Als je er graag op uit trekt en je je van weer en wind niets aantrekt, heb je waarschijnlijk een hardshell, ofwel een regenjas. Op Pad test 8 regenjacks uit 2020, lees hier de test van het Rab Ladakh GTX Jacket.
Pluspunten
Minpunten
Eindoordeel: zeer goed
Wassen op 40°C op een normaal programma met gewoon wasmiddel. Mag in de droger op een lage temperatuur. Strijken of in de droger om de waterafstotende laag te reactiveren.
2 zakken met waterdichte rits op de borst/buik, 1 waterdichte rits op linkerborst, 1 stretch binnenzak aan de rechterzijde, manchetten met klittenband sluiting, pitzips met twee wegrits, capuchon met klep, twee weg rits voorsluiting.
Het Rab Ladakh GTX Jacket heeft een normale pasvorm. Onder koude omstandigheden is er onder het jack nog voldoende ruimte voor een isolerende tussenlaag. Het jack heeft een langer voor- en achterpand dan gemiddeld waardoor hij lekker over de heupen valt. Het achterpand is langer dan het voorpand; zo lang zelfs dat je billen redelijk beschermd worden als je in nat gras gaat zitten. Ook de armen zijn lekker lang waardoor zelfs het ver uitreiken naar een houvast op een rotswand geen blote onderarmen oplevert. De snit van de jas is sterk voorgevormd.
Halverwege de borst en de buik heeft het Rab Ladakh GTX Jacket twee riante waterdichte steekzakken. Er is plaatst voor een topografische kaart en zelfs een 10x42 verrekijker past. Maar je handen er lekker instoppen kan natuurlijk ook. De zakken zijn prima bereikbaar met een rugzak op. Op de borst – evenwijdig aan de voorrits – vind je de derde buitenzak die groot genoeg is voor een paar thermo-handschoenen en een fikse smartphone. Deze laatste past ook uitstekend in de grote binnenzak. Deze is gemaakt van elastische materiaal waardoor er veel in past. Alle zakken hebben ritsen met prima treklipjes en zijn dus ook bruikbaar met koude handen en handschoenen.
Het Rab Ladakh GTX Jacket draagt erg gemakkelijk. Dit heeft alles te maken met de sterk voorgevormde pasvorm, de lange mouwen en de relatief lange romp. Het geeft veel bewegingsvrijheid en je hebt nooit het gevoel dat er ergens een stukje lichaam onbeschermd is.
Bescherming bieden ook de materialen waarvan het Rab Ladakh GTX Jacket is gemaakt. Het overgrote deel is van 40D Gore C-Knit waarbij de 40D de dikte van de stof aan geeft. De bovenzijde van het jack – schouders, rug en borst – en de grote delen van de armen zijn van 70D Gore-Tex Pro. De combinatie is uitgekiend: het zwaardere materiaal op de meest slijt gevoelige plekken en het comfortabele zachte C-Knit op plekken die comfortabel moeten zijn. En met comfortabel bedoelen we niet het huid gevoel, maar meer de souplesse van de stof. De Gore-Tex Pro delen zijn wat stugger en maken daarnaast nogal wat krakend geluid. In deze combinatie valt dat dus mee.
In detail is het Rab Ladakh GTX Jacket mooi uitgevoerd. De twee weg voorrits is handig omdat je zo de onderzijde open kan ritsen als het jack bijvoorbeeld een klimgordel in de weg zit. Of als je naar het toilet moet natuurlijk. Ook heeft het jack een uitstekend koord rond de heupen en – dit zien we zelden – een koord om het jack ter hoogte van de taille/onderrug aan te trekken. De manchetten zijn asymmetrisch waardoor de buitenzijde van de pols goed beschermd wordt zonder dat er aan de duimzijde te veel stof zit. Ze worden afgesloten met klittenband dat de stof niet beschadigt.
De kraag van de Ladakh GTX is erg hoog en ook als je de capuchon niet op hebt, kan je lekker wegduiken in de kraag. Goed is de zippergarage bij de kin en de lekker zachte voering aan de binnenzijde van de kraag. De kraag loopt moeiteloos over in de bijzonder fraai uitgevoerde capuchon. De goede klep houdt het gezicht vrij van regen. Deze heeft een koord om hem strak rond het hoofd te trekken, twee koordjes om de klep en kraag naar elkaar toe te trekken en deze laatste werkt samen met een derde koord die de kraag strakker spant. Alles te samen levert de perfecte capuchon op bij slecht weer zonder dat je inboet aan bewegingsvrijheid. In de nek vind je ook een flap waarmee je de capuchon opgerold netjes kan weg bergen. Een klimhelm past over en onder de capuchon.
Rab timmert aan de weg om het merk te verduurzamen en er worden zeker stappen gemaakt. Toch is daar op de web-pagina van Ladakh niets van te zien. Ook links naar pagina’s die daar op de Rab site over gaan ontbreken. Rab noemt bij de jas de DWR-coating niet terwijl dit wel belangrijk is. Zoeken we verder op de website dan leren we dat Rab deels PFC-vrije DWR-coatings gebruikt en deels niet. De niet PFC-vrije coatings is wel de minder schadelijk C6 variant. Lid van de EOCA. Rab werkt met het Business Social Compliance Initiative (BSCI); een gedragscode voor arbeidsomstandigheden.
We noemen de DWR-laag hierboven al en Rab mag die dan niet vermelden op website, de coating is na drie wasbeurten nog volledig in takt. Het jack is 100% waterdicht gebleken en ook de zakken bleken waterdicht. Ook over de ademende werking hebben we niets te klagen. Bij warmer nat weer doen de twee gigantische pitzips uitstekende zaken. Ze zijn zo lang dat je ook makkelijk de zakken van je fleece onder de Rab kan bereiken. De capuchon doet zijn werk voorbeeldig tijdens heftige regenbuien.
Het Rab Ladakh GTX Jacket is een jas om in te wonen met slecht weer. De capuchon is een goed beschermend dak boven je hoofd met super verstelmogelijkheden. De wat langere romplengte en de lange mouwen doen hier ook een duit in het zakje. Zeker alpinisten zullen dit waarderen. Het jack heeft genoeg zakken die bovendien erg bruikbaar zijn. Net als de jas bleken de buiten zakken waterdicht. De combinatie van 40D Gore C-Knit en het stevigere 70D Gore-Tex Pro op de slijtgevoelige plekken, is een goede keuze. Het kraak geluid van Gore-Tex Pro blijft binnen de perken. Het jack is de zwaarste in de test. Rab moet nog harder aan de weg naar duurzaam produceren timmeren en open moet zijn over welke DWR-laag er op het jack zit. De prijs is super.
Meer informatie op de website van Rab.