icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
noorwegen-preikestolen-wandelen-600x398.jpg
Routes

10 bijzondere dagwandelingen Noorwegen

  • 06 februari 2013
  • Door: Matthijs de Winter
  • Fotografie: Jaap Miltenburg en Gemma Verhuizen

Noorwegen bestaat voor het overgrote deel uit bergen en wildernis. Een hors-catégorie wandelaarswalhalla. Tien tips voor bijzondere dagwandelingen in Noorwegen.

1.Wandelen in Noorwegen: Jotunheimen

Dagroutetip: Besseggen. Deze graatwandeling is een van de populairste tochten van Noorwegen. Halverwege deze wandeling balanceer je op de bergrug tussen twee bergmeren. Tocht wandelen? Is goed te doen (duur 6 tot 7 uur), als je geen last van hoogtevrees hebt.
Beste seizoen: Mei – eind september.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, stijging 760 m. De graat is steil en vergt enig klauterwerk, ook moet je geen last van hoogtevrees hebben bij deze wandeling.
Bijzonderheden: Op Pad wandelde in de zomer van 2012 over de Besseggen in Noorwegen.

2.Wandelen in Noorwegen: Dovrefjell – oerlandschap

Dagroutetip: De Knutshøene. Vanuit de hut Kongsvoll Fjellstue (www.kongsvold.no) kun je dagtochten wandelen naar de drie Knutshø toppen (zuid, midden en noord).
Gebied: De Dovrefjell ligt in het nationaal park Dovre-Sunndalsfjella (Oppland). Wandelen in Noorwegen begint voor veel mensen op deze plek.
Beste seizoen: Mei – eind september. Sneeuw kun je (doorgaans) verwachten vanaf begin oktober in dit deel van Noorwegen.
Bijzonderheden: De Dovrefjell ligt in Centraal Noorwegen, tussen de steden Oslo en Trondheim. Ook de langste pelgrimstocht van Noord-Europa vind je hier, de St. Olavsvegene. Meer informatie over deze wandelroute door Noorwegen vind je op www.pilegrim.info.
Wintertip: iets zuidelijker ligt de Trolloipe, een van de mooiste langlauftochten van Scandinavië.

3.Wandelen in Noorwegen: Hardangervidda

Dagroutetip: Wandelen van Stavsro (1,173 metres) naar de Gaustatoppen (1883 m). Tocht van 8 km, kleine vier uur.
Gebied: De Hardangervidda is één van de grootste hoogvlaktes van Europa (8.000 km²) én het grootste nationale park van Noorwegen. De Sandfloegga (1.721 m) is de hoogste berg. In het noordwesten grenst het plateau aan de Hardangerjøkulen (73 km²), de op vijf na grootste gletsjer van het land.
Beste seizoen: juli en augustus. In juni heb je nog kans op veel sneeuw en tijdens de dooi zijn vele rivieren moeilijk over te steken.
Bijzonderheden: Op de Hardangervidda drentelt de grootste groep wilde rendieren van Noorwegen rond, ruim tienduizend dieren. De Hardangervidda is een wandelgebied waar je prima met kinderen kunt wandelen. Zowel dag- als meerdaagse wandeltochten. Lees hier een reportage van een meerdaagse wandeltocht met kinderen. Meer achtergrondinformatie over de Hardangervidda en wandelingen vind je via www.hardangervidda.com
Tip: via www.fjellandfjord.com kun je een app downloaden met alle informatie over dit gebied in Noorwegen.
Bekijk ook onze eerdere reportage: huttentocht Hardangervidda.

4. Wandelen in Noorwegen: Jotunheimen

Dagroutetip: Galdhøpiggen (2469 m). Dit is de hoogste berg van Noorwegen én heel Scandinavië. Meer informatie over gletsjergidsen, wandelingen en accommodatie: www.juvasshytta.no. Zelf naar de top van Galdhøpiggen? Op Pad maakte er een reportage.
Beste tijd: Mei – eind september.
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig/gemiddeld (met gids over de gletsjer wandelen, 600 m stijgen)

5. Wandelen in Noorwegen: Aurlandsdal – Noorse Grand Canyon

Dagroutetip: Loop een etappe in het Aurlandsdal. Dit wandelpad was vroeger een van de meest gebruikte handelsverbindingen tussen het oosten en westen van Noorwegen. Routeniveau van deze wandeling loopt uiteen van eenvoudig tot zwaar. Uitgebreide informatie via www.turistforeningen.no
Gebied: Sterk gevarieerd. Rotslandschappen, diepe valleien, steile wanden en donderende watervallen, je komt het allemaal tegen tijdens deze wandeling.
Beste seizoen: Eind mei tot eind september.
Bekijk ook onze uitgebreide reportage over deze wandeltrektocht.

SNP Natuurreizen

Wandelen in Noorwegen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Noorwegen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Noorwegen wandelen
Image
Noorwegen, foto van het water

6. Wandelen in Noorwegen: Lofoton – drakenruggen in zee

Dagroutetip: Bekend is de korte klim (echt een opwarmertje) naar Floya met uitzicht over de stad (en toegangspoort tot de eilanden) Trømsø. Voor een van de mooiste uitzichten over de eilanden wandel je naar de Reinebringen (448 meter hoog, 3 uur). Iets meer afgelegen zijn de eilanden Röst, Väröy en Moskenesöya waar je langere en zwaardere tochten kunt wandelen.
Gebied: Ruige natuur, spitse bergen, fjorden en meren. In de wintermaanden is de Lofoten een goede locatie voor het noorderlicht.
Beste seizoen: Mei - september.
Bijzonderheden: De Noorse eilandengroep kent een lange visserijtraditie (is eigenlijk de natte droom van iedere zeevisser) en staat bekend om de stokvis.
Meer informatie: www.lofoten.info
Wintertip: ook een geschikt gebied om te toerskiën
Meer lezen over de Lofoten? Op Pad ging wandelen op de Lofoten en nam ook een kijkje op de naastgelegen Vesterålen eilanden.

7. Wandelen in Noorwegen: Sunnmøre Alpen – bergen aan zee

Dagroutetip: Een mooie kennismaking met de Sunnmøre Alpen (Sunnmørsalpene zoals de Noren zeggen) is de klim naar de top van Slogen (1564 meter boven de zeespiegel). Steil  richt de berg zich op naast de Norangsfjord. Ook prachtig: de fjordruta.
Gebied: compact ruig berggebied, maar de toppen liggen iets minder hoog dan in de wandelgebieden Rondane en Jotunheimen ((hoogste top in de Sunnmøre Alpen is de Kvitegga 1717 meter).
Beste seizoen: Mei- september.
Bijzonderheden: in de winter zijn de Sunnmøre Alpen hét off-piste skigebied van Noorwegen.
Meer informatie: www.visitalesund-geiranger.com

8. Wandelen in Noorwegen: Knivskjellodden – De Noordkaap voorbij

Dagroutetip:  Eentje voor de wandelende uiteindejagers. Knivskjellodden is het échte noordelijkste plekje van Noorwegen (Knivskjellodden ligt anderhalve kilometer noordelijker gelegen dan beroemdheid  Noordkaap). Een 9 kilometerlange (18 km totaal, 7 uur) wandeltocht brengt je ernaartoe.
Gebied: Knivskjelodden, een landtong, ligt vlak voor de noordkust van Noorwegen. Je wandelt over schelpstranden en rotsen, paden soms moerassig. Weinig beschutting in dit deel van Noorwegen.
Beste seizoen: Eind mei – eind augustus.
Bijzonderheden: Je vindt hier ook de meest noordelijke camping van Noorwegen, Kirkeporten Camping.
Informatie: www.knivskjellodden.no.

9. Wandelen in Noorwegen: Trollheimen – Snota

Dagroutetip: De wandeling naar de top van de Snota (1.668m). Niet de hoogste berg in het gebied, maar vanaf de flanken van de Snota heb je de mooiste uitzichten over de omgeving.
Gebied: Trollheimen is een afwisselend berggebied. In het westen hebben de bergen alpentrekjes, in het oosten zijn de toppen ronder en de valleien gevormd door gletsjers. In het westen vind je een zeeklimaat, naar het oosten wordt het steeds droger. De hoogste pieken van dit deel in Noorwegen vind je in het zuidwesten, Trolla (1850m) en Såtbakkollen (1.840 m). Grote delen van Trollheimen zijn natuurreservaat. Innerdalen in het westen is zelfs het oudste natuurreservaat van Noorwegen.
Beste seizoen: Mei tot oktober.
Bijzonderheden: In Trollheimen vind je ook andere interessante topwandelingen, bijvoorbeeld die naar Innerdalstårnet, bijnaam: de Matterhorn van Noorwegen. Ook vind je hier een van de bekendste meerdaagse wandeltochten van Noorwegen, Trekanten, de Trollheimen Triangle.
Meer informatie: www.turistforeningen.no

10. Wandelen in Noorwegen: Geirangerfjord – flaneren langs fjorden

Dagroutetip: De bekendste fjord van Noorwegen ligt in de regio Sunnmøre. De 15 kilometerlange Geirangerfjord is zelfs sinds 2005 UNESCO werelderfgoed. Op het eerste gezicht het jachtterrein voor dagjesmensen en cruiseschepen. Zou je denken, want rond de fjord liggen enkele fraaie lange dagwandelingen waarbij je continu zicht hebt op ’s werelds bekendste fjord. De meest uitdagende wandeling is die naar de top Keipane (1379m, 9 uur, 830m stijgen). Markering is een rode V. Als je nog een treetje hoger wilt, is wandelen naar de Laushornet (1413, 6 uur, 900m stijgen) een idee.
Gebied: Dé ansichtkaart van Noorwegen: blauw water, groene valleien en kale bergtoppen met een toefje sneeuw.  Je vindt er verschillende watervallen (bij de Storseterfossenis er zelfs een wandelpad achter de muur van water).
Beste seizoen: Mei tot oktober.
Meer informatie: www.geiranger.no