Of je even de stad in gaat, naar school, kantoor of gewoon de natuur in: een dagrugzak is altijd handig. Maar waar moet je op letten als je een dagrugzak gaat kopen? In dit verhaal geven we antwoord op de tien meest gestelde vragen over dagrugzakken.
Een dagrugzak is precies wat het woord omschrijft: een rugzak die groot genoeg is om spullen voor een dag mee te nemen. Daar heb je ook de rekbaarheid van het begrip te pakken. De een neemt meer mee dan de ander. Daarnaast verschilt de hoeveelheid ook per activiteit. Wie naar school gaat heeft vaak een stapel boeken bij zich, naar kantoor gaat een laptop mee en bij een middagwandeling in het bos stop je er een flesje water en een verrekijker in. Kortom: dagrugzakken zijn er in oneindig veel variaties en formaten, al hebben ze meestal een inhoud tussen de twaalf en vijfentwintig liter.
Nee, bij rugzakken wordt altijd de inhoud van het hoofdvak weergegeven. De inhoud van andere vakken, zoals een voor- of bovenvak wordt vaak niet vermeld. Soms staat er dat een rugzak een inhoud heeft van 25+5 liter. Dit betekent dat het hoofdvak van vijfentwintig liter uit te breiden is met nog eens vijf liter. Vaak is dat een soort slurf bovenop die met twee koorden groter of kleiner gemaakt kan worden.
Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk te geven. Het ligt er volledig aan waar je de rugzak voor gaat gebruiken en wat voor type je bent. Heb je liever veel kleine vakjes of heb je liever één groot vak? Toch zijn er een paar algemene eisen die voor bijna alle dagrugzakken gelden. Het belangrijkst: de dagrugzak moet lekker zitten. Passen dus, bij voorkeur met wat gewicht erin. De meeste dagrugzakken hebben een rits die toegang geeft tot het hoofdvak. Verder zitten er aan de bovenzijde vaak twee vakjes; een aan de buitenzijde en een aan de binnenzijde. Deze laatste is handig voor waardevolle spullen. De meeste dagrugzakken hebben een of twee insteekvakken aan de zijkanten waar een bidon of een thermosfles in gestoken kan worden. Ook zit er op de achterzijde nog wel eens een extra vakje met een rits of een vak dat gemaakt is van elastisch gaasmateriaal. Dit laatste is handig omdat je er heel makkelijk een regenjas in propt. Let verder op reflectie, bevestigingspunten voor wandelstokken en een plek waar je een lampje aan vast kunt maken.
Kleinere en wat goedkopere dagrugzakken hebben vaak alleen maar twee schouderbanden. Met een beetje geluk zijn deze schouderbanden nog voorzien van een laagje foam zodat ze nog een beetje lekker dragen. Ga je de rugzak (ook) gebruiken tijdens wandelingen? Kies dan zeker voor een dagrugzak met een heupband. Hiermee voorkom je dat de rugzak gaat slingeren (stuiteren) op je rug én het voorkomt pijnlijke schouders.
Ja. Al is dit wel afhankelijk van de grootte en het doel waar je de rugzak voor gebruikt. Voor een bescheiden wandeling met een kleine rugzak is een heupband niet noodzakelijk, maar wel prettig. Heb je geen heupband, maar wel wat gewicht mee te tillen, dan is het prettig om de schouderbanden aan de voorzijde aan elkaar vast te maken. Vaak zit hier een bandje met een gesp. Door die vast te maken, voorkom je dat de rugzak aan je schouders gaat hangen. De heupband zorgt er bij grotere rugzakken voor dat het gewicht van de schouderband op de heupen wordt overgebracht. Zo ontlast je de schouders en de rug. Naar mate er meer in een rugzak kan, neemt het gewicht toe en wordt de heupband belangrijker. Maar de heupband doet nog iets anders: hij zorgt voor stabiliteit. Als je de rugzak gebruikt voor bergwandelingen, klettersteigen of tijdens het mountainbiken dan is een heupband heel belangrijk. Hij voorkomt dat de rugzak een plotseling beweging kan maken met onbalans tot gevolg.
Dagrugzakken worden wat rugpand betreft gemaakt in twee smaken: met een rugpand dat dicht tegen de rug aan zit en met een rugpand dat iets verder van de rug af zit. Een rugpand dat dicht tegen de rug zit heeft als voordeel dat het vaak een wat goedkopere constructie is, maar heeft als nadeel dat het op warme dagen nogal zweterig kan worden. Ook kunnen de spullen in de rugzak soms in je rug prikken. Ventilerende rugpanden worden meestal gevormd door een strakgespannen gaas dat ter hoogte van de schouderbanden en de heupen aan de rugzak vast zit. Door het rugpand en de rugzak zelf een kromming mee te geven ontstaat er achter dit gaas een ruimte waardoor je een ventilerend rugpand krijgt. Omdat het gewicht hierdoor iets verder van de rug komt te liggen is het voor de stabiliteit van de rugzak belangrijk dat deze een heupband heeft. Sommige rugzakken met een ventilerend rugpand hebben een hele sterke kromming waardoor het wat lastiger is om spullen in en uit het hoofdvak te krijgen.
De uitzondering daargelaten: nee. Het verstellen doe je meestal door de schouderbanden langer of korter te maken. Dit wil niet zeggen dat dit altijd werkt om een rugzak passend te maken. Dit is een kwestie van passen. Als er al verschillende maten zijn wat rugpand betreft, dan is er meestal een normale en eentje voor mensen met een langere rug. Kortere mensen vinden een dagrugzak voor dames soms prettig, die hebben meestal een wat korter rugpand. Langere dames vinden een rugzak voor heren soms juist prettiger. Maar zoals eerder gezegd, dit is een kwestie van proberen, bij voorkeur met wat gewicht in de rugzak.
Zoals hierboven al geschreven: een dagrugzak voor fietsers heeft altijd een heupband. Daarnaast hebben fietsrugzakken vaak speciale vakjes voor het opbergen van een pompje en reparatiespul. En vergeet een speciaal vak of opbergsysteem voor de fietshelm niet.
De wat betere dagrugzakken hebben aan de binnenzijde een speciaal vak voor een hydratatiezak. Deze zit dicht tegen de rug aan vanwege de balans (zwaardere spullen draag je bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen je rug aan). Vaak hebben ze een doorvoer voor de slang en lussen op de schouderbanden om de slang goed te fixeren.
Soms, maar meestal zit er een waterdichte regenhoes bij die je over de rugzak doet. Een regenhoes kan nooit 100% voorkomen dat je spullen droog blijven. Aan de zijde van de rug zitten de schouderbanden de hoes in de weg waardoor er wat water naar binnen kan lopen. Je kunt vaak ook losse regenhoezen kopen. Doe je dat, kies er dan eentje in een felle kleur met reflectie en een lus voor een lampje.