Van alle kust-tot-kust routes in de Pyreneeën is de Haute Randonnée Pyrénéenne de wildste, de spectaculairste, maar ook de meest uitdagende. Wat maakt deze langeafstandswandeling over de Frans-Spaanse grens zo legendarisch? En is ze net zo lastig te lopen als te spellen?
Diep verborgen in de ongenaakbare Pyreneeën schiet een smal pad over de hoogste bergtoppen, zonder zich iets aan te trekken van hoogteverschillen, weersomstandigheden of het soort terrein. Met je ogen probeer je het pad te volgen, maar ergens in de wirwar van bergtoppen en rotsplateaus verdwijnt het streepje uit het zicht, in de mist. Je kunt er maar beter aan wennen. Deze schijnbaar eindeloze tocht, een van de mooiste van ons continent, neemt je mee op een 800 kilometer lang avontuur door het meest wilde deel van de Pyreneeën, van de Atlantische kust tot aan de Middellandse Zee.
Om je een idee te geven van de omvang van de Haute Randonnée Pyrénéenne, in het kort de HRP: je start in het prachtige Baskenland, waar je als je over je schouder heen kijkt de Atlantische Oceaan nog kunt zien liggen, en haar misschien ook nog ruikt. Aan de Franse kant van het gebergte trek je door de wonderschone wereld van Parc National des Pyrénées, waar je bewonderend uitkijkt op de in wolken gehulde top van de Pic du Midi d’Ossau. Aan de Spaanse kant wandel je door de sensationele canyons van nationaal park Ordesa y Monte Perdido en in nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici krijg je het gevoel in het Hof van Eden te zijn aangekomen, zoveel meren, stroompjes en magische bossen met eeuwenoude eiken. Meermaals steek je, vaak zonder het door te hebben, de Spaanse en Franse grens over, en ook het ministaatje Andorra kom je tegen op de route. Als het grootste en zwaarste deel achter de rug is, zak je via het mediterrane landschap af naar de Middellandse Zeekust, verwelkomd door opnieuw de zilte zeelucht.
De Haute Randonnée Pyrénéenne mag dan een langeafstandswandeling worden genoemd, een officiële, bewegwijzerde route is het niet. Veel beter zou je de HRP een manier kunnen noemen, een emotie, een wens om de Pyreneeën in de gehele lengte te doorkruisen, via de hoogste, meest wilde etage. Er zijn dan ook verschillende manieren om van A (Hendaye) naar B (Banyuls-sur-Mer) te komen, en de weg ernaartoe volgt niet zelden de paden van de gemarkeerde routes van de GR10 en GR11, de kleinere tweelingbroertjes in de Pyreneeën. Maar waar je bij de GR’s aan het einde van de dag vaak weer naar lagergelegen delen afdaalt, daar blijf je bij de HRP de hoogste lijnen volgen, over de hanenkam van de Pyreneeën.
Vaak zijn dat de meest uitdagende delen van het gebergte, met lastige rotsvelden, puinplateaus, de laatste sneeuwvelden van het seizoen en ongemakkelijke beklimmingen waar je aan de andere kant meteen weer naar beneden mag. Maar natuurlijk niet voordat je eerst van het uitzicht hebt genoten. Vanaf de hoogste toppen van de Pyreneeën kijk je eindeloos ver om je heen. Frankrijk, Spanje, Andorra, geen idee nog wat waar ligt. Tijd, plaats en ruimte zijn hier vervormd.
Voor de duur van 800 kilometer maak je niet langer deel uit van de bewoonde wereld, maar van de ongetemde wildernis. Het leven op grote hoogte heeft zijn eigen ecosysteem, zijn eigen soms onvoorspelbare weersomstandigheden, zijn eigen inwoners. Tijdens de trektocht over de kruin van de Pyreneeën kun je verschillende diersoorten tegenkomen. Zoals marmotten, gemzen, gieren die met hun indrukwekkende spanwijdte majestueus boven de bergkammen zweven, op zoek naar aas. Maar ook niet uitgesloten is dat er ergens in de buurt een bruine beer op zoek naar voedsel is. Want hoewel zeldzaam, komen er nog steeds kleine populaties voor in de Pyreneeën.
Voor wie het nog niet doorhad: de HRP is geen gewone wandeling. Het is een avontuurlijke wandelreis waarbij je niet alleen lichamelijk wordt uitgedaagd, maar ook geestelijk. Het is een nederig makende wandelreis door een van de wildste plekken van Europa, zo niet dé wildste plek van ons continent.