur van het zeewater merk ik nog niets. Maar dan loop ik iets verder het water in en begraaf mijn voeten dieper in het zand op de zeebodem. Plotseling voel ik hoe warm zand tussen mijn tenen omhoog dwarrelt. Dus toch! Ik ben op São Miguel om een nieuwe reis van SNP voor te bereiden. Een reis die dieper inzoomt op dit ‘hoofdeiland’ van de Azoren, een bijzondere vulkanische archipel middenin de Atlantische Oceaan, ruim 1.300 kilometer ten westen van Portugal.
Natuurlijk, we hébben al een aantal prachtig aanbod aan wandelreizen naar deze archipel. Volle weken met pittige wandelingen en veel verplaatsingen. Er was behoefte aan een reis met iets meer rust en vrijheid om het programma zelf in te vullen. Vandaar deze nieuwe reis, waarin de focus ligt op één eiland, het hoofdeiland São Miguel. Er is genoeg tijd voor culturele uitstappen, maar óók om lekker te wandelen. En omdat je een eigen huurauto hebt, ben je flexibel en kom je gemakkelijk op bijzondere plekken die anders lastig bereikbaar zijn.
Tijdens deze nieuwe reis overnacht je op drie verschillende plekken op São Miguel, het grootste eiland van de Azoren. Eerst in de hoofdstad Ponta Delgada, waar je ook op vliegt. Vanuit hier bezoek je bijvoorbeeld Sete Cidades, de enorme krater in het noordwesten van São Miguel (tip: de rondwandeling over de kraterrand, met overal een fenomenaal uitzicht over de krater en de rest van het eiland).
De tweede stop is Nordeste, aan de andere kant van het eiland. De afstand is zo’n vijftig kilometer, je rijdt er in een uurtje naar toe, deels over de kustweg. Na de hoofdstad ben je nu in een van de rustigste delen van São Miguel - een logische keuze voor een SNP reis, waar we graag van de gebaande paden afwillen. De laatste halte is de zuidelijke kustplaats Povoação. Dit is de oudste nederzetting op São Miguel, de plek waar de eerste kolonisten vanuit Portugal voet aan wal zetten en een dorpje bouwden.
Wat die ‘gebaande paden’ betreft is het trouwens nog even puzzelen, merk ik als ik wandelroutes wil uitzetten. We willen natuurlijk graag van de gebaande paden áf, maar op de Azoren is dat niet altijd de handigste keuze. Lokale organisaties hebben al talloze wandelingen uitgezet. Die wandelingen zijn niet alleen prachtig, maar ook razend slim uitgezet. Dat merk je pas als je ervan af wilt wijken: elke keer stuit ik op een afgrond, een boze stier of op een privéterrein. Daar komt bij dat de bestaande routes perfect worden onderhouden, terwijl nieuwe routes in dit klimaat en op de vruchtbare bodem waarschijnlijk binnen no-time overwoekerd zouden zijn door varens en gemberwortel. Ik besluit dan ook om voor deze reis liever een selectie te maken van de mooiste bestaande wandelingen.
De ‘Rota da Agua’ bijvoorbeeld, ‘de waterroute’. De wandeling heeft een plezierige lengte van zo’n 7,5 kilometer, en een wandeltijd van ruim twee uur. De tocht is vooral bijzonder vanwege de voetgangerstunnels die zijn aangelegd onder aquaducten - je volgt letterlijk de route van het water. Elke keer is het weer bijzonder om door zo’n tunnel te lopen. Je ziet letterlijk het licht aan het eind van de tunnel dichterbij komen en aan het eind sta je plotseling middenin een ander landschap (tip: een zaklamp kan handig zijn).
In Nordeste selecteer ik een spectaculaire kustroute die eindigt bij een baai waar een zwembad is gemaakt op dezelfde manier als de de piscinas naturais, de door lavasteen gevormde inhammen. Het decor is magnifiek. De weelderige plantengroei van São Miguel, de ruige kust en de Atlantische oceaan - dit is precies wat de Azoren tot zo’n bijzondere bestemming maakt.
En in de buurt van Ribeira Grande vind ik een wandeling die begint op een plek waar warm water als een soort riviertje uit de berg stroomt en in een klein zwembad terecht komt. Vandaar voert de wandeling over een metalen constructie zigzag langs een waterval naar beneden en vervolgens weer terug naar het plaatsje Caldeiras da Ribeira Grande. De wandeling is prachtig en aan het eind kun je ontspannen in water van 37 graden. Is er een mooiere combinatie van inspanning en ontspanning?
Caldeiras da Ribeira Grande biedt trouwens ook nog een unieke culinaire ervaring. Het dorp ligt in een vulkaankrater, te midden van fumaroles en warmwaterbronnen en andere plekken waar de vulkanische warmte vrijwel aan de oppervlakte komt. Daarvan wordt onder meer gebruik gemaakt om de beroemde cozido das Furnas te bereiden - een stoofschotel van vlees, worst, zoete aardappel en groenten, die in grote ijzeren potten in de hete aarde wordt neergelaten om daar urenlang te garen. Bestel met z’n tweeën gerust één maaltijd, de porties zijn er groot genoeg voor. Proeven en genieten! Het zijn niet alleen de overvloedige ingrediënten, het is ook de vulkanische warmte die de schotel zo bijzonder maakt. Je kunt er gewoon eindeloos op teren. Net als op een reis naar de Azoren, eigenlijk.
De selfdrive Azoren is een enorm afwisselende reis, met talloze mogelijkheden om te zwemmen in (lekker warm!) water en korte, spectaculaire wandelingen. Perfect als je een privéreis zoekt met flexibiliteit en vrijheid om het programma zelf in te vullen, en ideaal als avontuurlijke vakantie met oudere kinderen. Wil je liever een groepswandelreis, of een individuele reis naar meerdere eilanden? Kijk dan even naar het complete aanbod naar de Azoren op snp.nl/Azoren.