Wandelen en fietsen is populairder dan ooit. Velen van ons vinden het leuk om daarvoor kant en klare routes te gebruiken. Je hoeft die routes niet langer uitgeprint op papier mee te nemen, je kunt op pad met een digitale route. Kon dit ‘vroeger’ alleen als je eerst een dure gps aanschafte, tegenwoordig tover je je smartphone zo om tot gps. Dat heeft een paar voor- en nadelen die we toelichten in het onderstaande artikel. Daarna leggen we uit uit hoe je een smartphone tot een volwaardige gps kunt ombouwen.
Hoewel we in het ‘straatbeeld’ vooral smartphones zien als er genavigeerd wordt, ook tijdens het wandelen en fietsen, is de handheld gps nog lang niet verdwenen. Volgens Garmin - toch de grootste speler op deze markt - is het aantal verkopen nog steeds aan het groeien. Niet geheel onlogisch want een handheld gps heeft een aantal voordelen ten opzichte van een smartphone. Welke?
1. Valbestendig
Een gps is zo gemaakt dat hij tegen een stootje kan. Dat is met de meeste smartphones toch echt minder het geval. Het huis van een gps is sterk en vaak bekleed met rubber. Dit heeft ook als voordeel dat het lekker vasthoudt. Spoiler: je smartphone is ook goed valbestendig te maken. Je leest er alles over onder het kopje ‘zo maak je van je smartphone een handheld gps’.
2. Te bedienen met koude of natte handen
Smartphones hebben een touchscreen. Dat lijkt heel handig waardoor ook steeds meer handheld gps’ en er eentje kregen. Maar touchscreens hebben ook nadelen:
3. Waterdicht
Steeds meer smartphones zijn water- en stofdicht, maar dat zijn ze nog lang niet allemaal. Een handheld gps is wel altijd waterdicht. Maar waterdicht en waterdicht zijn soms hele verschillende zaken. Wil je daar meer over weten, check dan het kader aan het einde van dit artikel.
Heeft een smartphone dan ook een voordeel ten opzichte van een gps? Ja zeker: kaartmateriaal is vaak vele malen scherper en helderder op een smartphone dan bij de meeste gps-schermen. En het scherm (en dus het stuk kaart dat je ziet) van een telefoon is meestal een stuk groter dan dat van een gps.
Om je smartphone outdoorbestendig te maken, ben je aangewezen op hoesjes. Hoesjes die je telefoon nog beter beschermen tegen stof, water en die ze vooral valbestendig maken.
Feit: navigeren kost veel stroom. Het maakt niet uit of je het hebt over een smartphone of een handheld gps. Een smartphone heeft nog veel meer functionaliteiten waardoor ‘ie dus nóg sneller leegloopt. Een smartphone is voorzien van een interne accu. Hoewel we steeds meer handheld gps’en zien die op een accu werken, zijn gps’en die op 2 AA batterijen werken er zeker ook nog. Het fijne van gewone batterijen is dat je ze makkelijk kunt vervangen en dat ze overal verkrijgbaar zijn. Het opladen van een accu… daar heb je een stopcontact of een powerbank voor nodig.
De makkelijkste tip als je je smartphone op een langere wandeling of fietstocht wilt gebruiken als gps: schakel overbodige functies uit. En zet de helderheid van je touchscreeen - ook z’n stroomslurper - lager. Zet eventueel zelfs je 4G of 5G verbinding en je dataroaming uit. Dan houden de meeste smartphones een fikse dagwandeling of fietstocht wel vol. Maar wat nu als je langer van huis bent en je toch met je smartphone wilt navigeren?
Als je de mogelijkheid hebt, dan kun je je smartphone ’s nachts/ als je op locatie bent opladen. Gaat dat niet, dan ben je aangewezen op draagbare energie. Dat kan op verschillende manieren:
De mate waarin een apparaat waterdicht is, kun je op de verpakking (of op het internet) terugvinden als het IP-nummer. IP staat voor International Protection Rating, maar het wordt ook vaak uitgelegd als Ingress Protection: bescherming tegen het binnendringen van stof en water van buitenaf.
Het IP nummer is opgebouwd uit twee cijfers die achter de letters IP staan. Het eerste cijfer vertelt je hoe stofdicht het apparaat is. 0 is niet stofdicht, 6 volledig stofdicht. Het tweede cijfer geeft de waterdichtheid aan. 0 is niet waterdicht, 8 volledig waterdicht*. Nu kan er ook een X achter de letters IP staan: dan is het apparaat niet getest op stofdichtheid. Maar hoe water en stofdicht zijn smartphones en gps'en nou eigenlijk? Dat verschilt nogal per merk en model.
De meeste Garmin handheld gps-sen die geschikt zijn om mee te wandelen en te fietsen, hebben een IPX7 certificering. De 7 betekent dat het product tot 1 meter diep waterbestendig is gedurende 30 minuten. Gek is wel dat Garmin dus niet test op stofdichtheid. En zo zit het met smartphones:
*Let op! Smartphones worden getest onder laboratoriumomstandigheden. De realiteit kan dus anders zijn. Lees ook de garantie-voorwaarden eens na: volgens ons geeft geen van de fabrikanten garantie bij waterschade.