Bergschoenen voor volwassenen ondersteunen de enkels tijdens het torsen van een zware rugzak of als de wandelaar relatief zwaar gebouwd is. En een zool met een goed profiel en duidelijke hak biedt grip in terrein waar je niet snel onderuit wilt gaan. Zo’n schoen kost wat maar je hebt er jaren plezier van. Gaan deze argumenten ook op bij het kopen van wandelschoenen voor kinderen?
Ten dele. Die grip is ook bij wandelschoenen voor kinderen belangrijk want ze hebben amper ervaring en gewicht, zijn roekelozer en de kans op een onverwachte glijpartij is zonder meer groter. Maar ze dragen geen zware rugzak, zijn niet zwaar gebouwd en wandelen zelden door zwaar bergterrein. Ook zullen ze maar beperkt plezier hebben van een bergwandelschoen: ze groeien er uit en gaan er niet bepaald subtiel mee om waardoor zelfs een robuuste schoen al binnen één seizoen versleten kan zijn.
Pleit dit nu wel of niet voor aanschaf van bergwandelschoenen voor kinderen? Wel als je van plan bent om onverhard met ze de bergen in te gaan, bij voorkeur meerdere dagen achtereen en met een kleine rugzak. Kom je incidenteel met ze in de bergen dan zou je voor een soepele, aantrekkelijke schoen kunnen gaan met enige grip. Zo’n schoen doet het in de Hollandse winter ook goed terwijl de kids in de bergen toch het gevoel hebben er helemaal bij te horen.
Wandelschoenen voor kinderen koop je bij voorkeur een week of drie voor de wandelvakantie: dan haal je wellicht nog een tweede seizoen met de wandelschoenen en blijft er toch genoeg tijd over om de schoenen in te lopen. En dat laatste mag serieus genomen worden, zeker als je echt de bergen in gaat.
Wat het profiel van de zool betreft is een stevige wandelschoen voor kinderen zeker veiliger, maar kinderenkels kunnen in de groei al verwend raken aan de continue steun van hoge schoenen, wat hun ontwikkeling minder sterk maakt. Vergelijk het met het gebruik van telescoopstokken op jonge leeftijd: die belemmeren de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel en de tredzekerheid. Beperk daarom het lopen op bergwandelschoenen tot het terrein waarvoor ze bedoeld zijn.
Verschil in stevigheid beoordeel je door verschillende wandelschoenen zowel in de lengte te buigen als te torderen (voor de stijfheid van de zool). Haal ook het zooltje uit de wandelschoen en kijk of de voeten van de kinderen er goed op passen, en check of de verkoper kennis heeft van leesten en kindervoeten. Die laatsten zijn namelijk vaak nog heel slank, en daaromheen moet een schoen wel goed aansluiten.
Kinderschoenen, dus ook wandelschoenen voor kinderen, slijten anders en sneller. Volwassenen onderhouden hun dure schoenen beter, zijn er ook zuiniger op. Kinderen zitten op hun knieën en schoppen en voetballen er desnoods op waardoor neuzen en stiksels het veel zwaarder te verduren krijgen. Sta er daarom niet versteld van als kinderen hun prijzige bergschoenen al binnen één seizoen weten te verslijten...