icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Belgie Hoge Venen 01
Routes

Winterse Wandelroute Hoge Venen

  • 01 februari 2007
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Jan Mark Moquette

Voor de meeste kans op sneeuw en ijs dichtbij huis, moet je naar het dak van België. Maak een mooie winterwandeling dwars over het Hoge Venen plateau. Geen terrein voor bergschoenen, dus pak je laarzen en geniet van de winterstilte.

Korte Feiten

Winterse wandelroute Hoge Venen

  • Gebied: Ardennen/Eifel
  • De wandeltocht: Tweedaagse tocht Eupen - Baraque Michel - Malmédy
  • Zwaarte: Pittig vanwege zompige terrein. Lang dalen en doorwaden beek op dag 1; een steile afdaling op dag 2. 
  • Vervoer naar Hoge Venen: Afstand Utrecht - Aken - Eupen is 225 km. Met de trein minimaal ruim 3 uur reizen (via Eindhoven, Aken).

Het wandelgebied

De Hoge Venen is het grootste natuurreservaat van België. En met een hoogte grotendeels boven 550 meter is het tevens het dak van België. Het wandelgebied ligt in de vierhoek Spa-Eupen- Mützenich-Malmedy, helemaal in de provincie Luik en schurkt in het oosten tegen de grens met Duitsland aan. Bij de Hoge Venen hoef je je geen bergachtige taferelen voor te stellen. Het hoogveen is meer een golvend plateau, sponzig en laagbegroeid, dat wordt omzoomd door grote naaldbossen. Ideaal voor een prachtige winterwandeling dichtbij huis. Vanaf het veenplateau ontspringen talrijke beekjes die via soms zeer steile, beboste beekdalen hun weg naar beneden vinden. Een groot deel van het echte hoogveen is overigens ontoegankelijk reservaat (zones C); alleen in de B-zones mag gewandeld worden. De uitgestrektheid van het gebied en het soms zompige terrein, maken dit tot één van de avontuurlijkste wandelgebieden van België, of zelfs van de Benelux.

Wandelroute winterwandeling Hoge Venen

Dag 1: Eupen - Baraque Michel
Even je weg het stadje uit zoeken tot je in het bos op de loop van de beek Helle (Hill) stuit. Je volgt het Belgische wandelpad langs de beek omhoog, gedurende enkele uren, tot de waadplaats (Gué) iets voorbij de plaats waar de beek Spöhrbach in de Helle komt. Je komt terecht in het drassige hoogveengebied, bomen maken plaats voor een meer kale, golvende vlakte. Je blijft de Helle alsmaar volgen, nu aan de andere kant van de oever. Als het beekje uit zicht verdwijnt, kom je al in de buurt van de wandel- en vlonderpaden die vanaf de weg Eupen-Malmedy het gebied in voeren. Deze wandelpaden leiden je verder, de bewegwijzering volgend, naar Baraque Michel.

Dag 2: Baraque Michel - Malmedy
Vele wegen leiden naar Malmedy. Je volgt eerst de rand van het hoogveengebied aan de oostzijde van de N68, de weg van Eupen naar Malmedy. Ter hoogte van het ‘Centre Natur’ steek je de weg over en voorlangs het natuurparkhuis het bos in om vervolgens via verschillende beekdalen af te dalen na Bervercé. Tot slot volg je het beekdal van de Warche. Malmedy, met volop hotels en restaurants, ligt twee kilometer verderop.

Image
Wandelen Belgie Hoge Venen 02
Image
Wandelen Belgie Hoge Venen 03

Zwaarte wandelroute Hoge Venen:

De eerste dag klim je lang, maar zeer geleidelijk. Je moet 1 keer een beek doorwaden. En ongeveer drie à vier kilometer door vrij zompig terrein. Kaplaarzen aan te raden. Anders waterdichte hoge wandelschoenen. Dag 2 daal je voornamelijk af door bos, geen zompig veen meer. Soms kan het aardig steil langs een beekje naar beneden gaan.

Vervoer naar Hoge Venen

Dat gaat sneller dan je denkt. Met de auto, langs Aken, ben je er al in 2,5 uur vanaf Utrecht. Met het openbaar vervoer is het ook nog steeds goed te doen. Met de trein overstappen in Maastricht en Luik naar Eupen. Terug vanuit Malmédy: de bus naar Spa. Daar op de trein stappen en via een overstap in Luik naar Maastricht. Reisduur van en naar Utrecht is in alle gevallen minder dan vier uur.