icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Barentrek Zwitserland
Routes

De Bärentrek: langs de highlights van de Zwitserse Alpen

  • 24 juli 2024
  • Door: Elmar Teegelbeckers
  • Fotografie: Jochem de Jong

Het is midden zomer als ik de Via Alpina 1 loop. Een 400 kilometer lange tocht, dwars door de Zwitserse Alpen. Etappes 10 t/m 15 markeren de Bärentrek, misschien wel het mooiste stuk van de Via Alpina. Deze wandelroute door Zwitserland brengt je in zes dagen van Meiringen naar Lenk, tussen de vierduizenders in het Berner Oberland. De Bärentrek is ongeveer 120 kilometer lang en is onderdeel van de Zwitserse thru-hike dwars door Zwitserland. Een pittige tocht die je over bergpassen, langs typisch Zwitserse bergdorpjes, gletsjermeren en prachtige berghutten voert.

Kaartje - hoe en waar loopt de Bärentrek?

FAQ: meestgestelde vragen over de Bärentrek in Zwitserland

Wat is de Bärentrek?

De Bärentrek is een trektocht met meer dan 1000 hoogtemeters per dag. Met ongeveer 8000 hoogtemeters in 6 dagen is het flink doorbijten, maar gelukkig zorgen de mooie uitzichten en het ‘Bergsteigeressen’ in de berghut voor de juiste energie om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen. Het pad loopt voornamelijk over T3 wandelpaden (voor ervaren bergwandelaars) waarbij je kleine stukjes op een wat technischer pad loopt.

Hoe lang is de Bärentrek?

De Bärentrek in cijfers:

  • Afstand: +/- 120 km
  • Etappes: 6 (etappe 10 t/m 15 van de Via Alpina 1)
  • Duur: 6 dagen
  • Stijgen: 8.260 m
  • Dalen: 7.804 m
Is de Bärentrek zwaar?

De Bärentrek is niet bepaald een 'walk in the park', om het voorzichtig uit te drukken. Het is een pittige wandelroute deels door alpien terrein met lastige passages via kabels en ladders. Een fijne uitdaging voor de geoefende hiker, maar geen wandelroute voor ongetrainden. 

Waar kun je overnachten tijdens de Bärentrek?

Je kunt overnachten in een aantal berghutten en accommodaties in de dorpen zoals Kandersteg, Meiringen en Adelboden. De etappes kun je gemakkelijk wat korter maken door op sommige stukken de lift omhoog of terug naar het dal te nemen. De Blümlisalphütte en Rotstockhütte zijn ongekende parels om te overnachten. Sla deze hutten dus zeker niet over! Boek wel ruim op tijd want dit zijn populaire berghutten. Met je NKBV-lidmaatschap krijg je korting in de berghut.

Handig voor je gaat: onze paklijst voor een huttentocht

Hoe kom je met het openbaar vervoer bij het beginpunt?

Het startpunt van de tocht  (Meiringen) kun je eenvoudig in 9 uur bereiken per trein vanuit Nederland. Daarvoor boek je je tickets op de website van NS International

Op deze pagina van de SBB vind je meer informatie over het OV en een routeplanner. 

Wat is de beste reistijd om de Bärentrek te lopen?

De Bärentrek kun je het beste van juli tot midden september lopen. Dan zijn de weersomstandigheden het meest gunstig en is het pad (bijna altijd) sneeuwvrij. Ga je eerder of later in het seizoen, verwacht dan wat sneeuwvelden. De meeste berghutten openen vaak begin juni en sluiten eind september afhankelijk van de weersomstandigheden.

Wat zijn de etappes van de Bärentrek?

De Bärentrek is opgedeeld in 6 etappes, samen goed voor zo'n 120 kilometer. Dit zijn de afzonderlijke etappes per dag:

  • Meiringen – Grindelwald: 23km - 1500m stijgen en 1100m dalen
  • Grindelwald – Lauterbrunnen: 20km -  1200m stijgen en 1400m dalen
  • Lauterbrunnen – Blüemlisalp: 22km - 2000m stijgen en 1400m dalen
  • Blüemlisalp – Kandersteg: 17km - 1450m stijgen en 1700m dalen
  • Kandersteg – Adelboden: 16km -1400m stijgen en 1250m dalen
  • Adelboden – Lenk: 14km - 700m stijgen en 1000m dalen

(Let op: dit zijn etappe 10 t/m 15 van de Via Alpina)

Kom ik onderweg ook beren tegen?

De naam doet vermoeden van wel, maar dat is een lokkertje van de lokale marketeers. In vroeger tijden liepen hier inderdaad beren rond, maar de laatste beer werd halverwege de 18e eeuw afgeschoten. 

Image
Barentrek Zwitserland
De Bärentrek in een notendop: magnifieke vergezichten
Image
Barentrek Zwitserland
De auteur van dit artikel, Elmar Teegelbeckers

Reisverhaal

De trail start in Meiringen, een typisch Zwitsers bergdorp in het Berner Oberland, in de Jungfrau Regio. Een regio die bekendstaat om de hoge pieken die menig alpinist laat watertanden, om hooggelegen treinstations en haar unieke berghutten naast gletsjers. In het dorp ziet het er nog lieflijk uit en is van dat alles nog niks te zien. Ik doe wat laatste inkopen en sla flink wat Snickers, nootjes en water in. Het is hartje zomer en behoorlijk warm in het dal als ik de eerste stappen op de trail zet.

De Bärentrek begint met een flinke etappe naar Grindelwald. De trail begint meteen goed: steil omhoog over een keienpad en ik stijg al snel tot boven de boomgrens. De eerste bergpas is meteen een beauty. Na ongeveer vijf uur wandelen (lees: stijgen) kan ik even uitpuffen op het hoogste punt van de etappe, Grosse Scheidegg op 1962 meter. In de verte zie ik Grindelwald én de machtige witte bergen van de Jungfrau Regio liggen. Na een koud colaatje kan ik er weer tegenaan om af te dalen naar misschien wel het bekendste bergdorpje van Zwitserland: Grindelwald.

Image
Barentrek Zwitserland
Inderdaad: machtig!
"Dat is het fijne van deze tocht: soms is het druk, maar even verderop is er niemand meer te bekennen"

Langs de machtige vierduizenders

Na een goede nachtrust verlaat ik Grindelwald, op weg naar de volgende Scheidegg, de kleine dit keer. Veel wandelaars nemen hier de trein, het treinstation Kleine Scheidegg is namelijk een belangrijk knooppunt voor treinreizen in de regio en daarnaast een haast iconische treinrit langs de hoge bergtoppen. Maar ik laat mij niet kennen en stijg vanaf het dal naar het bekende treinstation. Ik twijfel even om hier een koffie te bestellen maar als echte Nederlander besluit ik toch even te wachten totdat ik in een volgend dorpje ben. Het pad volgt met prachtige blikken op de machtige hoge toppen, de Mönch, Eiger en Jungfrau, het hoogtepunt van deze etappe. Het is er ietwat druk, maar als verderop de trail loop is er niemand meer te bekennen.

Dat is het fijne van deze trektocht, je komt langs de bekende plekken waar het wat drukker is, maar slechts een stukje verderop kom je weinig andere wandelaars tegen. De trail vervolgt langs de bekende Lauterbrunnen, ik zie de prachtige waterval boven de stad en loop door Murren en Wengen. Onweer zorgt ervoor dat ik kort moet schuilen in het laatste dorpje waar ik dan eindelijk een koffietje bestel. Een laatste stuk brengt mij naar de berghut. Ik slaap namelijk in de gezellige Rotstockhütte op 2039 meter hoogte. Je kunt hier zelfs een milkshake en heerlijke cake bestellen. Genieten!

Image
Barentrek Zwitserland
Hut in zicht!
Image
Barentrek Zwitserland
Omringd door imposante rotswanden
"De Oeschinensee is misschien wel een van de mooiste meren van Zwitserland. Magisch!"

Berghutten, gletsjers en een frisse douche

Na een goede nachtrust (oké, voor een berghut dan) staat er een pittige klim op het programma. De Bärentrek leidt mij over een pasovergang op de koningsetappe van de trail en ik snap meteen waarom. Een panoramisch uitzicht, wat uitdagende trails over de mooiste paden om na een laatste klim van zo’n honderd traptreden richting de Hohtürli pasovergang te wandelen. Nog een klein stukje wandelen en ik kom aan bij de Blümlisalphütte. Dit is het eindpunt van etappe 3 en hier overnacht ik op bijna 3000 meter! De omgeving rondom de hut is fantastisch. Met uitzicht op de Blümlisalp gletsjer en bekende toppen in de buurt is dit een perfecte uitvalsbasis voor alpinisten en wandelaars.

De volgende ochtend staat er een afdaling naar de Oeschinensee op de planning. Het alpiene meer is een van de hoogtepunten op de Bärentrek en is misschien wel een van de mooiste meren van Zwitserland. Doordat je van bovenaf aan komt wandelen (de meeste wandelaars wandelen namelijk vanuit Kandersteg in het dal richting het meer naar boven) kun je hier extra vroeg zijn en heb je het meer helemaal voor jezelf. Magisch! Kandersteg is het eindpunt van de etappe om even goed bij te komen en mijzelf te trakteren op een douche na twee nachten in de berghut.

Image
Barentrek Zwitserland
De wit-rood-witte markeringen wijzen je de weg over de Via Alpina 1, waarvan de Bärentrek onderdeel uitmaakt

Vogelspotten op de bergpas

Na wat flinke dagen op de trail wordt het pad wat gemoedelijker. Toch blijft het elke dag nog flink stijgen en dalen. Ik beklim weer een hoge bergpas richting Adelboden en zie een enorme vogel boven mij vliegen. Het is de lammergier vertelt een mede-wandelaar en berggids mij, de grootste vogel op het Europese continent met een spanwijdte van bijna 3 meter. Deze vogel is opnieuw uitgezet in Zwitserland en doet het blijkbaar goed. Dit had ik niet verwacht! Ik kijk nog een keer achterom waar ik de Oeschinensee in al haar schoonheid zie liggen. Wat gruisvelden leiden mij richting het skidorp Adelboden. De laatste etappe naar Lenk is gemoedelijk en wat korter, een fijne afsluiting.  Een laatste uitzicht op de omringende bergen van het Berner Oberland die ik bijna achter mij laat, alvorens de laatste afdaling en de tocht door het Berner Oberland erop zit als ik het centrum van Lenk binnenloop. Wat een prachtig stuk van de Via Alpina 1!

Image
Barentrek Zwitserland
Verkoeling tussen het stijgen en dalen door
Image
Barentrek Zwitserland
De landschappen tijdens de Bärentrek veranderen voortdurend
De schrijver

Wie is Elmar Teegelbeckers

Elmar Teegelbeckers is reisjournalist en oprichter van het platform hiking-trails.com. Hij schreef ook het boek Hiking Trails, over de mooiste langeafstandswandelingen van Europa. Eerder schreef hij op Op Pad dit artikel over Thru-hiking: alles wat je wilt weten. 

Image
Barentrek Zwitserland