Tussen Perl aan de Moezel en Boppard aan de Rijn loopt een van de meest indrukwekkende langeafstandswandelroutes van Duitsland: de Saar-Hunsrück-Steig. Een route door dichte bossen, stille veengebieden, beekdalen en langs indrukwekkende rotsformaties. Langs de rivieren Saar en Moezel en over de hoogvlaktes van de Hunsrück. Voor een groot deel wandel je op de route door ongerepte natuur, en dat op maar een paar uur rijden van Nederland.
Door de grote totale lengte en het flinke aantal dagetappes waaruit de Saar-Hunsrück-Steig bestaat, is de wandelroute geschikt voor wandelaars van alle niveaus, zolang je maar de juiste etappes uitkiest bij je eigen niveau. Zorg er wel voor dat als je een groter deel of zelfs de hele route loopt, je goed getraind en voorbereid bent. Vanwege het totale aantal hoogtemeters (meer 10.000) en de totale afstand van ruim 410 kilometer is de wandeling uitdagend.
Het landschap onderweg is gevarieerd en een groot deel, ongeveer een derde, van de route loopt door ongerepte natuur. Door de hoogteverschillen wissel je prachtige uitkijkpunten over de rivier de Saar, de Hunsrückbergen en het Rheinland dal af met passages door dichte bossen.
Vraag een Duitse wandelaar naar de mooiste langeafstandswandelroute van het land en de kans is groot dat je de Saar-Hunsrück-Steig als antwoord krijgt. De route van 410 kilometer, verspreid over 27 etappes, is een afwisseling van bos en bergen waar rivieren doorheen slingeren en de geschiedenis terugvoert tot de tijd van de Romeinen. Van het beginpunt bij de grens met Frankrijk en Luxemburg tot het eindpunt aan de Rijn wandel je hier door een steeds wisselend landschap. Is de volledige wandeling iets te veel van het goede? Sla dan in ieder geval deze etappes niet over.
Je hoeft niet altijd tot het eind te wachten voordat het mooiste voorbijkomt. Begin je in Perl aan de Moezel aan de eerste twee etappes van de Saar-Hunsrück-Steig, dan wacht meteen spektakel, en krijg je een tweedaags voorproefje van wat de rest van de langeafstandsroute in petto heeft. Met zicht op Luxemburg en Frankrijk loop je eerst door natuurgebied Hammelsberg, met zeldzame orchideeën en veelzijdig bos, langs de wijngaarden van Perl die tegen de steile hellingen zijn geplakt en met zicht over het Moezeldal. In Borg staat een Romeinse villa, een volledig gereconstrueerd landhuis van een antiek villacomplex. Iets verderop, op de tweede wandeldag, wacht al een van de absolute hoogtepunten van de volledige route: de Saarschleife. De rivierlus bij Cloef is misschien wel de beroemdste rivierbocht van Duitsland. Het water van de Saar maakt hier een bocht van honderdtachtig graden. Uiteindelijk eindig je deze twee dagen in Mettlach, het stadje waar het wereldberoemde merk Villeroy & Boch vandaan komt. Ook interessant: de historische Abij van Mettlach. Met de hoogtemeters valt het nog mee op deze twee etappes, in de ruim 31 kilometer die je aflegt, is het zo’n 570 meter klimmen.
Vanuit Mettlach loop je naar kasteel Ziegelberg, dat naast het indrukwekkende 19e eeuwse gebouw misschien nog wel beroemder is vanwege het omliggende park vol exotische bomen. Via slingerende paden blijf je hier stijgen, met continu prachtig uitzicht over Mettlach en het Saardal. Nog mooier wordt het landschap in de smalle vallei van de Saarhölzbach, met kleine vijvers en weelderige vegetatie, waar je slootje kunt springen in het bos en op regenachtige dagen moet oppassen dat het pad niet te zompig wordt. Hier zijn ook grensstenen te vinden uit de tijd dat Saarland nog niet bij Duitsland hoorde.
Na Britten is het weer een stuk klimmen, om vervolgens door eindeloze bergweiden te lopen. Daal je daarna weer af dan kom je in het Pansbachtal, richting het dorp Bergen. Hier wandel je over zachte bospaden en graspaden, langs beekjes en door moerasgebied. Tot je uiteindelijk Stausee Losheim bereikt, een groot en populair stuwmeer.
Het hoogtepunt van de route net na Nonnweiler is zonder twijfel de Keltische ringwal, een van de indrukwekkendste prehistorische versterkingen in Europa. De 18,5 hectare grote nederzetting diende als centrum voor de Treverer, een Keltish volk, en is inmiddels een ruïne met 240 duizend kubieke meter aan ingestort materiaal van de voormalige verdedigingsmuur. Nonnweiler is ook de nieuwste toegangspoort tot Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, een prachtig natuurgebied met een landschap van oude beukenbossen en venen. Hier leven onder meer de wilde kat, zwarte ooievaar en de zwarte specht. Met uitzicht op de Talsperre Nonnweiler, een stuwmeer dat schitterend afsteekt tegen het omliggende landschap, loop je door naar de kam van de Dollberge. Dieper het bos in, waar het meteen een stuk stiller wordt. Aan het eindpunt van de etappe wacht het Einschieder Hof, een historische boerderij en herberg, waar je kunt pauzeren maar ook overnachten.
Bij Mörsdorf ligt een ander absoluut hoogtepunt van de Saar-Hunsrück-Steig. Of beter gezegd: hangt. Want hier hangt een van de spectaculairste voetgangersbruggen van heel Duitsland. De 360 meter lange brug hangt op een hoogte van honderd meter boven het Mörsdorfer Bachtal, en bestaat pas sinds 2015. De brug is geïnspireerd door vergelijkbare hangbruggen in Nepal en trekt jaarlijks tienduizenden wandelaars en bezoekers. Het uitzicht is groots, en wandel je hier in de herfst dan is dit dé plek om de kleurenpracht van het bos te bewonderen. De rest van de etappe geeft een goed beeld van wat de volledige Saar-Hunsrück-Steig inhoudt: veel klimmen en dalen, een pad dat het ene moment langs kabbelende beekjes loopt en rotsen die met mos zijn begroeid, en dan weer afwisselt met een open, glooiend landschap met uitzicht over de het Hunsrückgebergte. Eindpunt van deze etappe Kastellaun is een oude kasteelstad, met middeleeuwse geschiedenis en genoeg terrasjes tussen de vakwerkhuizen om na een dag wandelen in een stoel te ploffen.
Niet de hele route lopen maar wel het mooiste deel van de Saar-Hunsrück-Steig meepakken? Dat kan met onderstaande zesdaagse wandelreis van SNP. Vanaf het Moezeldal bij Perl volg je de eerste – en mooiste – etappes van de route, langs onder meer de beroemde Saar-Schleife en het spectaculaire ‘Baumwimpfelpad’. Overnachten doe je in goede hotels die stuk zijn ingesteld op wandelaars en direct aan de wandelroute liggen. Voor bagagevervoer wordt gezorgd.
Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.
Naast de Saar-Hunsrück-Steig zijn er nog meer wandelroutes in Saarland die laten zien hoe mooi de regio is, de zogenaamde Traumschleifen. In tegenstelling tot de langeafstandswandelroute zijn dit rondwandelingen, die beginnen en eindigen op hetzelfde punt, meestal bij een horecagelegenheid. De wandelroutes zijn korter en toegankelijker, maar bieden het ideale voorproefje voor wie over een langere tocht nadenkt.
Meer info? Bekijk deze websites:
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Tourismus Saarland