Als je er graag op uit trekt en je je van weer en wind niets aantrekt, heb je waarschijnlijk een hardshell, ofwel een regenjas. Op Pad test 8 regenjacks uit 2020, lees hier de test van het Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket.
Pluspunten
Minpunten
Eindoordeel: Goed tot zeer Goed
Wassen op 30°C op een normaal programma met gewoon wasmiddel. Mag in de droger op lage temperatuur. Na wassen opnieuw impregneren.
2 grote zakken met rits op de borst/buik, 1 kleine zak met rits op linker boven arm, 1 elastische binnenzak met rits, manchetten met klittenband, capuchon met klep, ventilatie-ritsen zijkant, tweeweg voor rits.
Het Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket heeft een ruime pasvorm waardoor je er prima nog een dikke winter trui of een fleece onder kan dragen. Zelfs met een puff is het nog goed te doen. Toch is de jas met slechts een dunne trui eronder niet flodderig ruim. Het achterpand is langer dan het voorpand. Hierdoor heb je aan de voorzijde geen materiaal te veel en wordt de onderrug goed beschermd. Hij is niet zo lang dat je ook op het achterpand kan zitten om droge billen te houden in nat gras. De armen zijn lekker lang.
Op de borst zitten twee grote zakken die worden afgesloten met waterdichte ritsen. De ritsen hebben goede treklipjes en touwtjes. Ze zijn met koude handen en handschoenen prima bruikbaar. De borstzakken zijn zo groot dat er een 8 x 42 verrekijker of een topografische kaart in past. De zakken hebben aan de binnenzijde een doorvoer voor oortjes. Ook zit in elke zak nog een klein zakje. Jammer is wel dat de borstband van de rugzak precies midden over de zakken loopt waardoor ze nogal onpraktisch worden. De binnenzak is ook riant en een smartphone plus variant past met gemak. Omdat hij gemaakt is van stretch gaas kan je hem lekker volstouwen. De zakken zitten op de goede plek in combinatie met een rugzak. Het zakje op de linker bovenarm is handig voor een betaalpas.
Het Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket is gemaakt van Eco-Shell. Het materiaal valt soepel waardoor het prettig draagt; het volgt mooi de bewegingen die je maakt tijdens het wandelen. Ook zit het door zijn souplesse lekker onder een rugzak. De stof heeft bovendien behoorlijk wat stretch en dat draagt ook bij aan het comfort. De stof voelt prettig aan op de blote huid.
De voorrits is een twee weg variant waardoor je de rits ook van onder kan openen. Dit is handig als je wat ruimte nodig hebt voor een klimgordel of gewoon voor de toiletgang. Ook hier goede treklipjes met koord. De rits heeft aan de achterzijde een goede tochtflap die bij de keel wat breder wordt. Hierdoor kan je de rits hier iets openzetten zonder dat er meteen tocht ontstaat. Aan de bovenzijde heeft de rits een garage en is de binnenzijde die tegen de kin aan komt, met zacht materiaal afgewerkt.
Onder de jas zit een prima trekkoord om hem goed om de heupen aan te trekken waardoor een prima afsluiting ontstaat. Dit geldt ook voor het klittenband bij de manchetten. De haakjes van het klittenband zijn van de stofvriendelijke variant; de stof beschadigt nauwelijks als je de manchetten wat minder zorgvuldig sluit.
De capuchon van het Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket is bijzonder riant en goed van vorm. De capuchon kan met een koord strak om het hoofd worden getrokken en door twee koorden aan de zijkanten trek je klep en kraag naar elkaar toe. Zo ontstaat een mooi klein kijkspleetje voor als het weer echt vies is. De capuchon biedt veel bewegingsvrijheid. De klep is verstevigd en houdt zelfs een bril redelijk lang drupvrij. Een helm kan prima onder of over de capuchon gedragen worden.
Fjällräven is al een lange tijd bezig met het duurzaam produceren. De Eco-Shell gaat hier net een stapje verder. Eco-Shell wordt gemaakt van deels gerecycled polyester. Dat ook het membraan van polyester is, betekent dat de jas aan het einde van zijn leven gerecycled kan worden. De DWR-coating is vrij van Perfluorcarbon-verbindingen (PFC’s). Belangrijk is dat je na het wassen het jack opnieuw impregneert met een waterafstotend middel. Fjällräven heeft een eigen gedragscode omtrent milieu, productie en arbeidsomstandigheden. Deze code wordt door velen vergaand en vooruitlopend op de industrie gezien. Het Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket wordt in China geproduceerd maar de productie en het transport zijn klimaat neutraal.
In de praktijk heeft het jack zich als waterdicht bewezen en ook over het ademend vermogen hebben we geen klachten. Pluspunt is de plaatsing van twee ventilatie-ritsen aan de zijkanten van het jack. Ze werken prima en zijn prettig in het gebruik omdat de rits naar twee kanten te openen is. Daarnaast kan je via deze ritsen ook nog bij de zakken van een fleece of puff die je eventueel onder de jas draagt. Over de waterafstotende DWR-coating kunnen we kort zijn: deze presteert iets minder dan gemiddeld. Dit heeft alles te maken met de keuze van Fjällräven voor een PFC-vrije DWR.
Het Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket is een heerlijk zacht en soepel jack. De pasvorm is ruim zodat er ook een lekkere dikke fleece onder kan. De mouwen zijn langer dan gemiddeld. De zakken zijn riant, maar de plek achter de borstband nogal onhandig. De capuchon is een uitblinker in comfort en bescherming en een helm past eronder of er overheen. Fjällräven besteedt veel aandacht aan duurzaam produceren en met het Keb Eco-Shell Jacket is dat niet anders. Dat de PFC-vrije DWR-coating wat sneller slijt, vraagt alleen om regelmatig onderhoud en is wat ons betreft geen (min)punt.
Meer informatie op de website van Fjällräven.