Het Gendarmenpad – Gendarmstien in het Deens – ligt in het uiterste zuiden van Jutland. De wandelroute, onderscheiden met het label ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’, volgt de oude paden langs de Flensburger Förde, waarop in het begin van de vorig eeuw de Deense grenswachten patrouilleerden. Na de overname van de grenscontrole door de politie in 1958 werd de Grænsegendarmeriet ontbonden. Grote delen van de oude gendarmenpaden bleven echter bewaard en werden later verbonden tot een van de mooiste wandelroutes van het land.
Het Gendarmenpad volgt de noordoever van de Flensburger Förde, een lange zee-inham, die in de laatste ijstijd (Weichsel-glaciaal) werd uitgegraven door het ijs. Hoewel de inham met zijn relatief steile oevers doorgaans aan een fjord herinnert, is het echter geen fjord. De fjorden (bijv. in Noorwegen) werden immers uitgegraven door gletsjers, die vanuit het binnenland naar de zee toe bewogen. In het geval van de Flensburger Förde kwamen de gletsjers vanuit het hoge noorden (en dus vanuit de zee) en drongen diep het land in. Als een enorme bulldozer doorploegde het ijs het landschap en stuwde zand, klei en puin tot tientallen meters hoge wallen op. Het resultaat is een golvend heuvellandschap met een zeer afwisselende, soms verrassend steile kustlijn.
Het Gendarmenpad voert van Skovby op het eiland Als via Sønderborg, Dybbøl, het schiereiland Broager Land, Egernsund en Kollund naar Padborg aan de Duits-Deense grens. De totale lengte van de route bedraagt 84 km. Wij liepen het 74 km lange traject vanaf Høruphav tot Padborg in 5 etappes, in lengte variërend van 9 tot 19 km. Dit gedeelte van de Gendarmstien is met het label ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’ (zie verder) gecertificeerd.
De Gendarmstien werd als eerste Deense wandelroute met het label ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’. Dit label impliceert dat de route aan bijzonder hoge eisen voldoet: het staat voor attractieve wegen/paden, een grote landschappelijke verscheidenheid, gekruid met fraaie uitzichten, een ruim aanbod aan cultuurhistorische attracties, een uitstekende markering en dito infrastructuur (overnachting, gastronomie, transport enz.).
Het label werd in 2015 toegekend voor het 74 km lange traject van Høruphav tot Padborg. Als alles naar plan verloopt, zou ook het 10 km lange deelstuk op het eiland Als tussen Høruphav en Skovby in 2018 gecertificeerd worden.
De Gendarmstien voert door licht golvend terrein met geringe hoogteverschillen. Zelfs op de laatste etappe naar Padborg – op de officiële website zowaar als ‘bergetappe’ beschreven – komen de hoogste heuvels amper boven de 40 meter uit.
De route biedt geen bijzondere moeilijkheden. De Gendarmstien voert voornamelijk over fraaie, goed onderhouden (bos)paden, soms direct over het strand. Korte stukken over strandkeien zijn iets lastiger.
De route is uitstekend gemarkeerd met het karakteristieke logo: een blauwe gendarme op witte achtergrond.
Het Gendarmenpad kan in principe het hele jaar door worden gelopen, al heeft de periode van mei tot en met oktober uiteraard voordelen. In mei brengen bloeiende koolzaadvelden extra kleur in het kustlandschap, in de zomer lokt op vele plaatsen een duik in het zilte nat van de Flensburger Förde, in oktober trekken de loofbossen hun gouden jas aan.
Langs de Gendarmstien vind je een ruime keuze aan accommodatie, variërend van luxe hotels en comfortabele B&B’s tot mooi gelegen campings, al dan niet met campinghutten. Enkel op het schiereiland Broager Land is het aanbod wat schaarser. Langs (of in de buurt van) het Gendarmenpad liggen ook diverse natuurkampeerterreinen. Op deze piepkleine terreinen vinden in de regel 2 of 3 tenten een plaatsje. Het geboden comfort (toilet, stromend water) is minimaal. Kamperen is er gratis. De tent mag max. 2 nachten blijven staan.
In grotere plaatsjes zijn er meestal een of meer restaurants en/of een winkel. Ook campings en jachthavens beschikken vaak over een (kleinere) winkel en/of een café. Onderweg is er soms over grotere afstanden geen mogelijkheid om drinkwatervoorraden aan te vullen. Neem bij vertrek voldoende water mee. Water uit beken en fonteinen is in de regel niet drinkbaar.
Dag 1: Høruphav – Sønderborg
Lengte: 9 km
Tijd: 2-3 uur
Deze korte etappe voert langs de zuidkust van het eiland Als. Vanuit Høruphav wandel je door het natuurgebied Trillen, een drasland met een rijk vogelleven. Vervolgens verder door de mooie loofbossen van het Sønderskov naar Sønderborg, de hoofdstad van het eiland Als. Trek hier zeker wat tijd uit voor een verkenning van de schilderachtige haven en de oude stad. Ook het Slot Sønderborg (zie cultuur) is een bezoek waard.
Dag 2: Sønderborg – Gammelmark Strand
Lengte: 12 km
Tijd: 3-4 uur
De tweede etappe voert rond de Vemmingbund, een schilderachtige inham van de Flensburger Förde. Net buiten Sønderborg voert de Gendarmstien door de Dybbøl Mark, nu een rustig, landelijk gebied met een vrij steile kust en bloeiende koolzaadvelden, maar in 1864 het toneel van een van de bloederigste veldslagen in de Deense geschiedenis. Om meer over de achtergronden te ervaren, is een ommetje naar de Dybbøl Mølle en het nabije Historiecenter Dybbøl Banke (zie cultuur) aan te raden. Aan het einde van de Vemmingbund is een café. Tijdens het laatste deelstuk van de etappe wandel je direct op het strand langs de ongerepte zuidkust van de inham.
Dag 3: Gammelmark Strand – Brunsnæs
Lengte: 18 km
Tijd: 5-6 uur
Deze etappe voert langs de kust van het Broager Land, een dun bevolkt schiereiland met een prachtige, vaak ruige kust. De Stensigmose Klint, een steile kust in het noordoosten, die tot 40 meter uit de zee oprijst, is vermoedelijk de mooiste kuststrook langs het pad – en populair bij fossielenverzamelaars. In het zuiden van het eiland loop je weer direct op het strand, aan de voet van een imposant klif. Let ten oosten van Kragesand op de kromgegroeide bomen, die een romantische ‘tunnel’ vormen, vaak beschreven als de Kærlighedstunnelen – letterlijk de ‘tunnel van de liefde’.
Dag 4: Brunsnæs – Stranderød
Lengte: 16 km
Tijd: 4-5 uur
Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom het strand in deze regio vol bakstenen ligt. Het antwoord op deze vraag krijg je in het westen van het Broager Land. Tussen Brunsnæs en Broager herinnert de baksteenfabriek Cathrinesminde (zie cultuur), nu een museum, aan een bijna geheel verdwenen industrietak, die de regio eeuwenlang tot bloei bracht. Tussen Broager en Egernsund voert de route door vrij dichtbevolkt gebied. De eenzame kuststrook tussen Rinkenæs en Stranderød is weerom een pareltje: verlaten steigers, vissersboten die op het water dobberen, een dot van een vuurtoren en kleine natuurgebieden zorgen voor veel afwisseling.
Dag 5: Stranderød – Padborg
Lengte: 19 km
Tijd: 5-6 uur
Tot Sønderhav volg je verder de schilderachtige kust. Tussen Sønderhav en Kollund voert de route door het binnenland. (Dit stuk kan eventueel met de bus worden overbrugd, 22 DKK p.p.). Voorbij Kollund wordt duidelijk waarom deze etappe de ‘bergetappe’ wordt genoemd. Aan het einde van het traject wordt de route heuvelachtiger en leidt over een reeks forse stuwwallen uit de laatste ijstijd. Een pareltje is het traject door het Kollund Skov, een uitgestrekt loofbos, dat mooie doorkijkjes op de Flensburger Förde biedt. Voorbij Kruså wacht nog een relict uit de ijstijd: het Tunneldal, een diepe kloof, uitgegraven door immense hoeveelheden smeltwater die door tunnels onder het ijs joegen. Het pad eindigt vlak bij het station van Padborg.
The Gendarme Path, uitg. Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter, Åbenrå Turistbureau, Sønderborg Kommune & Åbenrå Kommune, schaal 1:30.000, DKK 55 (€ 7,50). Verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in Sønderborg en Åbenrå.
VisitDenmark
3e Binnenvestgracht 23 P
2312 NR Leiden
Destination Sønderjylland
Perlegade 48, 1. sal
DK-6400 Sønderborg
Sønderborg Tourist Office
Perlegade 50
DK-6400 Sønderborg