Wandelbroeken zijn niet de meest sexy kledingstukken in onze outdoor-kleding kast. Ook in winkels hangt de gemiddelde wandelbroek nog altijd een beetje verscholen tussen al het moois dat er te koop is. En toch… is het een belangrijk onderdeel van onze uitrusting. Daarom geven we in dit verhaal antwoord op de tien meest gestelde vragen over wandelbroeken.
Als je veel wandelt is een wandelbroek zeker een aanrader. De reden is niet alleen praktisch, zakken en zo, maar heeft vooral met de materiaalkeuze te maken. Iedereen die graag wandelt heeft wel eens een wandeling gemaakt in een spijkerbroek met net iets te warm weer. Dit hoeft geen wandeling door de natuur te zijn; al winkelend op een warme zomerdag merk je het ook. Spijkerbroeken, en veel andere niet buitensportkleding, zijn gemaakt van katoen. Katoen draagt lekker zolang het droog blijft. Zodra het een beetje vochtig wordt, begint het te schuren. Vooral in de omgeving van de liesstreek en de binnenkant van de bovenbenen kan dit een wandeling goed verpesten.
De materiaalkeuze verschilt per merk en type broek. Meestal hebben we het over kunstvezels als nylon, polyamide (ook een nylonsoort) en polyester. Materialen die weinig wegen, nauwelijks tot geen vocht opnemen en snel drogen. Hierdoor bieden ze veel comfort en heb je weinig last van schuurplekken.
Er is een aantal merken dat broeken maakt van een mengsel van polyester en katoen. De keuze van beide materialen zorgt ervoor dat de broeken vooral geschikt zijn voor het ruigere outdoorwerk en niet alleen om in te wandelen. Het zijn sterke broeken die tegen een stootje kunnen. Het mengsel van polyesterkatoen zorgt voor een aangenaam draagcomfort en toch een goede afvoer van vocht. Vaak zijn deze broeken op nogal wat plekken voorzien van verstevigingsmaterialen – denk aan knie en billen – en is de lieszijde juist geheel van kunstvezels. Dit om het schuren te voorkomen.
Nee, al hebben Nederlanders nogal de naam dat ze in het buitenland te herkennen zijn aan de afritsbroek. Afritsbroeken kunnen heel handig zijn. Je begint met een wandeling in de vroege en nog wat koude morgen. De zon stijgt, het wordt warmer. Op een gegeven moment wordt het te warm voor de lange broek en rits je het onderste deel van de pijpen af. Ziedaar, je kunt verder in een korte broek. Als je overweegt een afritsbroek te kopen, let er dan op dat de rits goed is afgewerkt. De rits zit meestal rondom de bovenbenen en als de rits niet tussen twee zomen zit, dan kan de rits gaan schuren op de bovenbenen. Sommige afritsbroeken hebben ook nog een rits in de lengte van de broekspijp. Dit zorgt ervoor dat de pijpen makkelijker over je schoenen aan en uit te trekken zijn. Er zijn ook wandelbroeken zonder rits maar met pijpen die van onderaf opgerold kunnen worden. Een mooie oplossing als je niet met een afritsbroek wilt lopen.
In ieder geval een dunne, lichte broek. In de tropen is het warm en vochtig en een dunne broek helpt je om zweet kwijt te raken. Ook is de kans op oververhitting minder bij een dunne broek. Waarom dan geen korte broek? Omdat een lange broek de benen ook nog beschermt. Hij beschermt tegen scherpe takken of als je mocht uitglijden tegen schaafwonden. En natuurlijk tegen te veel UV-straling.
Jazeker en de laatste jaren is hier best een sterke ontwikkeling in te zien. Die bescherming tegen insecten kun je opdelen in twee groepen. De eerste zijn wandelbroeken die gemaakt zijn van een heel hecht geweven stof waar insecten, vooral muggen natuurlijk, niet doorheen kunnen prikken. De tweede groep zijn de broeken die behandeld zijn met een insectenwerend of insectendodend middel. Bij deze laatste worden wel eens vraagtekens gezet omdat de insectendodende middelen niet goed zouden zijn voor onze eigen gezondheid. Deze bewering klopte deels, maar is redelijk achterhaald door alternatieve insectenwerende middelen en de percentages die worden gebruikt. Verder geldt ook dat we dit soort broeken vaak niet te lang achter elkaar aan hebben.
Een gewone wandelbroek is niet waterdicht, vaak wel waterafstotend. Dit laatste komt door een laagje dat over de stof heen zit: de DWR-laag. DWR staat durable water repellent en is een laagje dat ervoor zorgt dat water snel van de stof afrolt. Hierdoor blijft de stof droog en worden schuurplekken vorkomen. Dit laagje is aan slijtage onderhevig; deels door gebruik en deels door wassen. Af en toe moet je de broek wassen met een speciaal middel dat dit laagje weer aanbrengt. Ook een spray kan dit werk doen, of een speciale wax die je in de broek strijkt.
Een waterdichte wandelbroek is doorgaans een overbroek. Honderd procent waterdichte broeken zijn doorgaans alleen nodig als je in de bergen met sneeuw en ijs te maken krijgt. Maar zelfs dan zijn deeloplossingen vaak prettiger, zoals gamaschen (gaiters) voor je onderbenen. Een regenbroek die je makkelijk over je wandelbroek heen aantrekt is onmisbaar op een huttentocht/ meerdaagse wandeltocht. Als je lang door de regen loopt gaat zelfs de meest professionele wandelbroek schuren en je hebt snel kans op onderkoeling als je in natte kleding loopt.
De pasvorm is het allerbelangrijkst. Zorg ervoor dat hij niet van je heupen glijdt en dat de pijpen lang genoeg zijn. Zeker in de bergen kan een broek bij het stijgen nogal opkruipen doordat je knie een sterke hoek maakt. Te lang is ook niet goed omdat de pijpen dan voortdurend tegen elkaar schuren. Let verder op voldoende bruikbare zakken en eventuele ritsen die voor extra verkoeling kunnen zorgen. Als je veel met een rugzak loopt, probeer de broek dan met de rugzak: niets is zo vervelend als een riem en een heupband die oorlog met elkaar voeren en voor drukpunten zorgen.
Die zijn er zeker en ze hebben een andere snit dan de herenbroeken: breder op de heupen en de bovenbenen. De meest recente trend is de wandellegging of trekkinglegging. Strakke leggings van elastisch materiaal met zakken en beschermstukken op billen en knieën. Het grote voordeel van een wandellegging is dat je nauwelijks kans op schuurplekken hebt en ze gaan ook niet flapperen bij wind. Inmiddels zijn er ook leggings voor heren. Emancipatie geslaagd!
Op zoek naar een wandelbroek? Kijk dan eens bij Bever. Of bekijk onze paklijst voor andere zaken die niet mogen missen in je rugzak.