Op Pad test lichte outdoor GPS-apparaten. Je leest hier de testresultaten van de Garmin eTrex Touch 25.
Voordelen:
Nadelen:
Conclusie Garmin eTrex Touch 25 GPS
De Garmin eTrex Touch 25 is een moderne variant van de vertrouwde eTrex waarbij het touchscreen veel mensen zal aanspreken. Ook voor kinderen is dit een makkelijk te doorgronden apparaat. Hij start snel op, menustructuren zijn duidelijk en hij is nauwkeurig. De Garmin eTrex Touch 25 doet bijna alles goed al heeft het touchscreen bij koude dagen met handschoenen zijn beperkingen. Let ook op het batterij-verbruik: voor langere tochten moet je voldoende reserves meenemen. De TopoActive kaart biedt voor gewoon gebruik voldoende mogelijkheden, maar op den duur wil je waarschijnlijk toch meer. En als je niet op zoek bent naar de extra mogelijkheden van zijn grote broer is de 25 zijn geld meer dan waard.
Prijs: € 249 (2016)
Gewicht: 159 gr
Afmeting: 10,2 x 5,8 x 3,3 cm
Batterij: 2 x AA
Scherm: Capacitief en transflectief TFT, 65K kleuren, 160 x 240 pixels, 3,6 x 5,5 cm.
Topografie: Basiskaart & TopoActive West-Europa
Intern geheugen: 8 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja
Aan boord: 3-assig kompas
Waterdicht: Ja, IPX7
Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik: ●●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●●
Bediening: ●●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●
(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)
De Garmin eTrex Touch 25 is een echte eTrex maar dan geheel naar de huidige stand der techniek: een touchscreen heeft het klassieke Garmin joystickje vervangen. Het verschil met zijn iets duurdere broer de Garmin eTrex Touch 35 is, is dat deze laatste een barometrische hoogtemeter en een 3-assig elektronisch kompas met kantelcompensatie heeft.
De Garmin eTrex Touch 25 voelt aan zoals een eTrex eigenlijk al 15 jaar aanvoelt: klein, licht en hij ligt lekker in de hand. Zijn zacht rubberen behuizing met ribbels voorkomt dat hij per ongeluk uit je hand glipt. Nieuw is wel dat de Garmin eTrex Touch 25 nog maar een knop heeft in plaats van de gebruikelijk vijf. Aan de rechterzijde tref je nu alleen nog maar de aan/uit knop. De knop heeft nog een tweede functie: het snel oproepen van het hoofdmenu.
Een druk op de knop en de Garmin eTrex Touch 25 floept aan. Hij vindt de satellieten snel en blijkt tijdens het wandelen akelig nauwkeurig. Het scherm is capacitief wat betekent dat je met meerdere vingers het scherm kan bedienen; bijvoorbeeld bij het in- en uitzoomen. Werkt prima. Natuurlijk kan het ook met een plus en minnetje in het scherm! Dat scherm heeft een diagonaal van 2,6-inch en dat is groot genoeg. De hoeveelheid pixels van 160 x 240 is op papier niet echt indrukwekkend, maar blijkt in de praktijk afdoende. Twee opmerkingen bij het aanraakscherm. De eerste is dat deze met gewone handschoenen aan niet te gebruiken is. In de winter is de aanschaf van speciale touchscreen handschoenen dus een must. De tweede opmerking : ook een nat scherm blijft gewoon werken! Dat is wel eens anders weten we uit ervaring.
Een touchscreen heeft wel een nadeel: batterijconsumptie. In dat kader is het prettig dat de Garmin eTrex Touch 25 werkt op 2 vervangbare AA batterijen en de levensduur - als je een beetje zuinig doet – is zo’n 14 en een half uur. Pluspunt is dat het scherm snel in de spaarstand schiet en even het touchscreen aanraken is genoeg om alles weer goed te zien. De Garmin is waterdicht volgens de IPX7 (30 min/ 1 meter) en we hebben het getest: onderwater doet het touchscreen het niet. Met zijn bescheiden maat van 10,2 x 5,8 x 3,3 cm Garmin eTrex Touch 25 zit de gps vastgeklikt aan een schouderband nooit in de weg.
De Garmin eTrex Touch 25 heeft standaard twee kaarten aan boord: de Garmin Basiskaart – waar je eigenlijk als wandelaar niets mee kan – en TopoActive West-Europa. Deze laatste is een Open Street Map (OSM) kaart waar Garmin zijn eigen sausje over heeft gegooid. Belangrijk om te weten is dat OSM gemaakt wordt door enthousiaste vrijwilligers en de kaart-informatie dus ook afhankelijk is van die vrijwilligers. Niet alle gebieden zijn daardoor op een zelfde gedetailleerde manier in kaart gebracht. Voor wandelen en fietsen is TopoActive doorgaans prima en geeft genoeg details, maar bijvoorbeeld Garmins Topo Benelux Light biedt al meer wandelpaden. En ga je voor een echte tocht in de Alpen en wil je bijvoorbeeld ook hoogtelijnen zien, dan kom je toch uit bij de dure Topografische kaarten van Garmin. Wie gewend is aan de snelheid van een smartphone zal de snelheid van de Garmin eTrex Touch 25 tegenvallen. Vooral bij het in- en uitzoomen of scrollen – in de kaart wordt het laden van een nieuw stuk kaart vervelend. Een mooie oplossing voor gedetailleerde kaarten is ook Garmin BirdsEye.
BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin eTrex Touch 25 te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!