icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
7 tips voor solo bergwandelen
How-to

7 tips voor veilig solo bergwandelen

  • 30 april 2015
  • Door: Gerdi Verwoert

Voor de tweede keer op vakantie in de bergen besloot ik in mijn eentje een dagwandeling te gaan maken. Ik had niet al te goed nagedacht over de te wandelen route en ook niemand verteld waar ik heen zou gaan. Lees hieronder hoe dat afliep.

Het was een warme dag en ik liep vol in de zon, dus ik besloot mijn route te verleggen. Zodra de mogelijkheid zich voordeed wandelde ik het bos in. Ik wist ongeveer waar ik mij bevond en volgens mij moest de route langs een schaduwrijke omweg terugvoeren naar de plek waar ik mijn auto had achter gelaten. Niet veel later verloor ik mijn evenwicht en viel bijna een paar meter naar beneden.

Schrik in de benen

Gelukkig gebeurde dat niet, maar de schrik zat me toch toch eventjes goed in de benen. Vooral toen ik mij bedacht dat ik niemand kon vertellen waar ik mij eigenlijk bevond. En helemaal toen ik zag dat ik geen ontvangst had op mijn mobiele telefoon. Want inmiddels liep ik vooral op gevoel en niet meer op de kaart. En hoe kon ik eigenlijk nog 112 bellen als ik geen ontvangst had? Ik kon mijzelf wel voor m’n kop slaan. Wat als ik daadwerkelijk naar beneden was gevallen? Het was het moment waarop ik besloot nooit meer zomaar de bergen in te gaan.

Image
dkfjldfjdjfdhfldhf
Sandebentörl in de mist.

Wanneer ik tegenwoordig in mijn eentje de bergen intrek, laat ik altijd iemand weten waar ik ga wandelen en welke route ik zal nemen. En van die route wijk ik niet af, tenzij omstandigheden ter plaatse me daartoe dwingen. In dat geval zorg ik ervoor zo snel mogelijk weer op de route terug te komen of ik breek de wandeling af en ga naar huis. Ben ik veilig de bergen uitgekomen, dan meld ik mij weer af.

De moraal van dit verhaal

  1. Laat iemand weten dat je de bergen in gaat en meld je af wanneer je terugkomt.
  2. Geef aan welke route je gaat lopen/fietsen/etc. en wijk daar niet vanaf. Het is beter een tocht af te breken, dan een heel afwijkende route te kiezen waarvan niemand het verloop weet. De bergen zijn opeens oneindig groot wanneer niemand weet waar ze je moeten zoeken.
  3. Weet dat je altijd 112 kunt bellen zo lang je in een gebied bent met GSM-dekking, ook als je geen ontvangst lijkt te hebben (mobiele telefoon uitschakelen – weer inschakelen – geen pincode invoeren! – 112 bellen).
  4. Ken het nummer van de bergredding (in Oostenrijk: 140) dat je kunt bellen als je wel ontvangst hebt.
  5. Ken het alpine noodsignaal: 6x per minuut een geluidsignaal/lichtsignaal/zwaaien gevolgd door 1 minuut pauze. Je bent gehoord/gezien, wanneer in reactie op je signaal 3x per minuut geantwoord wordt. Ga door met het geven van het noodsignaal – blijf hoorbaar/zichtbaar tot de reddingsdiensten je hebben bereikt
  6. Zorg ervoor dat je iets te eten en drinken bij je hebt. Mocht je toch iets overkomen dan weet je nooit hoe lang je op redding moet wachten.
  7. Heb warme kleding en regenkleding in je rugzak, zodat je – wanneer je daadwerkelijk op redding moet wachten – jezelf kunt beschermen tegen onverwachte weersveranderingen. Onderkoeling is een serieus en levensbedreigend gevaar.

En hoewel je solo wandeling er niet veiliger door wordt, is het verstandig om je (ziektekosten- en/of reis)verzekeringsbewijs (tegenwoordig vaak in creditcard formaat) of bewijs van lidmaatschap van de NKBV of een alpenvereniging bij je te hebben, zodat de administratieve afhandeling met de reddingsdiensten vlot kan verlopen.

 

Image
fdjflkjfadjf;lkdjf

Apps voor smartphones

Nu zo’n beetje iedereen over een smartphone beschikt, zijn/komen er ook steeds meer outdoor apps die je kunt gebruiken om thuisblijvers te laten weten waar je rondstruint. Maar LET OP: je smartphone is geen vervanging voor een kaart, kompas, hoogtemeter. Veel van deze apps vragen veel van de accu van je telefoon. De beste apps kunnen je niet verder helpen wanneer de telefoonaccu leeg is. Het kunnen omgaan met traditionele hulpmiddelen is nog steeds nodig om in de bergen veilig rond te wandelen.

Veel veiligheid en vooral wandelplezier in de bergen gewenst!