De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat het weer tijd is voor cadeautjes! Heb jij nog inspiratie nodig voor jezelf, of voor iemand anders? Op Pad heeft met je meegedacht. Wat is er nou leuker dan een goed boek? Wij hebben een boekenlijst voor je samengesteld met de leukste wandel- en fietsboeken. Deze boeken staan vol met inspiratie en tips voor de ideale wandel- of fietstocht.
Voor de wandelboeken hebben we een mooie selectie gemaakt van zowel boeken waar lange trektochten in beschreven staan, als ook korte gidsjes met korte dagtochten in eigen land. Zo is er voor ieder wat wils en altijd wel een boek dat bij jou wandelvoorkeur past.
Het ‘Book of the Alps’ geeft op een leuke manier een beter beeld van de Alpen. In 290 pagina’s word je door prachtige illustraties uitgenodigd om verder te bladeren. Je krijgt een indruk van de Alpen vanuit alle opzichten, denk bijvoorbeeld aan geografie, keuken, mythen en legendes, dieren en natuurbehoud.
Het boek is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de Alpen, of je nu graag de hoogste toppen beklimt, of liever vanuit het dal de imposante bergen bekijkt.
Heb je wandelinspiratie nodig en is je bestemming nog onbekend? Dit boek bevat de 125 meest spectaculaire wandelingen van de wereld. Volg kustpaden in Europa, bedwing de bergtoppen van Afrika of trek door de canyons van Noord-Amerika.
Het boek is gevuld met prachtige foto’s en uitgebreide route-informatie. Met de handige kaarten, afstandsaanwijzingen en hoogteprofielen, stel je gemakkelijk je wandeling samen. Ook vind je veel praktische informatie over bijvoorbeeld rust- en overnachtingslocaties.
Het boek is voor iedere wandelaar geschikt, of je nu net begint, of wanneer je al aardig wat ervaring hebt, voor iedereen staan er geschikte routes in.
Wil je Nederland verder gaan ontdekken en gaat je voorkeur uit naar dagwandelingen? Dan kun je veel inspiratie opdoen in de wandelgids ‘12 toppen in een laag land’.
Ruud Baarda en Karina Verbaan hebben van iedere provincie de hoogste top verkend en deze wandelingen gebundeld in een wandelgids. Het gaat in deze gids alleen om natuurlijk gevormde toppen. Dus toppen die door de mens gevormd zijn, doen niet mee.
Daarbij geven ze naast de route-informatie ook nog andere informatie over de toppen. Zo doken ze bijvoorbeeld ook in de geschiedenis van de top en de herkomst van de namen. Ook worden er legendes en anekdotes verteld.
Je vindt ook informatie over andere hoge toppen in de provincies en tips voor overige wandelingen.
Nederland heeft het ontdekt: wandelen in eigen land is leuk! In deze gids worden je 52 routes kant en klaar aangereikt: gedetailleerde routebeschrijvingen, praktische informatie, leuke weetjes, sfeervolle foto’s plus een QR-code naar de digitale versie van elke route. De wandelroutes variëren van 10 tot 30 km en liggen verspreid door Nederland, van het puntje van Zuid-Limburg tot aan de Waddenzee en van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens.
Het uitstippelen en voorlopen van de routes is het werk van Nanda Raaphorst, freelance reisjournalist die met regelmaat publiceert over haar wandel- en fietstochten, ondermeer op deze website. Ze is een grote fan van de Nederlandse buitenlucht en hoopt met deze gids ook anderen te inspireren tot wandelen in de bossen, malse graslanden, duinvalleien en uitwaaipolders van eigen bodem.
De 52 wandelroutes zijn deels uitgezet via wandelnetwerken, maar waar dat kan voeren ze over alternatieve avontuurlijke paadjes en altijd zoveel mogelijk onverhard. Dat leverde een gids op met originele routes door landschappen om van te likkebaarden, soms zelfs met een buitenlands tintje. Ooit door de Kalahari bij Wassenaar gewandeld, of de Wuthering Heights bij Heerde?
Tim Voors reist voor zijn derde boek een keer niet naar de andere kant van de wereld, maar hij bezoekt nog een stuk echte wildernis in Europa. Op nog geen vier uur vliegen vanaf Schiphol, begint hij met wandelvriendin Sunny aan de Kungsledentrail, een route van 400 kilometer door Lapland. Tijdens de trektocht treffen ze rendieren, zien ze het noorderlicht en ontmoeten ze mede-hikers.
Tim neemt je mee op deze magische reis door Noord-Zweden en zal je inspireren om zelf ook een lange afstandstocht te gaan lopen.
Van inspiratieboeken tot handboeken. We hebben een zeer diverse lijst samen-gesteld waarin alles omtrent je fietsvakantie aan bod komt. Waar wil je heen en welke tocht wil je gaan maken? Waar moet ik aan denken en wat moet ik allemaal meenemen? Voor al deze praktische vragen, komen deze boeken zeker van pas.
Marcia van der Meer heeft jaren ervaring met langeafstandfietsen. In dit handboek geeft ze alle tips die je nodig hebt voor een fietsvakantie. Of je nu van plan bent om naar Santiago de Compostella te gaan fietsen of langs de oude Zijderoute naar Australië, Marcia helpt je op weg.
Ze geeft je tips voor de aanschaf van een fiets, maar ook wat je allemaal mee moet nemen op reis. Voor een reis van twee weken neem je hetzelfde mee als voor een reis van twee jaar. Je kunt immers niet meer meenemen dan wat er in je fietstassen past. Maar aan welke uitrusting moet je dan denken? En wat is overbodig?
Naast haar eigen advies en ervaringen, deelt ze ook de ervaringen van andere experts.
Als je dit boek goed benut, dan bespaar je jezelf een hoop gedoe en ergernis en misschien kun je zelfs zonder zorgen op fietsreis gaan.
Albert Sutherland Royaards (1855-1900) werd geboren op Ambon. Hij overleefde ternauwernood een hersenvliesontsteking, maar verloor daardoor wel zijn gehoor. Als kleine jongen maakte hij per boot de lange reis naar Nederland. Hij was een tiener toen er een voertuig werd uitgevonden dat zijn leven zou veranderen, de fiets.
Als volwassen man was Albert een succesvolle ondernemer in Nederland. Echter, op een dag besloot hij zijn tuinbouwhandel te verkopen. Hij stapte op zijn fiets en begon te fietsen. Royaards bezocht onder meer Rusland, het Afrikaanse continent en Jeruzalem op zijn tweewieler. Kranten en tijdschriften schreven regelmatig over de avonturen van ‘de doofstomme wielrijder’. Wie was deze man toch? Hij moet in die tijd een enorme bezienswaardigheid zijn geweest. Wim Daniëls beschrijft een prachtig portret van een man die op ontdekkingstocht ging.
Lonely Planet heeft een boek uitgebracht met de mooiste fietsroutes van Europa. Het is geen boek met kant-en-klare routes, maar een inspiratiebron wat je allemaal nog zou kunnen doen de komende jaren. 50 indrukwekkende fietstochten, van Bretagne tot de Balkan en 150 suggesties geven je zeker zin om er meteen op uit te trekken.
Bij elke fietstocht vind je een blokje met praktische informatie - waar overnacht je, hoe kom je ter plaatse, wat is de beste reistijd? Ook word je per fietstocht verwezen naar een vergelijkbare fietstocht, zo kun je optimaal je keuze maken.
Dit Engelstalige boek geeft je 336 pagina’s aan inspiratie. De auteurs zijn fotografen en ze hebben gezorgd voor spectaculair beeldmateriaal in het boek.
50 Ways to Cycle the World beschrijft 50 unieke fietstochten die zijn verwezenlijkt door 75 fietsers uit 23 landen. Op bijna iedere pagina staan indrukwekkende, krachtige en leuke verhalen, vergezeld met prachtige en inspirerende foto’s.
Dit boek is ideaal voor iemand die graag op fietsreis wil, maar nog graag wat extra inspiratie wil.
Laura Maat en Irene Maaskant begonnen een aantal jaren geleden met fietsen en trapten steeds verder. Vanuit hun woonplaats Rotterdam fietsten ze inmiddels al naar Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Kroatië. De 6.000 km lange tocht, hebben ze opgedeeld in aparte routes. Daarbij voegden ze ook nog routes toe in Nederland, Duitsland en België. Zo maakten ze in totaal 15 routes.
Na het lezen van dit boek wil je eigenlijk nog maar een ding: je banden oppompen, je ketting smeren en gewoon gaan. Want zo makkelijk is het!