Na mijn verhuizing naar Zwitserland volgde ik een opleiding tot bergredder aan het Alpine Rescue Center in Zermatt. Daarna deed ik een opleiding tot reddingsverpleegkundige in Amerika. Een van mijn activiteiten als bergredder is cursussen geven, zoals onlangs de cursussen Bergredding en EHBBO (Eerste Hulp Bij Bergsport Ongevallen in de Winter). Vanuit het Zwitserse Finhaut leren Nederlandse skiërs en alpinisten aan de hand van realistische praktijkscenario's hoe ze daadkrachtig kunnen optreden bij een ongeval in de bergen. Veel aandacht gaat hierbij uit naar de hulpverlening aan lawineslachtoffers.
Wie volledig bedolven wordt door een lawine heeft meer dan 90% kans om te overleven als omstanders binnen 18 minuten het hoofd vrij hebben gelegd. De bergreddingsdienst heeft minstens 20 minuten nodig om met voldoende mankracht en materiaal ter plaatse te komen, dus de enige kans om te overleven zijn je kameraden. Als je je bedenkt dat het zoeken met een lawinepieper al gauw 5 minuten duurt en het uitgraven minstens 10 minuten, zie je dat er natuurlijke grenzen zijn aan de haalbaarheid. Het is zaak dat iedereen die buiten de piste gaat zichzelf goed voorbereidt op het uitvoeren van een snelle en efficiënte lawineredding. Dat betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het liefste in een zo realistisch mogelijke setting.
Vanwege mijn specialisme in het verlenen van medische hulp in de bergen kom ik in de winter ook bij lawineongelukken in actie. Hieronder 10 tips voor wie zich buiten de piste begeeft, bijvoorbeeld om te toerskiën of sneeuwschoenwandelen: