Als je er graag op uit trekt en je je van weer en wind niets aantrekt, heb je waarschijnlijk een hardshell, ofwel een regenjas. Op Pad test 8 regenjacks uit 2020, lees hier de test van het Arc’teryx Gamma Beta AR Jacket.
Pluspunten
Minpunten
Eindoordeel
Goed.
Wassen op 40°C op een normaal programma met gewoon wasmiddel. Mag in de droger op een middelhoge temperatuur.
2 zakken met watervaste rits op de borst/buik, 1 binnenzak aan de linkerzijde, manchetten met klittenband sluiting, pitzips met twee wegrits, capuchon met klep, een weg rits voorsluiting.
Het Arc’teryx Beta AR Jacket heeft een gemiddelde pasvorm. Onder de jas is nog voldoende ruimte voor een tussenlaag of fleece of eventueel beide als het echt koud is. De armen van het Arc’teryx Beta AR Jacket zijn lang zodat je bij uitgestrekte armen geen blootliggende polsen krijgt. Het voorpand van het jack is korter dan het achterpand. Dit is prettig omdat je zo bij voorover buigen niet te veel materiaal plooien krijgt en je rug ook nog eens beschermd wordt. Het jack heeft een voorgevormde pasvorm.
De zakken zijn halverwege de borst en de buik geplaatst. Hierdoor zijn ze goed te gebruiken met een rugzak op: schouderbanden en de heupband zitten niet in de weg. De zakken hebben watervaste ritsen (niet gegarandeerd door Arc’teryx ) met een goed treklipje: prima met koude handen en handschoenen. De zakken hebben een plooi die van buitenaf niet zichtbaar is, maar wel aan de binnenzijde. Hierdoor krijgt de zak meer volume. Ze zijn groot genoeg om een topografische kaart en een paar thermo-handschoenen veilig op te bergen. De ritsen opendoen gaat met een hand, voor het dichtdoen heb je er twee nodig; behalve als je de heupband strak om de jas hebt zitten. In de binnenzak past een grote smartphone.
Het Arc’teryx Beta AR Jacket behoort tot de lichtere hardshells en dat merk je: het draagt wat dat betreft nauwelijks merkbaar. Merkbaar daarentegen is wel het materiaal waar hij van is gemaakt. Het overgrote deel is van N40r-X Gore-Tex Pro, maar op de schouders – daar waar de rugzak de jas zwaarbelast – en de onderarmen is zwaarder N80r-X Gore-Tex Pro gebruikt. Prima combinatie! Waar je je wel bewust van moet zijn is dat het materiaal nogal wat geluid maakt tijdens het bewegen. De binnenzijde van de N40/80r-X Gore-Tex Pro combinatie draagt zacht en is comfortabel op een blote huid.
De jas aantrekken is makkelijk dankzij de grove en soepel lopende voorrits met grote treklip. Wel missen we een zippergarage voor de voorrits. Dat Arc’teryx bij het Beta AR Jacket kiest voor een één weg rits en niet voor een tweeweg rits, is bij deze jas geen punt. Het voorpand is kort genoeg om bij een toiletgang niet in de weg te zitten. Ook het gebruik van een klimgordel levert geen problemen op. Aan de onderzijde van de jas zit een trekkoord waarmee je hem goed om de heupen kan aan trekken. De manchetten zijn mooi vorm gegeven: de duimkant is iets korter dan de pinkzijde waardoor de manchet minder in de duim drukt en de buitenzijde van je hand beter beschermd wordt. De haakjes van het klittenband beschadigen de stof niet.
Bijzonder aan het Arc’teryx Beta AR Jacket is dat de jas niet doorloopt in de capuchon. Deze laatste is eigenlijk vast gemaakt aan een aparte kraag. Dit heeft als voordeel dat je rond de nek, als je de capuchon niet gebruikt, geen overdaad aan materiaal krijgt. De kraag zelf is hoog en sluit behoorlijk af. Het nadeel van deze constructie blijkt echter als je de capuchon op zet; hij draait minder makkelijk mee bij het draaien van het hoofd dan we gewend zijn. Met een muts op onder de capuchon draait hij wel goed mee. Ook vinden we dat er meer zacht materiaal aan de binnenzijde bij de kin mag zitten.
De capuchon blinkt uit in verstelmogelijkheden. Links en rechts vind je trekkoorden om klep en kraag naar elkaar toe te trekken, op de achterzijde zit een koord om hem strak rond het hoofd te trekken en tot slot is er nog een koord waarmee je de klep lager of hoger kan afstellen. De klep is bovendien verstevigd en doet het uitstekend. De capuchon biedt alle ruimte aan een klimhelm maar de helm over de capuchon gaat ook.
Meestal verstaan we hieronder duurzaam produceren met duurzame materialen. Arc’teryx kijkt daar anders tegen aan. Op de website is Arc’teryx erg open over hun manier van produceren en vind je een directe link naar de fabriek in Myanmar. Leuk om te lezen! Wat betreft hun materialen kiezen ze voor de weg van het maken van spullen die doen wat ze moeten doen en niet stuk gaan. Er worden geen gerecyclede materialen gebruikt. De DWR-coating is niet PFC vrij, maar wel vrij van de aanzienlijk schadelijkere C8 PFC-verbinding. Geen lid van de Fair Wear Foundation en niet Bluesign gecertificeerd. Wel lid van de EOCA.
Het jack is 100% waterdicht en zelfs in de niet waterdicht gegarandeerde buitenzakken hebben wij geen drup gehad. De capuchon is uitstekend bij stortregen. De ademende werking blijkt in praktijk prima. Mocht je toch meer moeten ventileren dan kan dat dankzij twee lange ritsen onder de oksels. Deze pitzips hebben tweeweg ritsen met goede trekkoordjes. Via deze rits kan je ook bij zakken in een fleece die je bij kouder weer onder het jack draagt. De DWR-coating is buitengewoon stevig: na drie wasbeurten nog als nieuw.
Het Arc’teryx Beta AR Jacket is een lichtgewicht regenjack met een gemiddelde pasvorm. De mouwen zijn lekker lang, het achterpand langer dan het voorpand waardoor de onderrug goed beschermd wordt. De kraag/capuchon-constructie doet het in de praktijk goed, al beweegt de capuchon iets minder makkelijk met het hoofd mee dan we gewend zijn. De capuchon is uitstekend te verstellen, biedt veel bescherming en is te gebruiken met een klimhelm. Het jack is waterdicht, ademend en de niet PFC-vrije waterafstotende DWR-laag behoort tot de top. De stof maakt nogal veel geluid en we vinden dat de binnenzijde van de kraag wat meer zacht materiaal mag hebben.
Meer informatie op de website van Arc’teryx.