Buiten kom je steeds vaker trail- en wandelschoenen tegen, bezig met een hike of een wandeling. Maar wat is het verschil tussen die twee, hiken en wandelen, of doe je eigenlijk hetzelfde, maar dan op z’n Engels? Daarom: to hike or not to hike, that is the question. En als we dan toch bezig zijn: wat is trekking en thru-hiking?
Twee benen, ontelbaar veel nuances. Welke naam je er uiteindelijk aan vastplakt, hangt af van heel veel dingen: het doel van je twee-benen-onderneming, de duur ervan, je snelheid, het terrein, de omgeving, maar ook de kleding en de bepakking die je draagt.
Loop je zomaar een beetje doelloos in de rondte, dan slenter je, doe je het om gezien te worden, dan flaneer je, trek je daarbij je knieën demonstratief omhoog, dan marcheer je. Schakel je een paar tandjes bij, dan ren je, word je daarbij gevolgd door loeiende sirenes, dan vlucht je.
Vertalen we to hike naar voorbeeldig Nederlands - hiken komt niet voor in de Van Dale - dan zijn we volgens het Engel-Nederlands woordenboek gewoon aan het wandelen. Maar dekt dat helemaal de lading?
Bij wandelen ligt de nadruk vooral op het recreatieve karakter van je bezigheid. Een wandeling gaat in de meeste gevallen over goed onderhouden, doorgaans verharde paden, zonder al te veel lastige obstakels, en is door iedereen te doen: jong, oud, ontzettend fit of ontzettend ongetraind.
Doe de mooiste wandelroutes in Nederland met de SNP-app
Bij hiken gaat de bezigheid veel meer om de sportíeve en technische component. Hikes zijn in de regel langer en zwaarder dan de gemiddelde wandeling en de al dan niet gemarkeerde trails die je daarbij volgt gaan door bossen, bergen en heuvellandschappen. De natuurlijke obstakels en hoogtemeters kun je juist als trofeeën zien.
Is hiken dan zoiets als wandelen voor gevorderden? Het antwoord daarop is ‘nee’. Net als bij wandelen heb je bij hiken om te beginnen alleen twee benen nodig. Iedereen met een goede basisconditie kan vandaag nog beginnen met zijn eerste hike.
Wel is het verstandig om voordat je de natuur in duikt, eerst een bezoekje aan de Decathlon of Bever Sport te brengen. Bij wandelen kom je nog wel weg met vrijetijdskleding, bij hiken kom je al snel jezelf tegen. Langere tochten over geaccidenteerd terrein vragen meer van je lichaam en dus zijn comfortabele outdoorschoenen met goede grip bijzonder welkom, net als kledingstukken die niet schuren, wel ademen en vocht afdragen.
Zit je helemaal in de Gore-Tex en merino? Misschien is trekking een volgende leuke stap. Trekking verwijst op zijn beurt naar meerdaagse tochten op al dan niet afgelegen plekken waar je alleen te voet kunt komen. Bepakt en bezakt trek je dagenlang door uitgestrekte heuvellandschappen, eindeloze kustgebieden of bergketens. Een aaneenschakeling van hikes dus, alhoewel je ’s nachts wel in een bivak, berghut of koepelteentje slaapt. Vergeet daarom behalve voldoende kleding, voedsel en kookgerei je tandenborstel niet.
Voor de outdoorliefhebber die ook trekking niet lang genoeg vindt, is er de overtreffende stap thru-hiking. Een vorm van langeafstandswandelen waarbij je de route niet in delen aflegt (section hiking), maar van begin tot eind. Vertel thuis wel dat je niet voor het eten thuis bent, de meest legendarische langeafstandswandelingen zijn al gauw duizenden kilometers lang. Zoals de Appalachian Trail in de Verenigde Staten (3.500 km) en de Grand Italian Trail (6.166 km) in Italië. In Nederland kun je alvast warmdraaien met het Pieterpad (501 km) of het Nederlands Kustpad (711 km).