Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App. Bekijk onze wandelroutes in Noord-Holland.
Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Reis'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.
Code: met code '913107' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: 1e Leijweg 9 Vogelenzang/Bushalte Vogelenzang, Waterleiding. Connexxion bus 9 rijdt 1x per uur tussen NS-station Heemstede- Aerdenhout en NS-station Hillegom en komt langs de ingangen Oase en Panneland in Vogelenzang.
Terrein: Een golvend duinlandschap met afwisselend onverharde en klinkerpaden.
Horeca: Geen horeca.
Hond mee: Niet toegestaan.
Bijzonderheden: Een parkeerkaartje kost € 2,- per dag. De entree is € 1,50 per persoon, per dag. Toegang is tussen zonsopkomst en zonsondergang.
De Amsterdamse Waterleidingduinen, een duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk, zijn ingericht voor de winning van drinkwater voor de inwoners van Amsterdam: ca. tweederde van het drinkwater van Amsterdam wordt hier door het duinzand op een natuurlijke manier voorgezuiverd. Maar het is óók een heerlijke wandelbestemming: natuur en het zuiveren van water gaan hier al sinds 1853 hand in hand.
Deze wandelroute brengt je door een golvend en afwisselend duinlandschap met tal van kanalen en geulen met kristalhelder water. Dierenliefhebbers opgelet: de duinen vormen het thuis van onder andere reeën, vossen en konijnen. Ook damherten kruisen hier ongetwijfeld je blikveld. Hier leeft namelijk de grootste damhertenpopulatie van Nederland.
Code: met code '913107' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerplaats, Nachtegalenpad 4, Bergen. Met het Ov neem je buslijn 410 (Egmond aan Zee - Schoorl), halte Karmel Egmond a/d Hoef. Vanaf hier loop je 'Nachtegalenpad' in. Eventueel kun je ook starten aan de boulevard van Egmond aan Zee en de wandeling daar oppakken.
Terrein: Voornamelijk zanderig terrein. Bospaden, duinpaden en strand.
Horeca: Onderweg kom je langs Gasterij 't Woud en in Egmond aan Zee vind je een diversiteit aan horeca (strandpaviljoens en diverse gelegenheden langs de boulevard).
Hond mee: Ja, mits aangelijnd.
Bijzonderheden: Er is een mogelijkheid om naar de zee te gaan, dus in de zomer is het de moeite waard om je zwemspullen mee te nemen. Wanneer je het Noordhollands Duinreservaat bezoekt, is een duinkaart verplicht. Bestel deze online via deze link (ook dagkaarten).
Wandeling door de Duinen van Six. Dit voormalige jachtdomein is een van de fraaiste duingebieden van Nederland. Een uitgestrekt gebied met afwisselende begroeiing. De hoogte, de vochtigheid en het kalkgehalte hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan soorten. De wandeling gaat over mulle zandwegen, voert langs smalle bosranden, over begroeide duinen en langs duinmeertjes. Je ziet pony’s, Schotse hooglanders en vogels, van groot tot klein. En als uitsmijter loop je over het ‘smalle zandpad’ dwars door de duinen en zie je recht voor je ineens de zee. Via het strand loop je richting Egmond aan Zee.
Code: met code '913107' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Het startpunt is bij Landmarkt Schellingwoude (Schellingwouderdijk 339, 1023 NK Amsterdam). Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren bij P&R op de IJdoornlaan bij Metrostation Amsterdam Noord (Noord-Zuid lijn). Vanaf hier neem je buslijn 37 en stap je uit bij bushalte Liergouw. Je loopt over de Liergouw naar de Schellingwouderdijk (het startpunt Landmarkt). Dit geldt ook voor als je met OV reist vanaf Metrostation Noord. Vanaf Marken neem je buslijn 315 terug naar metrostation Noord.
Terrein: De route loopt over fietspaden, dijken en deels over asfalt.
Horeca: Bij het startpunt vind je Schellingwoude Landmarkt. Onderweg kom je langs Drink & Eetlokaal Het Schoolhuis in Holysloot en in Marken vind je aan de haven veel horeca.
Hond mee: Geen informatie.
Een lange wandelroute over dijken en door polders vanaf Amsterdam Schellingwoude naar Marken. In verband met dijkrenovatie bij het Kinselmeer kun je niet helemaal over de dijk lopen. De alternatieve route is door het mooie Waterland via Ransdorp en Uitdam, vanwaar je daar de Zeedijk weer oppakt. Je loopt daarna over de oude Zuiderzeedijk met een prachtig uitzicht over het Markermeer, met in de verte vuurtorens en de flats van Almere. Er zijn veel watervogels, ganzen en bijzondere eendensoorten te zien (vooral in de winter). Op mooie dagen waan je je in de Lagune van Venetië, met vele zeilboten en historische Clippers. In de polder zie je historische dorpen als Ransdorp met zijn stompe toren, Holysloot, Uitdam op de oude zeedijk en oude waterlopen. Het dorpje Marken is op terpen gebouwd, omdat het nogal eens placht onder te lopen.
Code: met code '913107' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: NS-Station Santpoort.
Terrein: De route loopt over makkelijke paden en het strand. Lichte wandelschoenen zijn aan te raden en geniet van blote voeten op het strand!
Horeca: Diverse gelegenheden in Bloemendaal aan Zee, waaronder Restaurant Parnassia.
Hond mee: Geen informatie.
Bijzonderheden: De beste tijd voor deze wandeling is het voorjaar. Het is geen druk gebied, maar op doordeweekse dagen is het nog rustiger.
Het natuurgebied van Duin en Kruidberg is een van de mooiste duingebieden van Nederland. Het heeft bossen, voorzien van lage bomen met brede kronen en vreemd gevormde takken geteisterd door de zeewind. Eiken, zeedennen, beuken, grillig en sprookjesachtig. De plantengroei is typisch duinvegetatie, met in de zomer planten met aansprekende namen als Hondstong, Doornappel en Pijpbloem. Je kunt typerende vogels tegenkomen, zoals de Roodborsttapuit, Boompieper, Kneu en met veel geluk Boomvalken en Klapeksters. De verschillende delen van het duin hebben vreemde namen, zoals Kattevlak, Lichtbakkeet of Wouwenkop. In deze wandeling van 18 kilometer loop je dwars door het gebied naar de zee en terug.
Code: met code '913107' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: niet beschikaar als GPX-bestand.
Start- en eindpunt: De route start in Huizen en eindigt in Hilversum. Vanaf station Hilversum rijdt bus 320 naar Huizen, halte Havenstraat. Bussen 108 en 109 rijden van Anna's Hoeve (eindpunt) naar station Hilversum.
Terrein: Je wandelt over zanderige oude verbindingswegen en kronkelende heidepaadjes
Horeca: Onderweg kom je langs Café Restaurant de Eendracht Blaricum (Tafelberg) en Theehuis 't Bluk Laren.
Hond mee: Niet toegestaan.
Bijzonderheden: Deze route is een onderdeel van de Heuvelrughike. De Heuvelrughike is niet bewegwijzerd of speciaal gemarkeerd. Je kunt hem alleen volgen via de app.
De Heuvelrughike heeft in totaal een lengte van 92 kilometer. Deze eerste etappe begint op het meest noordelijke punt van de Heuvelrug en loopt van Huizen naar Hilversum. Huizen heeft een rijke geschiedenis van visserij en kalkindustrie, dus mag een wandelingetje langs de haven niet ontbreken. Maar de echte wandeling begint natuurlijk pas als je op de Huizer klif staat en een weids uitzicht hebt. Waar eens de Zuiderzee tegen de blonde zanderige uitlopers van de Heuvelrug beukte, kijk je nu naar het door mensen gemaakte Flevoland. Nadat je het water de rug hebt toegekeerd, dwaal je zuidwaarts over schilderachtige enken en heidevelden. Hier en daar treffen we wat oude bossen aan. Deze route staat vooral in het teken van uitgestrekte heidevelden met eindeloze vergezichten. Ooit boerden hier de Erfgooyers waarvan je in het landschap de sporen nog terug kunt zien. Je doorkruist het gebied via zanderige oude verbindingswegen en kronkelende Gooise heidepaadjes. En over de natuurbrug Laarderhoogt die voor dieren én mensen gemaakt is.