icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Lüneburger heide wandelroutes
Gebiedsinformatie

Wandelen over de Lüneburger Heide

  • 14 mei 2014
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Marjolein van Rotterdam

In Duitsland komen wandelaars niet snel voor onaangename verrassingen te staan. Het land kent strenge criteria waaraan een wandelroute moet voldoen om het keurmerk Qualitätsweg of Premiumweg te krijgen: mooie, afwisselende paden (70% onverhard), voldoende bankjes en uitzichten, markering in 2 richtingen en goed bereikbaar. Op Pad liep de Heidschnuckenweg in Noord-Duitsland, een Qualitätsweg die over de Lüneburger Heide voert - het grootste aaneengesloten heidegebied van midden-Europa. De Heidschnucke, het heideschaap van de Lüneburger Heide, graast er zijn kostje bij elkaar.

Korte feiten

Over de Lüneburger Heide

Beknopte informatie over de Heidschnuckenweg

Land Duitsland
Gebied Lüneburger Heide tussen Hamburg-Fischbek en Celle, regio Nedersaksen, Noord-Duitsland.
De tocht Heidschnuckenweg, bewegwijzerde route van 223 km, opgedeeld in 14 trajecten van 7 - 26 km. Op Pad liep 4 trajecten, van Buchholz i/d Nordheide (station) via Wesel-Undeloh, Niederhaverbeck en Bispingen naar Soltau (station), totaal 86 km.
Navigatie Markering en gids/topokaart Heidschnuckenweg.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Eenvoudig. Vlak, licht heuvelig terrein.
Ernaartoe Trein Utrecht - Buchholz, minimaal 5 uur reistijd, en minimaal 2x overstappen, prijzen retour vanaf € 160,-.
Beste tijd Augustus en september, dan bloeit de hei, maar ook buiten die maanden is het gebied erg mooi.
Overnachten Hotels en pensions langs de route.

Het gebied van de Heidschnuckenweg

De Heidschnuckenweg voert over Naturpark Lüneburger Heide, dat de grootste aaneengesloten heidevlakte van midden-Europa omvat. De heidevelden zijn vooral te vinden in het beschermde kerngebied van het park (Naturschutzgebiet Lüneburger Heide): rond de Wilseder Berg. Behalve heide vind je op de Lüneburger Heide ook bossen, beken, riviertjes en dorpen met oude boerderijen en rietgedekte huizen. De Lüneburger Heide wordt begraasd door 7 kuddes, bij elkaar vele honderden schapen.

Het traject van de Heidschnuckenweg

De Heidschnuckenweg is een bewegwijzerde route van 223 km, opgedeeld in 14 trajecten van 7 - 26 km. De route start net onder Hamburg (Fischbek) en loopt zuidwaarts via Buchholz in der Nordheide, Wilsede, Soltau en Müde naar Celle. De route rijgt 30 grote en kleine heidevlakten uit de Nord- en Südheide aaneen.

Kwaliteitskeurmerk Heidschnuckenweg

De Heidschnuckenweg heeft de kwalificatie Qualitätsweg gekregen, een Duits keurmerk (Wanderbares Deutschland) dat minimaal het volgende garandeert: - natuurlijke en afwisselende wegen en paden - betrouwbare markering - interessante natuur- en cultuur-halteplaatsen

Onze tocht over de Heidschnuckenweg

Wij liepen vier trajecten van de Heidschnuckenweg, van Buchholz in der Nordheide (met station) via Wesel-Undeloh, Niederhaverbeck en Bispingen naar Soltau (met station), totaal 86 km.

Navigatie over de Heidschnuckenweg

Markering in 2 richtingen met bordjes: witte H op zwarte ondergrond. Handig daarbij is de water- en scheurvaste topokaart Heidschnuckenweg met routebeschrijving en achtergrondinformatie, schaal 1:35.000, GPS-geschikt, met alle info die nodig is onderweg, inclusief vermelding van hotels en restaurants (maar alleen betaalde vermelding). Publicatie van www.publicpress.de. Perfect te gebruiken voor deze route. Alleen een overzichtskaart als aanvulling is handig.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad Heidschnuckenweg

Eenvoudig. Vlak tot licht heuvelig terrein, hoogste punt 169 m (Wilsederberg). Accommodatie op dagafstand wandelen (15 - 20 km). Water en lunchpakket voor de hele dag mee.

Naar de Heidschnuckenweg

Afstand: Utrecht - Buchholz (start van onze wandeling): 420 km.
Trein: Utrecht - Buchholz, minimaal 5 uur reistijd, en minimaal 2x overstappen, prijzen retour vanaf € 160,- (tarief 2014).
Handige routeplanner: www.deutschebahn.de
Tickets reserveren: www.treinreiswinkel.nl

Vervoer ter plekke

Tussen Buchholz (startplaats van de vierdaagse tocht) en Schneverdingen/Bispingen kun je gebruik maken van verschillende Heide-Shuttles (3 lussen). Handig voor wie meer van de omgeving náást de Heidschnuckenweg wil zien.

Beste tijd voor de Heidschnuckenweg

Augustus en september bloeit de hei, maar ook buiten die maanden is het er mooi, en bovendien veel rustiger. Hou de heidebarometer in de peiling. Als je je wandeling op het juiste moment plant, staat je 'ein Teppich von rosarot blühender Heide' te wachten.

Overnachten langs de Heidschnuckenweg

Hotels en pensions langs de route. Wij sliepen op de volgende adressen:

  • Buchholz in der Nordheide
    Hotel ACHAT
    Lindenstrasse 21
    21244 Buchholz in der Nordheide
    Keurig, viersterren hotel, vlakbij station.
  • Wesel-Undeloh
    Gasthof Heidelust
    Weseler Dorfstrasse 9
    21274 Undeloh
    Sympathiek familiehotel met terras, langs de weg Wesel-Undeloh. De heideromantiek is alom aanwezig. Wifi (beperkt). Je kunt er ook eten (maar vegetariërs hoeven niet te rekenen op een creatieve kaart).
  • Bispingen/Niederhaverbeck
    Hotel Landhaus Haverbeckhof
    Niederhaverbeck 2
    29646 Bispingen
    Ligt langs het mooiste deel van onze vierdaagse tocht. Vanaf het landhuis kun je meerdere rondwandelingen maken. De keuken is haute-cuisine, de kamers royaal.
  • Bispingen/Steinbeck, net naast de route bij Hützel
    Naturhotel im Spöktal
    Spöktal 1
    29646 Bispingen-Steinbeck
    Ecologisch natuurvriendenhuis, familie- en biohotel. Fraai gelegen, met simpele kamers zonder veel luxe. Wel een fijn balkon dat uitkijkt over de enorme lap grond met bos en hei bij het huis. Broer en zus runnen het geheel, op bijzondere wijze. We eten er groenten uit de verdwaaltuin, krijgen bloemetjes door de saus.

Handige adressen en sites Heidschnuckenweg

  • www.heidschnuckenweg.de
    De officiele website van de route, je kunt er ook de gps-track van de route downloaden. Hotline: +44 4131 29 89 80 800
  • www.naturpark-lueneburger-heide.de
    Onze gids: Hartmut Müller (zertifizierter Landschaftsführer), contact via Toeristenbureau Lüneburger Heide, +49 4184 85050.

Wist je dat..

  • Het Heidschnucke is niet zomaar een schaap. Het heeft stevige horens, een grijszwarte vacht, stamt af van het Armeens schaap en heeft darmen van 26 maal de lichaamslengte zodat tussen in- en uitgang de houterige heidestruikjes goed worden verteerd. Het is het schaap dat we volgen op de Heidschnuckenweg.
  • De hei heeft behalve zon ook en vooral regen nodig om te bloeien.
  • De Luneburger heide wordt een handje geholpen: 15 miljoen kubieke meter water wordt er jaarlijks in het gebied gepompt om de heidebloemetjes tot bloeien te verleiden.
  • Je kunt de stand van de Lüneburger Heide volgen via de heidebarometer.
  • Calluna Vulgaris, struikhei, kan goed tegen droogte zoals op de Lüneburger Heide. Het was de belangrijkste plant voor de heideboeren.
  • Ze maakten er bezems van, hielden er hun bijen en schapen, bedekten met de struiken de stallen.
  • De Lüneburger Heide is vol leven. Bijna tweehonderd soorten vogels komen er voor, tientallen zoogdieren, otters, slangen, wasbeertjes, zelfs de wolf komt in de buurt, en in groten getale de mestkever. De keutel van een Heidschnucke past namelijk precies op de ingang van hun ondergrondse gangenstelsel en niet zo'n kogelrond afsluitdekseltje te hoeven boetseren van zand en aarde scheelt een hoop gedoe.
  • De wolf rukt vanuit het oosten in Duitsland op. Op een paar honderd meter van het dorp Wilsede vandaan had een wolf een dier te pakken, tot grote schrik van de schaapherder van Wilsede
  • Als je jong bent hou je van de bergen, als je 50 bent van de heuvels, als je 70 bent van de hei' (citaat Herr Müller)
  • In Wilsede staat het Wilseder Heidemuseum, ondergebracht in een van de oudste boerderijen in Naturschutzgebiet Lüneburger Heide. Je kunt er zien en ervaren hoe de 'Heidjer', de mensen van de hei leefden rond 1850.
  • Het is helemaal hip om eens een koetsje over de hei te nemen. Je bent haast een uitzondering als je het niet doet. Door het Naturschutzgebiet oopt een netwerk van 250 km aan ruiter- en koetspaden
  • In de dorpen en steden langs de Heidschnuckenweg worden heidefeesten georganiseerd en een heidekoningin gekozen die, omhangen met een paarse cape en op haar hoofd een kroontje van heide, een jaar lang haar dorp en de Lüneburger Heide vertegenwoordigt.