In Duitsland komen wandelaars niet snel voor onaangename verrassingen te staan. Het land kent strenge criteria waaraan een wandelroute moet voldoen om het keurmerk Qualitätsweg of Premiumweg te krijgen: mooie, afwisselende paden (70% onverhard), voldoende bankjes en uitzichten, markering in 2 richtingen en goed bereikbaar. Op Pad liep de Heidschnuckenweg in Noord-Duitsland, een Qualitätsweg die over de Lüneburger Heide voert - het grootste aaneengesloten heidegebied van midden-Europa. De Heidschnucke, het heideschaap van de Lüneburger Heide, graast er zijn kostje bij elkaar.
Beknopte informatie over de Heidschnuckenweg
Land Duitsland
Gebied Lüneburger Heide tussen Hamburg-Fischbek en Celle, regio Nedersaksen, Noord-Duitsland.
De tocht Heidschnuckenweg, bewegwijzerde route van 223 km, opgedeeld in 14 trajecten van 7 - 26 km. Op Pad liep 4 trajecten, van Buchholz i/d Nordheide (station) via Wesel-Undeloh, Niederhaverbeck en Bispingen naar Soltau (station), totaal 86 km.
Navigatie Markering en gids/topokaart Heidschnuckenweg.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Eenvoudig. Vlak, licht heuvelig terrein.
Ernaartoe Trein Utrecht - Buchholz, minimaal 5 uur reistijd, en minimaal 2x overstappen, prijzen retour vanaf € 160,-.
Beste tijd Augustus en september, dan bloeit de hei, maar ook buiten die maanden is het gebied erg mooi.
Overnachten Hotels en pensions langs de route.
De Heidschnuckenweg voert over Naturpark Lüneburger Heide, dat de grootste aaneengesloten heidevlakte van midden-Europa omvat. De heidevelden zijn vooral te vinden in het beschermde kerngebied van het park (Naturschutzgebiet Lüneburger Heide): rond de Wilseder Berg. Behalve heide vind je op de Lüneburger Heide ook bossen, beken, riviertjes en dorpen met oude boerderijen en rietgedekte huizen. De Lüneburger Heide wordt begraasd door 7 kuddes, bij elkaar vele honderden schapen.
De Heidschnuckenweg is een bewegwijzerde route van 223 km, opgedeeld in 14 trajecten van 7 - 26 km. De route start net onder Hamburg (Fischbek) en loopt zuidwaarts via Buchholz in der Nordheide, Wilsede, Soltau en Müde naar Celle. De route rijgt 30 grote en kleine heidevlakten uit de Nord- en Südheide aaneen.
De Heidschnuckenweg heeft de kwalificatie Qualitätsweg gekregen, een Duits keurmerk (Wanderbares Deutschland) dat minimaal het volgende garandeert: - natuurlijke en afwisselende wegen en paden - betrouwbare markering - interessante natuur- en cultuur-halteplaatsen
Wij liepen vier trajecten van de Heidschnuckenweg, van Buchholz in der Nordheide (met station) via Wesel-Undeloh, Niederhaverbeck en Bispingen naar Soltau (met station), totaal 86 km.
Markering in 2 richtingen met bordjes: witte H op zwarte ondergrond. Handig daarbij is de water- en scheurvaste topokaart Heidschnuckenweg met routebeschrijving en achtergrondinformatie, schaal 1:35.000, GPS-geschikt, met alle info die nodig is onderweg, inclusief vermelding van hotels en restaurants (maar alleen betaalde vermelding). Publicatie van www.publicpress.de. Perfect te gebruiken voor deze route. Alleen een overzichtskaart als aanvulling is handig.
Eenvoudig. Vlak tot licht heuvelig terrein, hoogste punt 169 m (Wilsederberg). Accommodatie op dagafstand wandelen (15 - 20 km). Water en lunchpakket voor de hele dag mee.
Afstand: Utrecht - Buchholz (start van onze wandeling): 420 km.
Trein: Utrecht - Buchholz, minimaal 5 uur reistijd, en minimaal 2x overstappen, prijzen retour vanaf € 160,- (tarief 2014).
Handige routeplanner: www.deutschebahn.de
Tickets reserveren: www.treinreiswinkel.nl
Tussen Buchholz (startplaats van de vierdaagse tocht) en Schneverdingen/Bispingen kun je gebruik maken van verschillende Heide-Shuttles (3 lussen). Handig voor wie meer van de omgeving náást de Heidschnuckenweg wil zien.
Augustus en september bloeit de hei, maar ook buiten die maanden is het er mooi, en bovendien veel rustiger. Hou de heidebarometer in de peiling. Als je je wandeling op het juiste moment plant, staat je 'ein Teppich von rosarot blühender Heide' te wachten.
Hotels en pensions langs de route. Wij sliepen op de volgende adressen: