icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Garmin eTrex Touch 35 GPS 2016

  • 06 januari 2016
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test outdoor GPS apparaten. Lees hier de testresultaten van de Garmin eTrex Touch 35.

Samengevat

Garmin eTrex Touch 3

Voordelen:

  • Maat
  • Kinderlijk eenvoudig
  • Touchscreen
  • Prijs
  • Barometrische hoogtemeter

Nadelen:

  • Geen ‘echte’ topo’ kaart
  • Batterijduur

Conclusie Garmin eTrex Touch 35 GPS

Met de Garmin eTrex Touch 35 heeft Garmin een complete en makkelijk toegankelijke gps in huis. Het scherm werkt prettig, de menu-structuren zijn simpel – ook prima voor kinderen – en de gps is nauwkeurig en snel. De processor van de Garmin is doorgaans prima maar bij veel in- en uitzoomen op de kaart is hij toch wat traag in het opbouwen van die kaart. Nadeel van een touchscreen tijdens koude dagen is natuurlijk dat je wel speciale handschoenen met  touchscreen vingertoppen nodig hebt wil je hem kunnen bedienen. Als je alle toeters- en bellen van de Garmin eTrex Touch 35 aan hebt staan, moet je zeker een paar reserve batterijen meenemen tijdens lange dagtochten. De voor geïnstalleerde TopoActive kaart zal voor de meeste mensen voldoende mogelijkheden bieden. Schaf voor een tocht waarbij je echt aangewezen bent op een kaart een meer gedetailleerde topokaart aan.  Is voor jouw gebruik de barometrische hoogtemeter en het 3-assig elektronisch kompas met kantelcompensatie overbodig, overweeg dan de goedkopere Garmin eTrex Touch 25.

Image
garmin_etrex_touch_35_gps-230x157.jpg
Garmin eTrex Touch 3

Specificaties Garmin eTrex Touch 35

Prijs: € 299 (2016)
Gewicht: 159 gr
Afmeting: 10,2 x 5,8 x 3,3 cm
Batterij: 2 x AA
Scherm: Capacitief en transflectief TFT, 65K kleuren, 160 x 240 pixels, 3,6 x 5,5 cm.
Topografie: Basiskaart & TopoActive West-Europa
Intern geheugen: 8 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja
Aan boord: barometrische hoogtemeter, 3-assig elektronisch kompas met kantelcompensatie.
Waterdicht: Ja, IPX7

Testbevindingen Garmin eTrex Touch 35

Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik: ●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●●●
Bediening: ●●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Garmin eTrex Touch 35

De Garmin eTrex Touch 35 nieuwste en meest uitgebreide eTrex van de familie. Geen knoppen en joystick meer, maar een touchscreen.

Echte eTrex

De Garmin eTrex Touch 35 is het paradepaardje van de eTrex familie. Het goede is gebleven: klein, een laag gewicht en hij ligt prima in de hand. Rondom is hij voorzien van een stroeve rubberen rand waardoor hij nat – of met natte, vieze handen – niet uit je handen kan slippen. De Garmin eTrex Touch 35 heeft een touchscreen en nog slechts een knop. Met deze knop zet je de Garmin aan en uit en eenmaal aan zorgt een druk op deze knop er ook voor dat je snel in het hoofdmenu terecht komt.

Opstarten

Met die ene knop gaat de Garmin eTrex Touch snel aan en hij heeft er niet lang voor nodig om de satellieten te vinden die hij voor zijn positiebepaling nodig heeft. Zoals we dat gewend zijn bij Garmin is de positie binnen de meter nauwkeurig. In gebieden met hoogte bewijst de barometrische hoogtemeter – het verschil met zijn kleinere broer de Garmin eTrex Touch 25 - zijn nut en weet je precies op welke hoogtelijn je je bevindt. Tijdens het lopen is de snelheid waarmee de processor in de Garmin eTrex Touch 35 zijn werk doet ruim voldoende. Maar wil je even uitzoomen voor een beter overzicht en vervolgens weer inzoomen naar het detail, dan valt op dat die processor niet zo heel snel is. Zeker als je gewend bent aan de snelheid van een smartphone irriteert de traagheid van de Garmin eTrex Touch 35 op den duur.

Touchscreen

Het touchscreen is capacitief: je kan het net als bij een smartphone met meerdere vingers bedienen. Denk hierbij aan het in- en uitzoomen. Dit werkt uitstekend. Wil je gewoon met een vinger in de weer: dat kan middels het plus en minnetje in het scherm! Met een diagonaal van 2,6-inch is het scherm net groot genoeg en hoewel het aantal  pixels van 160 x 240 niet echt indrukwekkend is, blijkt het in de praktijk afdoende. Overigens is een aanraakscherm niet altijd zaligmakend. Bij koud weer is een touchscreen met gewone handschoenen niet te gebruiken; daar heb je speciale touchscreen vingertoppen voor nodig. En een nat scherm blijft gewoon werken! Dat is lang niet altijd zo!

Batterijen

Om onderweg lang met de Garmin eTrex Touch 35 te kunnen doen is spaarzaam omgaan met de 2 AA batterijen natuurlijk van belang. Positief is dat de Garmin bij niet actief gebruik van het scherm snel naar een zuinige spaarstand schakelt. De batterijen gaan maximaal zo’n 14 uur mee. Heb je ook de hoogtemeter aan staan en het scherm op de volle verlichtingsstand dan moet je rekenen op een stuk minder en is het meenemen van reserve batterijen voor een lange dagtocht een aanrader. Bij slecht weer bewijst zijn IPX7 (30 min/ 1 meter) waterdichte classificatie goede diensten. En als je even zonder gps kan dan is zijn kleine pakmaat van 10,2 x 5,8 x 3,3 cm natuurlijk erg prettig.

TopoActive kaart

Net als de meeste Garmins is ook de Garmin eTrex Touch 35 standaard voorgeladen met twee kaarten. De aloude Garmin Basiskaart – een ‘grove’ schets van de wereld waar je zeker niet op kan wandelen – en TopoActive West-Europa. Met TopoActive krijg je een redelijk gedetailleerde kaart waarop je prima kan wandelen en fietsen. Maar er zit een klein ‘addertje’ onder het gras. TopoActive is een Open Street Map (OSM) kaart waar Garmin zijn eigen sausje over heeft gegooid. OSM kaarten zijn gratis en publiekelijk verkrijgbaar en worden gemaakt door vrijwilligers overal ter wereld. De kaart-informatie is dus ook  afhankelijk is van die vrijwilligers en lang niet overal wordt alles op een zelfde gedetailleerde manier in kaart gebracht of kiest Garmin er voor niet alles te laten zien. Want Garmin verkoopt natuurlijk ook nog zijn eigen kaarten.  Bijvoorbeeld Garmins Topo Benelux Light biedt al meer wandelpaden en gegevens dan TopoActive. Ga je wandelen in gebieden waar je echt bent aangewezen op kaartinformatie, schaf dan een echte topo-kaart aan. Dan zie je wel de bijvoorbeeld wel de hoogtelijnen zien. Een mooie oplossing voor gedetailleerde kaarten is ook Garmin BirdsEye.

Basecamp en BirdsEye

BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin eTrex Touch 35 te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!