icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Onderhoud wandelschoenen
How-to

Hoe onderhoud je jouw wandelschoenen?

  • 14 oktober 2016
  • Door: Frank van Zwol
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Hoe onderhoud je je wandelschoenen zodat ze jarenlang soepel, waterdicht en ademend blijven? Wij laten in een paar stappen zien hoe je dat doet.

Bekijk de video

Maak je wandelschoenen altijd schoon na een wandeling. Na enkele dagtochten, na een meerdaagse tocht of wanneer de schoenen echt vuil zijn geworden hebben ze een uitgebreidere onderhoudsbeurt nodig zoals we hier beschrijven. Ook als je de schoenen niet gebruikt is het goed om ze enkele keren per jaar te controleren en indien nodig het leer te verzorgen.

 

#1. Veters en inlegzooltjes

Haal om te beginnen de veters uit je wandelschoenen. Bij het schoonmaken blijft vaak vuil onder de veters en rond de haakjes zitten en je kunt de tong onvoldoende naar buiten vouwen om hem goed te behandelen. Ook de inlegzooltjes gaan er natuurlijk uit zodat het zooltje en het binnenwerk beter kunnen drogen. Ook tijdens een meerdaagse tocht is het een goede gewoonte om 's avonds de binnenzooltjes uit je schoenen te halen om te drogen. Je houdt dan langer droge en dus comfortabele schoenen.

Image
1-Veters-eruit
Ook tijdens een meerdaagse tocht is het een goede gewoonte om ‘s avonds de binnenzooltjes uit je schoenen te halen om te drogen.

#2. Schoonmaken

Handwarm water en een borstel, meer heb je niet nodig om de buitenkant van je schoen te ontdoen van modder en vuil. Vooral in naden, knikpunten van het leer en rond de haakjes hoopt vuil zich op. Er bestaat een speciale gel met milde zeep, maar dat is meer luxe dan noodzaak. Ook de profielzool en de rubberstootrand borstel je schoon.

Image
2-Emmer-water
Handwarm water en een borstel, meer heb je niet nodig om de buitenkant van je schoen te ontdoen van modder en vuil.
Dit vermindert de karakteristieke voetenlucht van de schoen.

#3. De binnenkant

De textielvoering aan de binnenkant van je schoen kun je schoonmaken met lauw water met een beetje groene zeep. Dit vermindert de karakteristieke voetenlucht van de schoen en helpt om het ademende vermogen van het Gore-Tex membraan te herstellen dat na verloop van tijd verstopt kan raken met zoutkristallen uit je voetenzweet.

Image
3-Groene-zeep
...met een beetje groene zeep.

#4. Impregneren

Het leer is nu gereinigd en de poriën staan volledig open. Zolang het leer nog vochtig is kun je het inspuiten met een impregneermiddel of dat met een sponsje aanbrengen. Deze producten zijn veelal op waterbasis en dat trekt beter in het leer nu het nog vochtig is. Kunststof kun je gewoon mee nemen met impregneren.

Image
4-Impregneer-spray
Zolang het leer nog vochtig is kun je het inspuiten met een impregneermiddel of dat met een sponsje aanbrengen.

#5. Drogen

Droog je schoenen niet direct bij een hittebron zoals een kachel, het leer droogt dan te snel in en krijgt kleine scheurtjes. Ook sommige soorten lijm zijn niet tegen hitte bestand. Gewoon op een warme goed geventileerde plaats zetten en eventueel oude kranten er in stoppen. Volgens enkele bronnen zouden oplosmiddelen in de drukinkt slecht zijn voor het leer. Zelf hebben we hier nooit iets van gemerkt, maar als je er toch bang voor bent, omwikkel dan de oude krant met papier van een keukenrol.

Image
5-Prop-kranten
Gewoon op een warme goed geventileerde plaats zetten en eventueel oude kranten er in stoppen.

#6. Leer verzorgen

Smeer met een doekje, een borstel of met je vingers een leerverzorgingsproduct op wasbasis op het leer van het buitenwerk. Nubuckleer en suède worden door het gebruik van was wel glad en donkerder. Als je dat heel erg vindt kun je het weer iets opruwen met een staalborsteltje, maar dat heeft niet de voorkeur omdat hierdoor de buitenlaag juist weer minder waterafstotend wordt.

Gebruik geen olie of vet, dat maakt het leer te soepel waardoor je schoenen slap wordt en minder steun geven. Een overdaad aan vet kan zelfs de Gore-Tex voering verstoppen, waardoor je schoenen niet meer ademen.

Image
6-Nikwax-smeren
Smeer met een doekje, een borstel of met je vingers een leerverzorgingsproduct op wasbasis op het leer van het buitenwerk.

#7. De stootrand

Ook de stootrand kun je insmeren met een beetje was, anders droogt die in en gaat scheuren. Overtollige was met een doekje verwijderen.

Image
7 Strootrand-poetsen
Ook de stootrand kun je insmeren met een beetje was.

#8. Bewaren

Bewaar je schoenen op een donkere, droge en goed geventileerde plaats. Schade door verkeerd onderhoud en opslaan valt onder geen enkele garantie! Vergeet niet de binnenzooltjes weer terug te doen. Niets is zo vervelend als op je vakantiebestemming aankomen en ontdekken dat de binnenzooltjes van je bergschoenen nog thuis in de kast liggen.

Plaats eventueel een houten schoenspanner in de schoen om hem netjes in zijn vorm te houden. Echt nodig is een schoenspanner niet, omdat de meeste bergschoenen zichzelf goed in vorm houden, maar soms kan bijvoorbeeld een neus wat ingezakt raken, waardoor – als je de schoen langere tijd niet gebruikt – hij meer knelt bij je tenen.

Image
8-Schoenspanner
Plaats eventueel een houten schoenspanner in de schoen om hem netjes in zijn vorm te houden.

#9. De vakman

Met goed onderhoud heb je jarenlang plezier van je wandelschoenen. De vakman kan ze vaak nog een tweede leven geven door stiksels te herstellen en ze te verzolen. Verzolen kost circa € 100,00 en als het bovenwerk van de schoenen nog in goede staat is, is dit een goede en betaalbare mogelijkheid om nog langer van je schoenen te genieten.

Image
9-Los-stiksel
De vakman kan ze vaak nog een tweede leven geven door stiksels te herstellen en ze te verzolen.