icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
test-lichte-wandelschoenen-2015
Uitrusting

Welke wandelschoenen kopen?

  • 06 juli 2015
  • Door: Gijs Loning

Wandelschoenen zijn er in vele soorten en maten maar hoe weet je nou welke type wandelschoen geschikt is voor jou? Dat heeft niet alleen met maat en pasvorm te maken, maar vooral ook met waar je de schoen voor gaat gebruiken.

Bekijk de video

ABCD-categorieën

In Duitsland hebben schoenenfabrikanten al lang geleden een systeem bedacht om schoenen in categorieën in te delen. Het ABCD-systeem. En die categorie indeling geldt min of meer nog steeds. Bij veel buitensportwinkels en op de websites van de grote Duitse merken kom je deze indeling tegen. Maar toch is het ook weer niet zo eenvoudig, want niet iedereen houdt zich er aan. Wat bij de één een A schoen is, is bij de ander een hiking en bij weer een ander een all-terrain schoen. Maar gaan we uit van de vier types, dan is een logische indeling prima te maken.

A-schoenen: lichte, vaak lage wandelschoenen

Ook wel Lifestyle, all-terrain of Travel schoen genoemd. Het zijn veelal lage wandelschoenen die vooral geschikt zijn voor niet al te ingewikkelde wandelingen. Denk aan het uitlaten van de hond of een lekkere lange boswandeling. Loopcomfort en loopgemak staan hier centraal. De schoenen zijn vaak soepel en licht van gewicht, zo’n 300 gram per stuk. Ze zijn geschikt voor wandelen met een dagrugzakje van zo’n 15 liter.

Image
A-schoenen: veelal lage wandelschoenen die vooral geschikt zijn voor niet al te ingewikkelde wandelingen.
A-schoenen: veelal lage wandelschoenen die vooral geschikt zijn voor niet al te ingewikkelde wandelingen.

B-schoenen: de alleskunner onder de wandelschoenen

Gaan we een trapje hoger en zwaarder, dan komen we bij de B-schoen oftewel Trekking of Hiking schoen. Het is zo’n beetje de alleskunner onder de wandelschoenen. Gemaakt voor stevige wandelingen; van de vierdaagse van Nijmegen tot bergwandelingen over paden. Veelal zijn het hoge schoenen waarbij de schacht de enkels goed ondersteunt. De constructie van deze schoenen is een stukje steviger dan die van de A-schoenen. Ook vind je solide bescherming bij de neus en de hak. Gewicht? Rond de 600 gram per stuk. B-schoenen zijn geschikt voor het wandelen met een behoorlijke 50 liter rugzak zodat je prima een lichte huttentocht kan maken.

Image
B-schoenen: gemaakt voor stevige (berg)wandelingen.
B-schoenen: gemaakt voor stevige (berg)wandelingen.

C-schoenen:  voor lange zware tochten

De C-schoen – ook te vinden onder de namen Rock en Backpacking – is geschikt voor lange zware tochten met een grote 70 liter rugzak. Een beetje C-schoen weegt ongeveer 800 gram per schoen. De schoenen bieden erg veel stabiliteit tijdens het lopen waardoor je ook prima van de paden af kan en ze zijn zelfs geschikt om stukken mee te klimmen. Het buitenwerk is meestal gemaakt van robuust leer. Ook hier zien we bescherming van hak en tenen. De schoenen zijn erg stijf – de zool is nauwelijks buigzaam - waardoor je oneffenheden zoals steentjes niet door de zool heen voelt. Een aantal van deze schoenen is ook geschikt om flexibele stijgijzers onder te bevestigen. Niet zozeer om mee te ijsklimmen, maar wel om ijzige of besneeuwde vlaktes veilig over te steken.

Image
C-schoenen: geschikt voor lange zware tochten met een grote rugzak.
C-schoenen: geschikt voor lange zware tochten met een grote rugzak.

D-schoenen: volledig stijgijzer vast

Met de D-schoen of Hoog-Alpine schoen hebben we het over echte zwaargewichten. Met 1000 tot 1600 gram per schoen zijn het de zwaarste onder de bergschoenen. De zool buigt niet en veelal is de schoen opgebouwd uit een binnen- en een buitenschoen. De binnenschoen zorgt voor isolatie en kan uit de buitenschoen worden gehaald. Zo kan hij dienst doen als huttenschoen en de schoen droogt dan sneller. Inzetgebied: hooggebergte, rotsen, sneeuw en ijs en koude temperaturen. En natuurlijk volledig stijgijzer vast.

Image
D-schoenen: de zwaarste onder de bergschoenen.
D-schoenen: de zwaarste onder de bergschoenen.

A/B & B/C-schoenen: een beetje van beide categorieën

Met de A,B,C,D indeling is het meeste we duidelijk. Toch zijn we er nog niet helemaal. Er is overlap tussen te categorieën. Zo zijn er A/B en B/C schoenen. Het zal voor zich zelf spreken dat deze schoenen een beetje van beide categorieën in zich hebben.

Image
A/B-schoenen: een beetje van A en een beetje van B.
A/B-schoenen: een beetje van A en een beetje van B.

Vreemde eenden

Met de categorieën hebben we het nu wel gehad, maar er zijn nog een paar bijzondere types die wat extra aandacht verdienen: Approach schoenen, klimschoenen, trailrunning en barefoot schoenen.

De Approach schoen

Het is een veelal een lage wandelschoen die van origine door klimmers wordt gebruikt om licht en comfortabel met de klimspullen naar de rotswand te lopen. Daar worden de schoenen verruild voor echte klimschoenen. Deze approach schoenen hebben de stevigheid van een C-schoen, maar het gewicht van A/B schoen: kortom stevig en lichtgewicht loopgenot. Let op: de term Approach wordt ook aan schoenen gehangen die het helemaal niet zijn!

Image
Approach schoenen: stevig en lichtgewicht loopgenot.
Approach schoenen: stevig en lichtgewicht loopgenot.

De klimschoen

Oneerbiedig gezegd een soort condoom van rubber om je voet. Ze bieden uitstekende grip om als een spiderman mee over een verticale rotswand te gaan. Er gewoon mee lopen? Onmogelijk!

Image
Klimschoenen: verticale rotswanden.
Klimschoenen: verticale rotswanden.

De trailrunschoen

Trailrunning is sterk in opkomst en waar je tot een paar jaar geleden nog door de bossen kon met een gewone hardloop schoen, kan dat nu echt niet meer. Er zijn trailrunningschoenen voor bos, zand, modder en natuurlijk rotspaden.

Image
Trailrunschoenen: 'outdoor' harslopen.
Trailrunschoenen: 'outdoor' harslopen.

De Barefoot schoen

Ontwikkeld om het gevoel van lopen op blote voeten te evenaren zonder de veiligheid van een schoen te verliezen. Het lopen van langere stukken vergt gewenning omdat je voetspieren gewend zijn aan het lopen op gewone schoenen.

Image
Barefoot schoenen: het gevoel van lopen op blote voeten.
Barefoot schoenen: het gevoel van lopen op blote voeten.