icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
China, fietsen over het Tibetaanse Plateau
Blog

Fietsen over het Tibetaans Plateau

Het wordt ook wel ‘Het dak van de wereld’ genoemd.  Het Tibetaans plateau strekt over Tibet, India, Pakistan en de provincies Qinghai, Sichuan en Yunnan in China. Met een gemiddelde hoogte van 4.000 meter zijn er meerdere uitdagingen om op de fiets te trotseren. Beklimmingen, hoogteziekte, politiecheckpoints, sneeuw en kamperen met  -12 graden waren voor Sylvia Kuus en Arjan Dekker niet vreemd. Zij fietsten 2.000 overweldigende kilometers in China, met name over het Tibetaanse plateau.

Image
Fietsen China

Yunnan provincie

Het avontuur begint in Dali; een oud, toeristisch stadje. De historische stadsmuur, de roze bloesems, de markt en de theecultuur voelt als een warm welkom in China. Een aangenaam beginpunt om te acclimatiseren en om ons voor te bereiden op de fietstocht. Vanaf Den Chuan verlaat je het toeristische gedeelte en kom je aan in de countryside. Je fietst langs prachtige, gele bloemenvelden, door kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

Image
Fietsen China

Tiger Leaping Gorge

Mis zeker de Tiger Leaping Gorge niet! Deze 15 kilometer lange kloof, die zijn naam te danken heeft aan de legende van de tijger die naar de overkant kon springen, was een van de hoogtepunten van onze fietsreis door China. Het hoogteverschil vanaf de top tot aan de dalbodem is ongeveer 3900 meter. Wanneer je door een van de diepste kloven ter wereld fietst, met het uitzicht op de besneeuwde berg Yulong Xeushan (5596 meter), voel je je nietig en sterk tegelijkertijd. Erg indrukwekkend.

Image
Fietsen China

Klimmen maar!

De afstand van Dali tot aan Litang fietsten wij in veertien dagen tijd. De hoeveelheid kilometers vallen mee, in totaal 850 kilometer. Het zijn vooral de hoogtemeters die het zwaar maken (14000m totaal, 1000m per dag). Er zijn zes bergpassen te beklimmen die over de 4000 meter gaan. Hierdoor heb je kans dat je last krijgt van hoogteziekte. Doordat hetzelfde volume ingeademde lucht minder zuurstof bevat kun je last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid en andere symptomen. Drink voldoende water en stijg niet te snel zodat je lichaam zich langzaam aan de hoogte kan aanpassen. Toch is het dit alles meer dan de moeite waard. Het Tibetaans plateau is een spectaculair, ruig gebied met besneeuwde bergtoppen, yaks die door de sneeuw banjeren, hooglandsteppen en kilometers lege vlakten. Op iedere pas waaien de gekleurde, boeddhistische gebedsvlaggen in de wind. Wanneer je stopt voor een pauze, is het enige wat je hoort het geruis van de wind. Een stilte die wij hiervoor nooit ervaren hebben.

Image
Fietsen China

Overgang van Boeddhisme naar Islam

Onderweg naar Lanzhou is een verandering in geloof en cultuur te ontdekken. Zie je in Lang Musi nog volop de imposante tempels, monniken in gewaden  en gegrafeerde stenen langs de weg dan fiets je de laatste 200 kilometer langs moskeeën, gebedsmatjes en islamitische restaurants. Lanzhou zelf is als iedere Chinese stad: te groot, te druk maar toch interessant, omdat alles zo verschilt van wat wij in Nederland gewend zijn.

Extra Tip

Onderweg kom je meerdere politiecheckpoints tegen. Zorg dat je een klein woordje Chinees spreekt, blijf geduldig en laat foto’s van je gemaakte fietstocht zien. Wij zijn op deze manier checkpoints doorgekomen, waar andere fietsers terug werden gestuurd.

Image
Fietsen China