De lage wandelschoen - en veelal ook lichte wandelschoen - is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Maar wat is een goede lage wandelschoen en waar moet je rekening mee houden als je een paar gaat kopen? In dit artikel geven we antwoord op de tien meest gestelde vragen over lage wandelschoenen.
Van oudsher worden schoenen ingedeeld in categoriën die gaan van A naar D. De A-wandelschoen is doorgaans een lage wandelschoen voor gebruik bij wandelingen in vlak tot licht geaccidenteerd terrein. Maar een A-wandelschoen is soms een Mid, dus met een wat hogere schacht (deel van de schoen wat net onder, of zoals bij een hoge schacht, net boven de enkel komt). Een lage wandelschoen heeft, zoals de naam al verklapt, altijd een lage schacht. Niet alle fabrikanten maken nog gebruik van van het categoriënsysteem. Lage wandelschoenen kom je ook tegen onder de namen Light Hike, Travel, Trail, Life Style en bij een enkeling als All-Terrain.
Lage wandelschoenen worden vaak gemaakt van een combinatie van leer en kunstvezels. Leer wordt gebruikt op plekken waar de schoen het meest te lijden heeft en op plekken waar de schoen wat steviger van constructie moet zijn. Denk hierbij aan de neus, de hiel en de plekken waar de veterogen in zitten. Qua sterkte en slijtvastheid is het niet zo dat leer per definitie beter is dan kunststof; moderne kunststoffen zijn supersterk. Leer heeft wel als voordeel dat het vaak langer meegaat, als het tenminste regelmatig wordt onderhouden.
Een lage wandelschoen weegt ongeveer tussen de 300 en 450 gram per schoen. Uiteraard zijn er schoenen die lichter en schoenen die zwaarder zijn. Het gewicht heeft deels te maken met het materiaal waar de schoen van is gemaakt. Leren schoenen zijn wat zwaarder dan schoenen die geheel gemaakt zijn van kunststoffen.
Jawel, als je de juiste schoen kiest. Zoals hierboven al vermeld, zijn lage categorie A-wandelschoenen te koop in veel verschillende gedaantes. Zoek je een schoen om in de bergen te wandelen dan is een grover profiel handig. Dit geeft meer grip. Let ook op de hak. Bij echte bergwandelschoenen heeft de hak aan de voorzijde een soort rem terwijl een stads-georienteerde schoen een wat rondere hak heeft.
De approach schoen is een lage wandelschoen, maar met een zool die de stevigheid heeft van een B of B/C schoen. Een mooi alternatief als je een lage maar toch erg stevige schoen wilt. Bijvoorbeeld voor een huttentocht.
Dat hangt er helemaal van af wat je van de schoenen verwacht. En vooral: waar je ermee gaat lopen. Als je bijvoorbeeld iedere ochtend en avond de hond uitlaat op een nat veldje, dan zijn waterdichte schoenen handig. Dit geldt natuurlijk ook als je gaat wandelen met slecht weer of als het net een tijd geregend heeft en er overal plassen liggen. Maar… lage wandelschoenen zijn natuurlijk wel lage wandelschoenen, dus je kunt er niet mee door riviertjes waden. En zodra je een regenbroek aantrekt, kan het water via de bovenzijde je schoenen in lopen. Even nog het andere uiterste: als je vooral wandelt met mooi weer of op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk, dan zijn waterdichte schoenen echt niet nodig.
Ja en nee. Als je actief bent, dan zweet je. Voeten zweten ook, bij de een meer dan bij de ander. Heb je snel last van zweetvoeten? Dan is het slim om hier de keuze van het soort schoenen dat je koopt op aan te passen. De schoenen die doorgaans de minste zweetvoeten opleveren zijn schoenen die volledig van leer zijn gemaakt. Leer kan namelijk heel goed vocht – zweet – opnemen en doorgeven aan de buitenlucht. Zo hou je droge en comfortabele voeten. Daarnaast kunnen iedere schoenen - mits goed onderhouden - goed tegen een buitje en kun je er ook prima mee door nat gras en plassen lopen.
Gore-Tex maakt geen schoenen, athans nog niet. Gore-Tex is een ademend en waterdicht materiaal. Veel schoenenfabrikanten gebruiken het om schoenen waterdicht (en ademend) te maken. Vergelijk deze ademende waterdichte laag voor het gemak met een dun boterhamzakje waarin heel kleine gaatjes zijn geprikt. Deze gaatjes zijn zo klein dat waterdamp – zweet – er wel door kan maar de veel grotere waterdruppels – regen – niet. Zo’n materiaal noemen we een membraan. Gore-Tex is het bekendste membraan, maar zeker niet het enige. Een membraan zit als een soort sok in de schoen en voorkomt dat je echte sokken en je voeten nat worden doordat zweet kan worden afgevoerd. Het membraan voorkomt niet dat de buitenzijde van de schoen nat kan worden. Om dit te voorkomen moet je je schoenen onderhouden.
Dat hangt er helemaal van af hoe de zool onder de schoen zit. Vraag altijd om advies van een expert als je wilt weten of dit bij jouw schoenen kan.
Eigenlijk zijn er twee dingen heel erg belangrijk. In de eerste plaats is een deskundige winkel dé plek om schoenen te kopen. Een goede verkoper luistert naar je en helpt je de juiste schoenen te vinden. Meestal heb je na aanschaf nog een paar dagen de gelegenheid om de schoenen thuis (alleen binnen!) te testen. Mochten de schoenen toch niet goed voelen dan kun je ze vaak nog ruilen. De tweede tip: koop schoenen ’s middags. Dan zijn je voeten net wat groter dan ’s morgens.