icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Smartphone als GPS
Uitrusting

Zo gebruik je je smartphone als outdoor gps

  • 02 november 2022
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Wandelen en fietsen is populairder dan ooit. Velen van ons vinden het leuk om daarvoor kant en klare routes te gebruiken. Je hoeft die routes niet langer uitgeprint op papier mee te nemen, je kunt op pad met een digitale route. Kon dit ‘vroeger’ alleen als je eerst een dure gps aanschafte, tegenwoordig tover je je smartphone zo om tot gps. Dat heeft een paar voor- en nadelen die we toelichten in het onderstaande artikel. Daarna leggen we uit uit hoe je een smartphone tot een volwaardige gps kunt ombouwen.

De handheld gps, bestaat die nog?

Hoewel we in het ‘straatbeeld’ vooral smartphones zien als er genavigeerd wordt, ook tijdens het wandelen en fietsen, is de handheld gps nog lang niet verdwenen. Volgens Garmin - toch de grootste speler op deze markt - is het aantal verkopen nog steeds aan het groeien. Niet geheel onlogisch want een handheld gps heeft een aantal voordelen ten opzichte van een smartphone. Welke?

Voordelen handheld gps

1. Valbestendig
Een gps is zo gemaakt dat hij tegen een stootje kan. Dat is met de meeste smartphones toch echt minder het geval. Het huis van een gps is sterk en vaak bekleed met rubber. Dit heeft ook als voordeel dat het lekker vasthoudt. Spoiler: je smartphone is ook goed valbestendig te maken. Je leest er alles over onder het kopje ‘zo maak je van je smartphone een handheld gps’. 

2. Te bedienen met koude of natte handen
Smartphones hebben een touchscreen. Dat lijkt heel handig waardoor ook steeds meer handheld gps’ en er eentje kregen. Maar touchscreens hebben ook nadelen:

  • Knoppen zijn met koude handen of handschoenen nog steeds prima te gebruiken. Hoewel de touchscreens de laatste jaren een stuk beter zijn geworden, blijft dit toch een stuk lastiger. Met speciale touchscreen vingertoppen in je handschoenen los je dat probleem wel aardig op.
  • Touchscreens zijn vaak lastig te bedienen als ze nat zijn van de regen. Knoppen hebben hier geen last van. En daarom hebben echte outdoor handheld gps-sen zoals bijvoorbeeld de Garmin eTrex 10, de Garmin eTrex 22x en 32x en de Garmin GPSMAP-serie nog steeds knoppen.

3. Waterdicht
Steeds meer smartphones zijn water- en stofdicht, maar dat zijn ze nog lang niet allemaal. Een handheld gps is wel altijd waterdicht. Maar waterdicht en waterdicht zijn soms hele verschillende zaken. Wil je daar meer over weten, check dan het kader aan het einde van dit artikel. 

Voordeel smartphone als gps

Heeft een smartphone dan ook een voordeel ten opzichte van een gps? Ja zeker: kaartmateriaal is vaak vele malen scherper en helderder op een smartphone dan bij de meeste gps-schermen. En het scherm (en dus het stuk kaart dat je ziet) van een telefoon is meestal een stuk groter dan dat van een gps.

Bekijk de video

Zo maak je van je smartphone een handheld gps

Om je smartphone outdoorbestendig te maken, ben je aangewezen op hoesjes. Hoesjes die je telefoon nog beter beschermen tegen stof, water en die ze vooral valbestendig maken.

  • Boterhamzakje
    Een boterhamzakje is de goedkoopste manier om je telefoon te beschermen tegen water en stof.
  • Diepvrieszakje
    Een tikje beter is een diepvrieszak met een kunststof rits. Ze zijn er in verschillende maten. Nadeel is wel dat je je touchscreen er slecht door kunt bedienen.
  • Loksak
    Een ‘Loksak’ is een goed en goedkoop ‘zakje’ met als pluspunt dat je het touchscreen van je smartphone gewoon kunt gebruiken.
  • Hoezen
    Je hebt diverse hoesjes die gemaakt zijn van stevig nylon en een doorzichtige laag TPU (thermoplastic polyurethane). Vaak met koord voor om je nek of met een bevestiging voor aan een fietsstuur. Ook voor kanovaarders is dit een prima oplossing. Denk aan de merken Catalyst, Aquapac, Sea to Summit, Seal Line en Ortlieb.
  • Bumper
    Dit is een stevige behuizing die je smartphone beschermt bij een val. Een bumper is handig als je smartphone zelf al waterdicht is. Er zijn ook bumpers voor bevestiging op een fietsstuur. De Quadlock is een super bumper als je de smartphone ook op de fiets wilt gebruiken.
  • Waterproof case
    Heb je een niet waterdichte smartphone of wil je dieper dan 3 meter onder water, dan kom je uit bij een volledige smartphonecase. Een dergelijke hoes is als het ware een waterdichte en schokbestendige doos om je smartphone zonder dat dit ten koste gaat van de bedienbaarheid. Bij sommige blijft zelfs je vingerafdruk ID gewoon werken.
    Merken bumper en cases waar je naar kunt kijken zijn o.a. Otterbox, Urban Armor Gear, Gear4 en Thule.
  • Screenprotector
    Een bumper beschermt je telefoon, maar niet je scherm. Een screenprotector beschermt je touchscreen tegen krassen. Goede exemplaren zijn gemaakt van glas. Ze zijn wat dikker maar geven dezelfde bedienings ervaring als het glas van je smartphone scherm.
  • Kaartmateriaal
    Handheld gps’en worden vaak geleverd met een prima basiskaart. Afhankelijk van het type gps - wandelen of fietsen - zet je er zelf activiteit en bestemmings-gericht kaartmateriaal in. Voor je smartphone is het beschikbare kaartmateriaal afhankelijk van de navigatie-app die je besluit te gebruiken. Welke?

Cursus: navigeren met je smartphone

Heb je nog niet eerder met GPS genavigeerd, of heb je al een GPS-apparaat maar ben je er nooit vrienden mee geworden? Laat dan een wereld voor je open gaan tijdens onze cursus 'Navigeren met je smartphone'. Voor zowel wandelaars als fietsers én geschikt voor iPhone- en Android gebruikers.
Meer info over de cursus
Image
SNP Reis App

Hoe zorg je ervoor dat je accu niet binnen een paar uur leeg is?

Feit: navigeren kost veel stroom. Het maakt niet uit of je het hebt over een smartphone of een handheld gps. Een smartphone heeft nog veel meer functionaliteiten waardoor ‘ie dus nóg sneller leegloopt. Een smartphone is voorzien van een interne accu. Hoewel we steeds meer handheld gps’en zien die op een accu werken, zijn gps’en die op 2 AA batterijen werken er zeker ook nog. Het fijne van gewone batterijen is dat je ze makkelijk kunt vervangen en dat ze overal verkrijgbaar zijn. Het opladen van een accu… daar heb je een stopcontact of een powerbank voor nodig.

De makkelijkste tip als je je smartphone op een langere wandeling of fietstocht wilt gebruiken als gps: schakel overbodige functies uit. En zet de helderheid van je touchscreeen - ook z’n stroomslurper - lager. Zet eventueel zelfs je 4G of 5G verbinding en je dataroaming uit. Dan houden de meeste smartphones een fikse dagwandeling of fietstocht wel vol. Maar wat nu als je langer van huis bent en je toch met je smartphone wilt navigeren?

Als je de mogelijkheid hebt, dan kun je je smartphone ’s nachts/ als je op locatie bent opladen. Gaat dat niet, dan ben je aangewezen op draagbare energie. Dat kan op verschillende manieren:

  • Powerbank
    De powerbank is het makkelijkst. Een powerbank is een accu die je van tevoren oplaadt. Met een snoertje koppel je smartphone en powerbank aan elkaar en je kunt weer verder. Let wel op welke powerbank je koopt. De goedkoopste varianten zijn vaak bij lange na niet sterk genoeg om je smartphone goed op te laden. Kijk voor de nieuwste generatie smartphones naar powerbanks van minimaal 10.000 mAh accucapaciteit, liefst hoger als je onderweg weinig stopcontacten tegenkomt.
  • Zonne-energie
    Op lange trekkings komt ook de powerbank aan zijn eind. Zoek dan de oplossing in kleine zonnepanelen en in powerbanks met een geïntegreerd zonnepaneel. Kleine exemplaren zijn goed genoeg om onderweg ergens neer te zetten en je telefoon op te laden. Grotere kun je veelal achter op je rugzak of bovenop een paar fietstassen knopen. Nadeel van zonnepanelen is wel – en zeker bij de kleinere – dat je behoorlijk wat zon nodig hebt om ze goed hun werk te laten doen.
  • Fietsdynamo
    Een fiets met dynamo-verlichting is zijn eigen energie-centrale. Deze energie kun je overdag prima gebruiken om je smartphone mee op te laden. Speciaal daarvoor maken een aantal bedrijven complete setjes. Denk hierbij aan Busch + Müller, Cycle2Charge, en Pedal Cell.
  • E-bike
    Heb je een E-bike dan is het opladen van je smartphone of je handheld gps een peuleschil. Daar zit tegenwoordig vaak standaard een USB-aansluiting op.  
IP-nummers

International Protection Rating of Ingress Protection

De mate waarin een apparaat waterdicht is, kun je op de verpakking (of op het internet) terugvinden als het IP-nummer. IP staat voor International Protection Rating, maar het wordt ook vaak uitgelegd als Ingress Protection: bescherming tegen het binnendringen van stof en water van buitenaf.

Het IP nummer is opgebouwd uit twee cijfers die achter de letters IP staan. Het eerste cijfer vertelt je hoe stofdicht het apparaat is. 0 is niet stofdicht, 6 volledig stofdicht. Het tweede cijfer geeft de waterdichtheid aan. 0 is niet waterdicht, 8 volledig waterdicht*. Nu kan er ook een X achter de letters IP staan: dan is het apparaat niet getest op stofdichtheid. Maar hoe water en stofdicht zijn smartphones en gps'en nou eigenlijk? Dat verschilt nogal per merk en model.

De meeste Garmin handheld gps-sen die geschikt zijn om mee te wandelen en te fietsen, hebben een IPX7 certificering. De 7 betekent dat het product tot 1 meter diep waterbestendig is gedurende 30 minuten. Gek is wel dat Garmin dus niet test op stofdichtheid. En zo zit het met smartphones: 

  • Alle Apple iPhones die op het moment op de markt zijn - dus de iPhone 11, 12, 13 en 14 in al zijn varianten - voldoen aan de zwaarste IP68 norm. Dus 100% stofdicht én waterdicht*.
  • Datzelfde geldt ook voor een fiks aantal Samsung smartphones zoals de Samsung Galaxy Z Fold 4, Samsung Galaxy Z Flip 4, Samsung Galaxy S22 en de Samsung Galaxy Xover 5. Deze laatste valt op omdat het een van de goedkopere smartphones is.
  • Minder bekende smartphones zijn die van CAT, OnePlus en CrossCall. De Cat S62 Pro, de CAT S42H+, de OnePlus 10 Pro en de CrossCall Core-X4 voldoen ook aan de IP68 norm.
  • Iets minder waterbestendig zijn de populaire Samsung Galaxy A52s en de Samsung Galaxy A53 die beide voldoen aan IP67 normering.
  • Daarna volgt een fiks aantal smartphone die wel populair zijn, maar lang niet zo water- en stofbestendig als de bovenstaande telefoons.  De OPPO Reno8 Pro komt tot IP54 en de OPPO A16 heeft een IPX4 keurmerk en de Xiaomi 11T en de Xiaomi 11T Pro voldoen aan de IP53 norm. De OnePlus Nord 2T, de OPPO A74 en de Nokia G21 en Nokia G60 voldoen aan IPX2.

*Let op! Smartphones worden getest onder laboratoriumomstandigheden. De realiteit kan dus anders zijn. Lees ook de garantie-voorwaarden eens na: volgens ons geeft geen van de fabrikanten garantie bij waterschade.