icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietstassen
Uitrusting

10 vragen en antwoorden over: fietstassen

  • 08 april 2021
  • Door: Gijs Loning

Wie op fietsvakantie gaat, kan niet zonder fietstassen. Maar welke? Waterdicht of niet en voor én achter tassen? In dit artikel geven we antwoord op de tien meest gestelde vragen over fietstassen.

1) Wat voor fietstassen zijn er eigenlijk?

Fietstassen zijn niets meer of minder dan een mogelijkheid om spullen op je fiets mee te nemen. De meest voorkomende fietstassen zijn die voor aan je bagagedrager, achter op je fiets. Deze zijn er van heel goedkoop, geschikt voor de dagelijkse boodschappen, tot best wel prijzig. Ga je op fietsvakantie, dan is het slim om op zoek te gaan naar waterdichte fietstassen. Ja, die zijn vaak wat duurder, maar onderweg ben je ons écht dankbaar. Ga je langer weg, dan komen daar al snel fietstassen aan de zijkanten van je voorwiel bij. Dan heb je nog stuurtassen die aan het stuur worden bevestigd. Met de opkomst van het bikepacken is er een hele nieuwe stroming fietstassen bijgekomen. Denk aan tassen die in de driehoek van het frame worden opgehangen, grote zadeltassen en bagagerollen voor op, of aan het stuur.

2) Ik ga op fietsvakantie. Hoeveel fietstassen heb ik nodig?

Dat hangt ervan af hoe én hoelang je op vakantie gaat. Ga je een weekje op fietsvakantie langs B&B’s of hotels, dan heb je in principe genoeg aan twee tassen achter, eventueel aangevuld met een stuurtas. Voor een mooie zomervakantie met een lichtgewicht tent is dit vaak ook genoeg. De tent kan achterop bovenop de tassen en als extraatje kun je nog een bagagerol achterop gooien. Ga je wekenlang fietsen met een tent dan zijn voortassen en/ of een bagagerol geen overbodige luxe. Maar pas op: wees kritisch met wat je meeneemt. Want na honderden kilometers fietsen telt elke kilo die je wel of niet meesleept.

Image
Fietstassen
Achtertassen

3) Wat is het verschil tussen voor- en achtertassen?

Gechargeerd: voortassen zijn gekrompen achtertassen. Voortassen moeten kleiner zijn dan achtertassen omdat het gewicht wat je erin meeneemt indirect bevestigd wordt aan de voorvork. Dat gewicht beïnvloedt het stuurgedrag van je fiets. Er mag zeker niet te veel gewicht in als je over onverharde wegen gaat fietsen. Voortassen hebben meestal een inhoud van 10 tot 15 liter per stuk, oftewel 20 tot 30 liter per paar. Achtertassen zijn vaak twee keer zo groot en hebben een volume van 20 tot 30 liter per stuk. Zo kun je dus tussen de 60 en 90 liter in alleen al kwijt in de tassen. Ter vergelijking, dat is een forse rugzak!

4) Waar zijn fietstassen van gemaakt?

Bijna alle fietstassen voor fietsvakanties zijn gemaakt van waterdichte materialen. Dit kan een sterk canvas-achtig materiaal zijn, waar ook dekzeilen voor karretjes of trailers van vrachtwagens van worden gemaakt. Tassen van dit materiaal – veelal Polyester met een PVC-coating - zijn vaak wat stugger. Minder stug zijn tassen van nylon – Cordura is hier een goed voorbeeld - dat aan de binnenzijde voorzien is van een waterdichte PU-coating. Om alle panelen van de tassen aan elkaar te maken wordt in het geval van de ‘vrachtwagendoek’-achtige tassen hitte gebruikt om de onderdelen aan elkaar lassen. Bij andere tassen wordt vaak tape over de naad geplakt om ze waterdicht te maken. Ook kan deze tape dmv hitte versmolten worden met het materiaal waar het op aangebracht wordt.

Image
Fietstassen
Bevestiging achtertas
Image
Fietstassen
Bevestiging achtertas tegen klapperen

5) Moet ik waterdichte fietstassen kopen?

Nee, niks moet, maar het is wel verstandig. Waterdichte fietstassen zijn duurder, maar eenmaal op reis zijn ze hun geld meer dan waard. Heb je fietstassen die niet waterdicht zijn, dan is het slim om je spullen te verpakken in vuilniszakken, of in speciale waterdichte zakken. Die laatste zijn ook niet goedkoop. Waterdicht is niet alleen waterdicht tegen regen, maar zeker ook tegen opspattend water en vuil. En als je een keer een riviertje moet doorwaden, zijn waterdichte tassen geen overbodige luxe. De praktijk leert wel dat hoe stevig waterdichte fietstassen ook zijn, je vroeg of laat een gaatje krijgt. Neem dus reparatietape mee!

6) Wat betekent het als een fietstas waterdicht is volgens de IP-norm?

Waterdicht is een term die je als fabrikant niet zomaar mag gebruiken. Je moet kunnen bewijzen hoe waterdicht ze zijn. Een aantal merken onderwerpt hun tassen aan gecertificeerde testen die aantonen hoe waterdicht ze zijn. Je kunt het zien bij de productspecificaties aan het IP-nummer. IP staat voor Ingress Protection. Het IP-nummer bestaat uit twee cijfers achter het IP-gedeelte. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen objecten anders dan water. Denk aan steentjes en stof. Cijfer 0 biedt geen bescherming en het getal 6 geeft aan dat het stofdicht is. Het tweede getal geeft de mate van waterdichtheid aan. 0 is niet waterdicht en 8 betekent volledig waterdicht. Een fietstas met een IP64 normering is dus volledig stofdicht en ‘waterdicht’. Dat wil zeggen: hij kan 10 liter water per minuut dat onder een willekeurige hoek op hem gespoten wordt weerstaan. Dit is meer dan voldoende voor een fietsvakantie, maar ermee onder water fietsen kan dus niet.

Image
Fietstassen

7) Hoe waterdicht zijn waterdichte fietstassen dan?

De waterdichtheid gaat verder dan de IP-normering. Het waterdichte materiaal en de naden zijn vaak beter waterdicht dan de norm die voor een hele tas geldt. Dat komt bijvoorbeeld door de sluiting van de tas.  Gemene deler is dat een rolsluiting - eentje die je aan de bovenzijde moet dichtrollen - erg waterdicht is als je het goed doet. Een klep doet het vaak wat minder. Ook waterdichte ritssluitingen presteren prima. Bij sommige tassen verzorgt een regenhoes de waterdichtheid. Deze hoezen trek je over de tassen heen, maar de wielkant dekken ze niet af en zo kan opspattend water toch voor lekkage zorgen.

8) Passen alle fietstassen op elke fiets?

Er zijn altijd uitzonderingen, maar meestal wel. Het gros van de voor- en achtertassen haak je als het ware aan een frame, achter is dat van de bagagedrager. Voor heb je hier een speciaal frame nodig dat standaard op de meeste vakantiefietsen zit. Wat belangrijk is, is de diameter van de drager. De meeste bevestigingssystemen zijn voor dragers tot 16 mm. Voor kleinere buisdiameters worden meestal opvulstukjes meegeleverd. Als je deze opvulstukjes nodig hebt, neem dan voor de zekerheid een paar reserve exemplaren mee. Andere systemen werken met een ‘rails’ die je op de drager vast maakt waarna je daar de tassen aan vastklikt.

Image
Fietstassen
Stuurtas met kaartvak

9) Wat is het voordeel van een stuurtas?

Een stuurtas is handig voor klein spul en dingen die je graag binnen handbereik wilt hebben, zoals een kleine camera. Daarnaast kan op een stuurtas vaak een houder voor een kaart of gps bevestigd worden zodat je de route overzichtelijk voor je hebt. Je moet niet teveel gewicht in een stuurtas stoppen omdat deze van invloed is op het stuurgedrag van de fiets. En… wees erop bedacht dat niet alle stuurtassen passen op het stuur van een e-bike omdat het bedieningspaneel nog wel eens in de weg zit.

10) Wat is het belangrijkst aan fietstassen?

Zichtbaarheid. Zorg voor reflectie op fietstassen die van alle kanten zichtbaar is, maar zeker van achteren. Als fietser met fietstassen ben je veel breder en niet iedere achteropkomende auto of vrachtwagen heeft dat meteen in de gaten bij het zien van een achterlicht. Een fel kleurtje is natuurlijk altijd een goed idee!