Hop van eiland naar eiland langs de witte kliffen van UNESCO Werelderfgoed Møns Klint, over kiezelstranden waar je met een beetje geluk 70 miljoen jaar oude fossielen kunt vinden. In dit artikel vind je alles over de Camøno Trail, de 175 kilometer lange wandelroute die de laatste jaren fors aan populariteit heeft gewonnen.
Deze beschrijving is een afgeleide uit het boek 'Hiking Trails - de mooiste langeafstandswandelingen van Europa'
Handige websites:
Ik ben in het Noordwesten van Denemarken op de Camøno Trail of ‘Camønoen’, zoals de Denen hem zelf noemen. Het is Denmark’s friendliest hiking trail, oftewel: een ideale route voor iedereen die van slow travel houdt. Je zult weinig andere wandelaars tegenkomen en ervaart een serene rust als je over de drie eilanden Møn, Bogø en Nyord wandelt. Op dit laatste eiland kun je zelfs de dark sky zien op een van de donkerste plekken in Europa.
Deze langeafstandswandeling van 175 km begint op Møn, het grootste eiland van de drie, in de oude handelsstad Stege. Al lopend naar het beginpunt, door het oude centrum, word je verrast door een mix van architectuur uit heden en verleden. Moderne minimalistische gevels én gebouwen uit de 11e eeuw, met kenmerkende houten balken en vaak een kleurrijk geverfde buitenkant, wisselen elkaar af. Het museum van Møn, zo’n typisch geel geschilderd oud gebouw, is het beginpunt van de Camøno Trail. Je kunt er overnachten op een van de houten bedden in de schuur, mits je zelf een slaapmat en slaapzak meeneemt. Dat doe ik en de volgende morgen loop ik zo de uitstekend gemarkeerde wandelpaden op richting het eiland Nyord. Wat direct opvalt is de rust, de echt onbeschrijfelijke serene rust hier. Op de route kom je vrijwel niemand tegen en alleen op de brug zie ik wat vissers, die hun geluk beproeven.
Nyord is het piepkleine eiland van 5 km2 waar bijna 80 procent bestaat uit onbewoonbaar moerasland dat bij vloed door het zoute water uit de Baltische Zee wordt overspoeld. Je komt direct langs de uitkijktoren waar je zicht hebt op de moerassen, waar honderden vogelsoorten thuis zijn. Je kunt hier de groenpootruiter, kluut, kievit en tureluur spotten, en met een beetje geluk ook grote roofvogels zoals de zeearend, visarend en slechtvalk. Op het deel dat wel bewoond is, ligt de shelter Hyldevang waar je kunt overnachten.
Deze shelters, open houten huisjes voor ongeveer vier personen, zijn vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Vaak staan er meerdere shelters op een plek, waar je ook een vuurpit en (als je geluk hebt) hout vindt om ’s avonds een vuurtje te maken. In de shelter leg je je slaapmat en slaapzak neer voor een comfortabele nachtrust. Vanaf de shelter wandel ik naar de haven en de kleine achthoekige kerk, en dwaal ik door Nyord, het rustige (en enige) dorpje met prachtige oude boerderijen. Als je geluk hebt, kun je hier met helder weer van september tot en met maart de Melkweg en zijn heldere sterrenhemel zien. Het is een van de donkerste plekken in Europa, zonder lichtvervuiling. Eenmaal terug bij de shelter maak ik een kampvuur en bereid het eten voor. Het is genieten met een mooie zonsondergang en ik kruip mijn slaapzak in, nog warm van het kampvuur, voor een eerste nacht buiten.
De Camøno Trail gaat verder langs de kustlijn over het strand, terug op het hoofdeiland Møn. Voor het eerst zie ik wat toeristen, die op deze warme dag een frisse duik nemen. Nadat we de kust achter ons hebben gelaten en landinwaarts trekken, torent in verte de witte Elmelunde Kirke boven het landschap uit. De kerk werd voorheen gebruikt als herkenningspunt door handelsschepen op de Baltische Zee. Met haar witte, gladde gevel en rode daken is het een prachtige verschijning. Het is zelfs zo’n oude plek, dat uit de prehistorische bronstijd opgravingen zijn gedaan rond de kerk die vroeger nog van hout was. Nu is hij vrij toegankelijk, en de oude schilderingen op het plafond zijn prachtig. Op nog geen 50 meter van de kerk ligt een gezellig bed and breakfast vanwaar ik de zon achter de kerk zie verdwijnen. Het geeft de witte kerk een rode gloed. Magisch.
De volgende dag vervolgt de route naar Møns Klint, de bekende witte kliffen die UNESCO Werelderfgoed zijn. De kilometers lange kustlijn met zijn kalk- en krijtstenen rotsen zijn een unieke verschijning in het lieflijke landschap. De witte, brokkelige kliffen en azuurblauwe zee doen tropisch aan. Door de vruchtbare bodem groeit hier een unieke verzameling planten, die je het mooist kunt zien als ze in de vroege zomer in volle bloei staan. Houten trappen brengen me door beukenbossen naar de stranden om de witte kliffen van beneden te bekijken. Het is een prachtige wandeling op het kiezelstrand, waar je wel 70 miljoen jaar oude fossielen kunt vinden. Deze kun je ook iets landinwaarts in het GeoCenter bekijken, waar je meer over deze bijzondere plek te weten kunt komen.
De trail vervolgt richting het derde eiland Bogø. Dit is het pittigste stuk van de tocht; geen beklimmingen, maar dwars door het mulle zand. Ik volg de kustlijn naar de volgende shelter bij Slotshaven die net iets voor het eiland ligt. Een zwerm vogels nestelt zich in de krijtrotsen als ik na negen uur neerplof bij de shelter. Ik maak een vuurtje om de gevriesdroogde maaltijd op te warmen, voordat de zon verdwijnt in de zee.
Bogø, ten westen van Møn, is eiland nummer drie van de Camøno Trail. Het eiland, dat lange tijd bezit was van het Deense koningshuis, wordt verbonden met een autobrug zonder wandelpad en het is verstandig om de bus te nemen die je over de brug naar de haven van Bogø brengt. Er liggen hier veel zeilboten en je kunt er de veerpont naar het grotere eiland Grønsund nemen. Het is een van de oudste houten veerboten van Denemarken, en vooral populair onder fietsers die ook van eiland naar eiland hoppen. In dit piepkleine haventje is een culinaire verrassing te vinden. Christian, van oorsprong Italiaans, bakt hier misschien wel de beste broden en pizza’s van heel Denemarken. Het Deense kanelsnegl (kaneelbroodje) smaakt voortreffelijk en ik kom in de avond terug voor pizza. Met uitzicht op de haven vertrekt de laatste veerpont en ik stil mijn hiker hunger door te slapen in de naastgelegen shelter.
De laatste twee etappes brengen me terug naar Stege, het begin- en eindpunt van de trail over de drie eilanden. Het pad scheert langs de kustlijn, waar ik overnacht op de camping Mønbroen. Vanaf de camping kijk ik uit op de Koningin Alexandrinebrug, die het eiland verbindt met Seeland, het grootste eiland in Denemarken waar ook Kopenhagen ligt. Op de laatste dag wandel je weer landinwaarts naar Stege, waar na 175 km deze tocht erop zit. Denemarken heeft verrast. Van de ruige kliffen tot de parelwitte kerken en bijna tropische stranden met fijne shelters. Ik kom zeker terug.
De Camøno Trail is een prachtige wandeling voor iedereen die van rust houdt en uitstekend voor beginnende langeafstandswandelaars. De wandelpaden zijn goed gemarkeerd en niet technisch. Het mulle zand op twee etappes vraagt wel wat van je conditie dus train je wandelbenen alvast door in Nederland veel te lopen.
Happy Trails!
Wil je de Camøno Trail lopen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij de organisatie van je trip? Bekijk dan eens onderstaande reis, uitgevoerd door SNP Natuurreizen. Je overnacht in heerlijke pensions en B&B's en je bagage wordt vervoerd.
Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.
Elmar Teegelbeckers is reisjournalist en oprichter van het platform hiking-trails.com. Hij schreef ook het boek Hiking Trails, over de mooiste langeafstandswandelingen van Europa. Eerder schreef hij op Op Pad dit artikel over Thru-hiking: alles wat je wilt weten over dit soort wandelroutes.