icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Voornes Duin
Routes

Wandelroutes in Zuid-Holland: doe de mooiste met de SNP Reis App

  • 26 februari 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App. Bekijk de wandelroutes in Zuid-Holland.

App: SNP Reis

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Reis'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
SNP Reis App

Zuid-Holland 1. Wandelroute Kinderdijk (11,5 km)

Wandelen langs de molens van Kinderdijk 

Code: met code '913108' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Kruisting Planetenlaan / Venuslaan Kinderdijk
Terrein: De wandeling gaat over oude dijken, een tiendweg en graspaden
Horeca: Je komt langs café-snackbar 't Fust en Chinees Indisch restaurant Blue Lotus.
Hond mee: Honden zijn niet toegestaan.
Bijzonderheden: Twee molens kun je ook van binnen bezichtigen, waaronder de prachtige Wipwatermolen Blokweer.

Kinderdijk, wie kent het niet? Een oer-Nederlands fenomeen waar natuur, geschiedenis en watermanagement bij elkaar komen. Al eeuwenlang gaan Nederlanders slim om met het water dat ze aan alle kanten omringt, Kinderdijk is daar een prachtig voorbeeld van. Deze wandeling begint in een rustig en waterrijk gebied, langs volkstuintjes aan het water en over dijkjes. Onderweg kom je langs molens, waarvan de meeste nog privé worden bewoond. Ook is er een museummolen te bezoeken en kom je langs het bezoekerscentrum en de oude gemalen in Kinderdijk zelf. Tot slot loop je door de polder terug naar waar je de wandeling begon.

Het netwerk van negentien windmolens in Kinderdijk-Elshout toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. Al in de Middeleeuwen begon men met de bouw van waterwerken die nodig zijn voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen. Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens. De molens werden in 1950 buiten functie gesteld, maar werken nog allemaal. Ze staan ‘reserve’ voor het geval de moderne installaties uitvallen.

Image
Kinderdijk windmolens

Zuid-Holland 2. Wandelroute Voornes Duin (12 – 15 km)

Bijzondere flora en fauna in de jongste duinen van Nederland

Code: met code '913108' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt:  Waterbos Parking Rockanje. Met het OV is de startpunt moeilijk te bereiken, maar je kunt vanuit het metrostation Spijkenisse de buslijn 103 nemen richting Rockanje, waar je uitstapt bij de Tweede Slag. Vanaf hier loop je terug de Tweede Slag op en sla je linksaf richting de parkeerplaats. Bij de Y splitsing rechts kom je uit bij het startpunt van de wandeling.
Terrein: Voornamelijk zanderig terrein. Er zijn ook bospaden en nauwelijks verharde paden.
Horeca: De meeste horeca bevindt zich in Rockanje zelf, hier loop je niet langs. Onderweg kom je langs restaurant De Meidoorn (hier kom je niet langs bij de verkorte route van 12 kilometer).
Hond mee: Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Bijzonderheden: Bij nat weer kunnen paden modderig zijn. Neem bij voorkeur waterdichte, hoge schoenen mee. Er is ook een mogelijkheid naar de zee te gaan. In de zomer is het daarom de moeite waard om zwemspullen mee te nemen.

Deze wandelroute start in het Zuid-Hollandse Rockanje en brengt je door een van de “jongste” duinen van Nederland. Niet alleen het landschap, met zijn natuurlijke duinmeren en bloemrijke valleien, maar ook de flora en fauna van het gebied zijn erg afwisselend. Zo komen hier bijna 800 plantensoorten voor, bijna de helft van het aantal in heel Nederland! Ook spot je hier Exmoor pony’s en Gallowayrunderen. Is het een warme dag? De zee ligt om de hoek voor een verfrissende duik!

De heemtuin, gelegen rondom de Tenellaplas, is zeker het bezoeken waard. Hier zijn alle soorten biotopen en flora die hier oorspronkelijk voorkomen, bijeengebracht. Met name in het voorjaar en de zomer kun je hier genieten van de prachtige kleuren van de natuur. De plas zag er echter niet altijd zo mooi uit als nu: in de Tweede Wereldoorlog is het hele gebied afgegraven door de Duitsers om er bunkers te bouwen. Sindsdien heeft Natuurmonumenten het gebied onder zijn hoede en is de natuur weer terug gekeerd.

Image
Voornes Duin
Strand van Voornes Duin

Zuid-Holland 3. Wandelroute Polder Krimpenerwaard (18km)

Langs uitgestrekte weilanden en een eldorado voor vogelliefhebbers

Code: met code '913108' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt:  Station Gouda Goverwelle
Terrein: Voornamelijk grasland, tiendwegen en af en toe een stuk verhard pad.
Horeca: Je komt (vrijwel) langs Kaasboerderij De Twee Hoeven, Brasserie Goejanverwelle in Hekendorp en Hotel-Eetcafé Over de Brug in Haastrecht. Bij het start- en eindpunt bevindt zich Rembrandt Shoarma.
Hond mee: Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. 
Bijzonderheden: Bij nat weer kunnen sommige paden modderig worden. Neem dan bij voorkeur waterdichte, hoge schoenen mee.


De wandeling start aan de rand van Gouda en al snel loop je door natuurgebied het Steinse Groen. Dan verder het weiland in met aan weerskanten water en uitzichten over het polderlandschap. Je komt (bijna) langs melkveehouderij en kaasmakerij Boerderij de Twee Hoeven, waar echte Goudse boerenkaas wordt gemaakt. In de boerderijwinkel kan je vast en zeker ook een stukje proeven. Verderop in de wandeling kom je bij het dorp Hekendorp, bekend om schutsluis de Goejanverwellesluis, tegenwoordig een Rijksmonument. Hier krijg je een stukje geschiedenis mee, uit de tijd van Wilhelmina van Pruisen.

Wandelend richting Haastrecht kom je langs een cultuurhistorisch waardevolle plek met de historie van zes molen. Een zevende molen is bewaard gebleven, Boezemmolen no. 6. Als de blauwe wimpel wappert is de molen open voor een rondleiding. Het is de molen met de grootste vlucht van Nederland. Verder struinend vervolg je de route langs een prachtige vogelplas, in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Soms zijn hier duizenden vogels tegelijk te spotten. Aan het einde gaat de wandeling door het gezellige stadje Haastrecht waar je in de horeca of op een bankje aan het water je opmaakt voor de laatste kilometers.

 

Image
De Krimpenerwaard
Kenmerkend landschap van de Krimpenerwaard (Foto: Ard van den Heuvel)