icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Lake District wandelaars
Gebiedsinformatie

Wandelen in het Lake District, Engeland

  • 01 juni 2011
  • Door: Op Pad
  • Fotografie: Jolanda Linschooten en Shutterstock

Op het eerste gezicht is het Lake District een lieflijk, op en top Engels landschap. Maar wacht tot je gaat wandelen in de fells en op één van de 317 ongenaakbare bergen van Engeland staat… Het Lake District National Park, gelegen in graafschap Cumbria, is het grootste nationale park van Groot-Brittannië en bestaat uit bergen, meren, steile rotsen en prachtige vergezichten; klein en overzichtelijk maar tegelijkertijd ruig en imposant.

Op Pad wandelde meerdere keren in het Lake District en raakte verknocht aan dit gebied met hoge toppen (waaronder de hoogste van Groot-Brittannië) en diepe meren. Met 317 toppen, fells, en met zestien grote meren en nog veel meer kleinere is het Lake District een gebied dat vráágt om bewandeld te worden. Het is niet voor niets een van de eerste gebieden in Engeland die door wandelaars ontdekt zijn. Het is het grootste en het populairste bergwandelgebied van Engeland dat nog bewoond is door levendige plattelandsgemeenschappen. In het hart van het Lake District vind je puntige toppen, diepe afgronden, kronkelende dalen en loodrechte pilaren, gemaakt van rood, roze en groen gesteente. Het gebied is ruig en steil, hoewel het zuiden (Windermere, Esthwaite Water, Coniston Water) iets lieflijker (en drukker) is. Liever rust? Kies voor Wastwater of Enerdale. In het Lake District vind je stone circles, waarvan Castlerigg de bekendste is - een kring van veertig stenen in een weids heuvellandschap.
 

Image
lake-district-wandelen-15-600x398.jpg

Geologie van het Lake District

De verschillende soorten rots in het Lake District veroorzaken verschillende soorten landschap - de variatie is enorm. En dit landschap is oud, ouder dan de Alpen en de Himalaya, ouder dan bijna wat ook ter wereld. Skiddaw (930 m) is wellicht de oudste berg in Europa. Hij werd gevormd door de noordelijkste van de drie rotsstroken die het hart van het merengebied vormen. De tweede rotsstrook, in het centrale Lake District, ontstond door een vulkanische uitbarsting. De kleuren zijn rood, roze en groen. Miljoenen jaren werden de rotsen blootgesteld aan regen, vorst en ijs en ze vormen nu het meest woeste en indrukwekkende berglandschap van het Lake District, bestaand uitpuntige toppen, loodrechte pilaren, diepe afgronden en een warrig netwerk van hoge richels en kronkelige dalen, van Wastwater tot Borrow Fells. In deze centrale rotsstrook bevinden zich een paar van de hoogste bergen van Engeland met als hoogste Scafell Pike (978 m). De derde rotsstrook loopt door het zuidelijke deel van het gebied. Hier zijn de rotsen blauwgrijs of zwart, meestal zacht en snel eroderend, wat een landschap heeft opgeleverd van ronde heuvels, weelderige bossen en lieflijke, groene velden, zoals je dat aantreft bij Windmere, Esthwaite Water, Coniston Water, Grizedale Forest, Broughton, Furness Fells, Winster Valley en Hawkshead.

Wandelreportages in het Lake District