icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Regenjassen
Uitrusting

10 vragen en antwoorden over: Regenjassen

  • 01 februari 2021
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Gijs Loning & Allart Blaauboer

Regenjassen hebben maar één hoofddoel: ze moeten je droog houden als de hemel leeg loopt. Toch moet een fijne regenjas nog wel aan een paar andere voorwaarden voldoen. Daarom hebben we de tien meest gestelde vragen over regenjassen van antwoorden voorzien.

1. Wat voor regenjas moet ik kopen?

Dat hangt er heel erg vanaf wat je ermee gaat doen. Voor een kort ritje op de fiets of een loopje met de hond is een gewone waterdichte regenjas voldoende. Denk hierbij aan het legendarische Agu fietsregenjack, het dikke ouderwetse gele oliepak of de moderne en zeker veel stijlvollere varianten daarop. Aangezien je de website van Op Pad bezoekt, ben je hier niet naar op zoek. Maar eerder naar een jas die je droog houdt van binnen en van buiten. Kortom een ademende regenjas.

2. Wat is dat: een ademende regenjas?

Een ademende regenjas - of broek natuurlijk - zorgt ervoor dat je niet nat wordt door invloeden van buitenaf: regen of natte sneeuw. Maar het zorgt er ook voor dat je niet nat wordt door invloeden van binnenuit: zweet dus. Een goede regenjas voor actievelingen houdt regen tegen en voert zweet naar buiten af.

3. Hoe kan een regenjas zweet afvoeren en tegelijkertijd waterdicht zijn?

Dit heeft alles te maken met de materialen waar regenjassen van gemaakt zijn. Een ‘ouderwetse’ regenjas is vaak gemaakt van een stof waar aan de binnenkant een waterdichte laag zit. De meeste ademende regenjassen hebben een waterdichte laag met daarin in heel kleine gaatjes. Deze gaatjes zijn zo klein dat de grotere regendruppels niet naar binnen kunnen, maar waterdamp - zweet dus - wat bestaat uit heel kleine druppels, wel naar buiten kan worden afgevoerd. Deze waterdichte ademende laag noemen we een membraan.

Image
Regenjas

4. Een membraan is toch heel dun? Is dit dan wel sterk genoeg als outdoorjas?

Een membraan is inderdaad erg dun en daarom worden membranen op verschillende manieren in regenjassen verwerkt.

5. Waar moet ik dan op letten?

Als je de regenjas regelmatig in combinatie met een rugzak wilt gebruiken, dan kies je er een waarbij het membraan als de witte vulling van een Oreokoekje tussen de buitenstof en een stof aan de binnenzijde zit. Dit noemen we een drie-laags laminaat. Omdat bij deze constructie het membraan optimaal beschermd wordt, zijn schurende schouderbanden van een zware rugzak op langere trektochten geen probleem. Maar zoals je waarschijnlijk al begrijpt, zijn er ook andere constructies. Vaak hebben we het dan over een 2-laags of 2.5 laags membraan. Bij deze constructies heeft het membraan nog steeds een sterke buitenlaag, maar een dunnere binnenlaag. Deze laag kan nog steeds van stof zijn, maar is vaak een coating die op het membraan wordt aangebracht.

6. Is een ademende en waterdichte regenjas met een membraan niet hetzelfde als Gore-Tex?

Ja en nee. Bob Gore ontdekte in 1969 dat PTFE - ook wel bekend als Teflon - kon worden opgerekt tot een folie en dat dit folie micro-poreus - het bevat dus hele kleine gaatjes - is. Zo werd het membraan Gore-Tex geboren. Gore-Tex is tegenwoordig synoniem met ademend en waterdicht; net zoals een aspirientje (Aspirine) van chemiegigant Bayer bekend staat als een pilletje tegen hoofdpijn. Toch is Gore-Tex al lang niet meer de enige die membranen maakt voor ademende en waterdichte regenkleding. Andere namen die je tegen kunt komen zijn Sympatex, Event en Ceplex. De laatste is een goed voorbeeld van een membraan dat door een merk - Vaude in dit geval - zelf ontwikkeld wordt.

7. Ik kom vaak de naam Dermizax tegen. Wat is dat dan?

Dermizax is een merknaam van het Japanse Toray en heeft eigenlijk dezelfde functie als een membraan, maar zonder een membraan te zijn. Er is namelijk nog een andere manier om iets ademend en waterdicht te maken. Dat is de hydrofiele methode. Een hydrofiel materiaal kan watermoleculen door dat materiaal transporteren. Dit klinkt wellicht cryptisch, maar het is een beetje te vergelijken met een keten brandweermannetjes die een emmer water doorgeven van de sloot naar de brandhaard. Dermizax is zo’n hydrofiel materiaal. 

Image
Regenjassen
Image
Regenjassen oreo

8. Welke ademende methode is beter? Hydrofiel of membraan?

Daar is geen zinnig woord over te zeggen. De ademende werking hangt af van heel veel factoren en die verschillen per regenjas. Denk hierbij aan of het een twee- of drielaags jas is, hoe dik de buitenstof is, hoe actief je bent, je fysieke conditie (zweet je snel en veel of juist weinig) en de omstandigheden waaronder je hem gebruikt. Hydrofiel of membraan, er zijn omstandigheden dat ze gewoonweg niet kunnen werken. Bij regen en warm weer bijvoorbeeld of als de buitenstof volledig verzadigd is door regenwater. Vanwege deze laatste is de DWR-coating zo belangrijk.

9. DWR-Coating? Wat is dat dan weer?

DWR staat voor Durable Water Repellent. De DWR-coating zorgt ervoor dat regendruppels snel van de jas af lopen. Hierdoor blijft de stof aan de buitenzijde langer droog en kan het ademende materiaal zijn werk optimaal doen. Nu is deze DWR-laag aan slijtage onderhevig. Slijtage door gebruik en wassen. Vaak kan de DWR-coating gereactiveerd worden door hem te strijken of hem in de wasdroger te stoppen. Lees hiervoor het waslabel!

10. Ok, samengevat… Waar moet ik op letten als ik een nieuwe regenjas ga kopen?

Het belangrijkste is dat ‘ie lekker zit. Een kwestie van passen dus. Pas ook met een lekkere warme trui eronder. Zorg dat de capuchon makkelijk op gaat en dat hij goed aansluit. Kijk naar links en rechts om te voelen of de capuchon soepel meedraait. De manchetten moeten makkelijk te verstellen zijn en goed afsluiten. Let op de hoeveelheid zakken en de positie ervan zodat je ze ook kunt gebruiken met een rugzak op. Loop je veel met een zware rugzak, dan ga je voor een 3-laags laminaat. Een paar ventilatieritsen onder de oksels kunnen handig zijn. Loop of fiets je vaak in het donker dan is reflectie op de rug een aanrader. En… beter een goed ‘basis’ jack dat binnen je budget past dan een jack met alle toeters en bellen waarna je niet meer op vakantie kunt. Stel jezelf een budget en koop in die categorie de beste regenjas.